Saharazand; heeft het invloed op onze zonnepanelen?

saharazand zonnepanelen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Saharazand is een eeuwenoud verschijnsel dat sinds 1900 in Nederland maar 15 dagen is voorgekomen. Het is dus een best zeldzame verschijning. De komende tijd is er weer kans op saharazand in Nederland. Heeft deze zandregen invloed op de werking van onze zonnepanelen? U leest het in dit artikel!

Hoe ontstaat saharazand?

Wanneer de luchtstroom van zuid naar noord staat gericht kan het saharazand in ons land vallen of zelfs nog noordelijker. De stof die in de lucht hangt kan door middel van neerslag in ons land vallen. 

Saharazand en zonnepanelen

Uit onderzoek blijkt dat wanneer er saharazand op zonnepanelen komt dat de panelen zo’n 10% minder produceren. Normaal gesproken hoeft u niets te doen omdat het zand toch wel weer weg regent. Het probleem deze keer is dat er de komende tijd geen regen is voorspelt. Ondanks dat er dit jaar 30% meer zoninstraling is vergeleken met 2021 is het toch handig om zoveel mogelijk energie uit uw panelen te halen door ze schoon te maken.

Zonnepanelen schoonmaken

Het is mogelijk om uw zonnepanelen te laten schoonmaken door een installateur. Dit kost gemiddeld zo’n €25-€40 per jaarlijkse controle. Het is ook mogelijk om de panelen zelf schoon te maken. Doe dit alleen als u dit veilig kunt doen. Wanneer u de panelen zelf schoon gaat maken dient u water en een zachte doek of spons te gebruiken. Gebruik geen harde borstels of iets dergelijks want zo kunt u de panelen beschadigen of zelfs kapot maken.

Gerelateerd:

Direct naar:

saharazand zonnepanelen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: