Woningeigenaren isoleren eerder door verhoging subsidie en gasprijzen

woningeigenaren isoleren
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Steeds meer woningeigenaren zijn eerder bereid om hun woning te isoleren. Dit komt vooral door de extra subsidie die in 2022 is vrijgekomen en door de torenhoge gasprijzen. Hierdoor is de terugverdientijd van isolatie ook korter geworden.

Verhoging subsidie

Per 1 januari is de subsidie van isolatiemaatregelen en warmtepompen van 20% naar 30% van de totale investeringskosten gegaan. Hierdoor zal u dus een extra vergoeding van de overheid ontvangen voor het isoleren van uw woning. Deze subsidieregeling kunt u terugvinden in de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De verhoging geldt alleen voor de maatregelen die in 2022 uitgevoerd zijn.

Hoge gasprijzen

Eind 2021 schoten de gasprijzen de lucht in, er is simpelweg meer vraag naar gas dan dat er aanbod is. In 2021 hebben we te maken gehad met een koud voor- en najaar. Hierdoor is er meer gas verbruikt dan normaal en is er minder gas overgebleven. Ook zijn de gasboringen in Groningen afgebouwd in verband met de aardbevingen die schade aanrichtte aan de huizen van Groningse bewoners.

Door de afbouw van het Groningse gas zijn we steeds afhankelijker geworden van gas uit het buitenland. Door de huidige spanningen in Oost-Europa zijn de gasprijzen in 2022 naar een recordhoogte gestegen. Veel Nederlanders zullen dit gaan voelen aan hun portemonnee. Wat is de oplossing? Zo veel mogelijk van het gas af.

Woning isoleren

Een stap in de goede richting op van het gas af te gaan is om uw woning zo goed mogelijk te isoleren. Denk hierbij aan spouwmuur, vloer, dak en bodem/kruipruimte isolatie. De kosten van uw gehele woning isoleren zijn vaak tussen de €4.000 en €8.000. Dit ligt natuurlijk aan de grootte van uw woning. Waarschijnlijk hoeft u ook niet alles te isoleren omdat er al enkele dingen zijn geïsoleerd. Van deze kosten ontvang u nog zo’n 30% subsidie van de overheid. Hierdoor blijven de kosten dus beperkt. Per jaar zult u tussen de €500 en €1300 besparen aan gas. Met de stijgende gasprijzen zult u steeds meer gaan besparen.

Extra maatregelen

Er zijn nog veel meer maatregelen die u kunt nemen voor het verduurzamen van uw woning. Hieronder staan deze opgesomd:

  • Zonnepanelen: Deze verduurzamingsmaatregel is voor iedereen onderhand wel bekend. In 2021 lagen er in Nederland zo’n 37 miljoen zonnepanelen op daken of op de grond. Zonnepanelen leveren door middel van zonnestralen stroom aan uw woning.
  • Zonneboiler: Een zonneboiler is te vergelijken met een zonnepaneel. Een zonneboiler heeft alleen een ander doel. De zonneboiler zorgt door middel van de warmte van de zon voor warm water in de woning.
  • Warmtepomp: De warmtepomp, waar ook subsidie verkrijgbaar voor is, is een apparaat zorgt voor warmte in de gehele woning én zorgt voor warm water. De warmtepomp is een duurzame vervanging voor de cv-ketel.
  • Isolatieglas/kozijnen: Via de kozijnen kan er ook veel warmte uit uw woning verloren gaan. Om dit te voorkomen kunt u goede kozijnen aanschaffen met een hoge isolatiewaarde inclusief isolatieglas.

Gerelateerd:

Direct naar:

woningeigenaren isoleren

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: