Hoe pak je koude luchtstromen aan?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Zet je vaak de verwarming wat hoger of voel je wel eens een koude bries? Dan kan het zo zijn dat er open naden en kieren in je huis zijn. Tochtstrips kunnen jou een oplossing bieden voor dit probleem. Hoe je dit plaatst en of dit nou echt energie gaat besparen, lees je in dit artikel.

Waar plaats je de tochtstrip?

Voordat je iets wilt gaan doen tegen de tocht bij jou thuis, zal je eerst moeten weten waar dit precies vandaan komt. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een oud raamkozijn, deuren of de brievenbus. De meeste denken vaak dat uit kieren van ramen en deuren de tocht vandaan komt. Toch is dat niet zo. Kijk is een keer naar de aansluiting van een schuin dak op je buitenmuur. Als het daar niet goed geïsoleerd is, dan kan de warme lucht door verschillende kiertjes weggezogen worden. Vergeet ook niet de kruipruimte te bekijken. In sommige leidingen zitten er te grote gaten waardoor de koude lucht makkelijk vrij komt.

Wat kun je het beste gebruiken?

Als je tochtproblemen hebt kun je dit het best oplossen door kit, purschuim of isolatiewol. Als deze problemen bij deuren of ramen zitten dan kan je het best tochtstrips of tochtbanden gebruiken. De tochtstrip plak je onder de deur en de tochtband gebruik je als isolatie voor het kozijn.

Bouwmarkten geven vaak online advies over het plaatsen van deze banden en strips. Voordat je begint is het handig om eerst alles op te meten zodat je de strips de juiste lengte kan geven. Dit doe je door bijvoorbeeld een ijzerzaag te gebruiken. Plak ook eerst een schilderstape op de plek waar je de strip wilt plakken. Zo weet je dat de hoogte van de strip klopt.

Welke tochtband heb je nodig?

Er zijn verschillende tochtbanden en elk heeft een ander profiel. Een schuifdeur heeft een V-profiel nodig en de band met de langste levensduur is die met een O-profiel. Bekijk dus eerst wat voor type raam of deur jij hebt voordat je gaat plakken. Als je een stompe raam hebt dan plak je de band op het kozijn en bij een opdekdeur plak je het op de deur zelf.

Wees alleen niet te fanatiek met alles dicht plakken. Denk ook aan de ventilatie van het huis. Dit is namelijk belangrijk voor de gezondheid.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: