Stroomnet zit te vol

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Netbeheerder Liander heeft afgelopen week een oproep gedaan waarin zij zeggen dat het stimuleren van het aanschaffen van zonnepanelen sneller gestopt moet worden. De netbeheerder is actief in de grootste delen van Nederland, en kan het aantal zonnestroom dat binnen komt niet meer aan. Volgens Liander is een alternatieve subsidie de oplossing voor dit probleem.

Liander sloot in 2021 ongeveer wel 1700 voetbalvelden met nieuwe zonnepanelen aan op netwerken in Flevoland, Friesland, Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland.

Het probleem

Een woordvoerder van Liander vertelde het volgende: ‘’Op zonnige dagen pompen al die panelen stroom door de dunne kabeltjes in woonwijken. Daar is het net helemaal niet op ontworpen. Het past niet.’’

Hierdoor schakelen steeds vaker beveiligingsmechanismes zonnepanelen uit. Dit voorkomt namelijk dat de kabels doorbranden en apparatuur in huis beschadigd raken. De problemen zijn voornamelijk te vinden in oude stadswijken en poldergebieden.

In een van de gebieden van Liander kwamen er 124.000 woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen erbij. ‘’Consumenten worden enorm enthousiast door de regelingen die er zijn’’ verteld de woordvoerder van Liander.

Personen die in bezit zijn van zonnepanelen krijgen door de salderingsregeling een tarief voor het stroom die zij leveren. Alleen wordt dit volgend jaar afgebouwd in stappen. Maar eigenlijk wilt Liander dat de afbouw sneller gaat en dat er in plaats van een regeling een subsidie komt voor stroomopslag.

Wat is de oplossing?

Liander hoopt dat de overheid met een subsidie komt voor thuisbatterijen. De huishoudens kunnen dan op die manier hun eigen stroom opslaan zonder dat dit bij het net komt. Zo hoeft er bijvoorbeeld niet te veel gedaan worden bij oude stadswijken.

Als de zon even niet schijnt kunnen de huishoudens dan de opgeslagen stroom gebruiken. Woordvoerder van Liander zegt: ‘’Wij kunnen onze schaarste technici dan inzetten op essentiële onderdelen van het netwerk.’’

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: