(Gesloten per 31-12-2020) Subsidie isolatie maatregelen tot het einde van het jaar verhoogd

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is speciaal bedoeld voor woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren die energiebesparende maatregelen hebben uitgevoerd. En het goede nieuws is dat u momenteel tot het einde van het jaar geen 20%, maar 30% van het geïnvesteerde bedrag terugkrijgt. Deze verhoging is een resultaat van de coronacrisis. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is bang dat woningeigenaren het verduurzamen van de woning door deze crisis uitstellen. Het is dus nu een goed moment om van deze verhoogde subsidieregeling gebruik te maken.

De SEEH uitgelegd

De SEEH zal in 2021 opgaan in de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Als u nu gaat isoleren dan heeft u dus nog net met de SEEH te maken. U krijgt 30% terug van de investeringskosten die u voor 2 of meer energiebesparende maatregelen heeft gemaakt. U komt dus niet in aanmerking als u alleen spouwmuurisolatie uitvoert of als u alleen uw dak laat isoleren. De maatregelen die onder deze subsidie vallen zijn: bodemisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, het plaatsen van HR++ isolatieglas, zoldervloerisolatie en dakisolatie.

Aanvullende maatregelen

Er zijn ook een aantal aanvullende maatregelen die door de subsidie worden gedekt. Als u naast de twee of meer bovengenoemde energiebesparende maatregelen ook isolerende deuren laat plaatsen, uw verwarmingssysteem opnieuw laat inregelen, een energiezuinig ventilatiesysteem laat plaatsen of isolerende deuren aanschaft, dan krijgt u daar ook een vergoeding voor. Dat is dus alleen als u al in aanmerking komt voor de standaard SEEH.

Zeer Energiezuinig Pakket

Als laatste krijgt u een bonusbedrag als u uw woning maximaal laat isoleren. Dit doet u dan volgens het nul-op-de-meter concept. U vraagt de subsidie aan voor een Zeer Energiezuinig Pakket en de voorwaarden wat betreft isolatiewaarden zijn dan wat strenger. Het bonusbedrag dat u ontvangt is €4000 met een maximale teruggave van €15.000. U voert een kierdichtingstest om te zien of uw woning nadat de maatregelen zijn uitgevoerd aan de eisen voldoet. Een Zeer Energiezuinig Pakket is voor mensen die hun woning energieneutraal willen maken een goede manier om een flink bedrag te ontvangen.

Zo komt u voor het verhoogde percentage in aanmerking

Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden waaraan u moet voldoen als u voor het verhoogde percentage in aanmerking wilt komen. De regels zoals boven beschreven zijn hetzelfde, maar één van de maatregelen die u neemt moet na 1 juni 2020 zijn uitgevoerd en betaald. De andere maatregel mag wel voor die datum zijn uitgevoerd, maar moet na 15 augustus 2019 zijn voltooid. Als u uw woning nu laat verduurzamen door twee energiebesparende maatregelen te nemen, dan krijgt u dus 10 procent meer vergoed dan voorheen.

Twee subsidies in één

De verhoging van de SEEH is maar van korte duur. Na 31 december 2020 wordt de SEEH opgenomen in de ISDE. De ISDE is nu nog alleen voor het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler, maar vanaf volgend jaar vallen energiebesparende maatregelen daar dus ook onder. Een andere reden waarom het nu een goed moment is om van de SEEH gebruik te maken is omdat het subsidiebudget hoogstwaarschijnlijk naar beneden zal gaan. Voor zonneboilers en warmtepompen is volgend jaar bijvoorbeeld nog maar €100 miljoen beschikbaar en dit jaar was dat €180 miljoen. Als u nu uw woning isoleert, dan maakt u nog optimaal gebruik van de gunstigere omstandigheden.

Hoe krijgt u nog meer steun?

De SEEH subsidie is niet de enige manier waarop u steun ontvangt van de overheid als u uw woning wilt verduurzamen. Er wordt ook veel hulp aangeboden in de vorm van objectieve informatie. Vooral als u grote plannen hebt, dan kan het nuttig zijn om uw Energieloket te bezoeken. Daar zitten onafhankelijke adviseurs voor u klaar die bij u langskomen en uw woning beoordelen. Zij weten welke maatregelen u het beste eerst uitvoert en welke maatregelen u de beste winsten opleveren. Ze weten ook veel over zonnepanelen.

Het Energieloket organiseert informatieavonden waar u kunt spreken met specialisten, adviseurs en de gemeente. Bij veel gemeenten wordt een duurzame huizenroute georganiseerd. Woningeigenaren die hun woning al hebben laten verduurzamen openen die om met je te praten over de resultaten en hun ervaringen. Ga op zoek naar inkoopacties in uw buurt om geld te besparen op uw uitgaven. Het Energieloket is een verzamelplaats waar u terecht kunt voor informatie over alles wat met het verduurzamen van uw woning te maken heeft. Ze vertellen u ook welke subsidies, acties en andere financiële hulpmiddelen momenteel tot uw beschikking staan.

Dit is hét moment om uw woning te verduurzamen

De verhoging van de SEEH loopt nog tot en met december 2020. Daarna wordt het opgenomen in de ISDE en zal het subsidiebedrag dat beschikbaar wordt gemaakt hoogstwaarschijnlijk worden verlaagd. Dit is dus hét moment om nog van deze maatregel en de verhoging gebruik te maken, voordat de veranderingen plaats gaan vinden. Dat geldt ook voor Verenigingen van Eigenaren. Door uw woning te verduurzamen helpt u niet alleen uw eigen portemonnee, maar ook het milieu en de omstandigheden voor toekomstige generaties.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: