Een offerte is een prijsvoorstel bij het aangaan van een overeenkomst. Vaak gaat het om maatwerk waar geen standaard prijzen voor kunnen worden opgesteld. Zo is prijs van een zonnepaneel systeem moeilijk te bepalen omdat dit afhangt van uw voorkeuren en andere externe factoren.

In dit artikel zullen we u uitleggen waar u op moet letten bij offertes en hoe u het beste een offerte kunt aanvragen.

Waarom een offerte en niet direct de prijzen bekend maken?

offerte adviseur Meestal wordt een offerte uitgebracht bij ingewikkelde producten en diensten. Denk aan een verzekering, zonnepaneel of 3d printer. Bij ingewikkelde producten en diensten zijn er zoveel variabelen dat het erg lastig is om een vaste prijs te bepalen. Daarnaast kunnen er regelmatige fluctuaties in de marktprijzen plaatsvinden. Het kan ook een strategische beslissing zijn, het niet kenbaar maken van de prijs zal de onderhandelingspositie ten opzichte van de volgende klant niet verzwakken.

Op maat

Een offerte wordt speciaal voor uw situatie op maat gemaakt. Stel dat u een aanbouw wil. Dan zal een aannemersbedrijf toch echt uw situatie moeten beoordelen om een goede offerte uit te brengen. Nadat een aannemer de situatie heeft geïnspecteerd zal hij een uitgebreide offerte uitbrengen waarin alle details horen te staan van het project. In de laatste alinea leest u waar een goede offerte zoal uit bestaat.

Download hier gratis een offerte template

Vrijblijvend

Offertes aanvragen bij bedrijven is gratis en vrijblijvend. Het gevolg is dat veel consumenten meerdere offertes aanvragen bij diverse bedrijven om zo de prijzen te vergelijken. Dat is zeer verstandig omdat u op deze manier ervoor zorgt dat u niet onnodig te veel zult betalen.

OfferteAdviseur is de tussenpersoon tussen bedrijven en consumenten. Voor een klus in of rond uw huis kunt u direct meerdere offertes ontvangen. Zo bespaart u uzelf tijd om zelf de offertes bij diverse bedrijven aan te vragen. Klik hier voor een overzicht van de categorieën.

Waar bestaat een goede offerte uit?

Een goede offerte zal de volgende punten bevatten:

 • De (bijkomende)kosten en de prijs van het product/dienst. Het kan zijn dat de factuur een vaste prijs of een verrekenbare prijs is. De laatste prijs wordt ook wel een ‘uurtje factuurtje’ genoemd. Wat inhoudt dat de prijs op basis van het uurtarief wordt bepaald.
 • Belangrijk is dat er wordt aangegeven of het inclusief of exclusief btw is.
 • Beschrijving van de werkzaamheden of het product.
 • Indien van toepassing, eventuele kortingen  moeten worden beschreven.
 • Tijdsbestek werkzaamheden en de planning van alle werkzaamheden. Hoe gedetailleerder hoe beter.
 • Eventuele voorwaarden aan het bovenstaande. Bijv.: arbeidsmateriaal wordt door de klant betaald en opruimen van eventueel afval wordt overgelaten aan de klant.
 • De uiterste geldigheidsdatum van de offerte zelf.
 • Een offerte zou geldig ondertekend moeten zijn. Wettelijk zijn bedrijven verplicht om een offerte te ondertekenen door een procuratiehouder. Deze persoon kan handelen in naam van het bedrijf. Dit is na te checken bij de KvK (Kamer van Koophandel).

Proces

Voorbeeld: u wilt voor uw aanbouw een vrijblijvende offerte van meerdere bedrijven.

 1. U kunt een offerte aanvragen bij bijna elk bedrijf waarbij er maatwerk plaatsvindt.
 2. U zoekt via het internet naar betrouwbare bedrijven.
 3. U vult het contactformulier in van de bedrijven en beschrijft uw opdracht zo goed mogelijk.
 4. Het bedrijf neemt contact met u op en zal een offerte via de mail of per post opsturen.
 5. U ontvangt meerdere offertes en begint met vergelijken.
 6. U vergelijkt niet alleen de prijzen maar ook de voorwaarden, de garanties, eventuele keurmerken, tijdsduur, referenties en de kwaliteit.
 7. U kiest zelf een bedrijf uit door wie u de opdracht wilt laten uitvoeren.
 8. Eenmaal als u akkoord gaat dan bent u ook verplicht tot betalen. Let op: zodra u een offerte in uw mailbox ontvangt bent u verplicht tot niets!
 9. Kies er altijd voor om gespreid te betalen. Zo voorkomt u eventuele problemen in de toekomst. Lees ook: offertes vergelijken; waar let ik op?.
 10. Het bedrijf voert uw opdracht uit en u kunt genieten van uw nieuwe aanbouw.

Waarom OfferteAdviseur?

U kunt uzelf natuurlijk ook tijd besparen en via onze website in een keer tot 4 offertes van lokale vakmannen ontvangen. Klik hier voor het overzicht, kies uw vakman en begin met vergelijken. Door te vergelijken kunt u tot wel 30% op de kosten van uw klus besparen. Het aanvragen van offertes in geheel gratis en vrijblijvend.