Zonnepanelen op een klein oppervlakte

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

We worden steeds meer duurzamer. Maar wat als u in een stacaravan woont? Of in een woonboot? Dan is het nog steeds mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen.

Zonnepanelen op een stacaravan

Als u vaak van huis bent met de camper of de caravan is een investering in zonnepanelen zeker de moeite waard. Wat ook een voordeel met zich brengt, is dat een installatie niet veel onderhoud nodig heeft. Het is ook niet moeilijk om het paneel te installeren. Er hoeft namelijk geen installatiebedrijf langs te komen om het paneel te monteren. Maar het is wel verstandig dat u voldoende kennis heeft over het aanleggen van elektrische bedrading. Niet alleen over elektrische bedrading, maar ook over welk soort zonnepaneel u gaat gebruiken.

 Welk type zonnepaneel?

De meest gemakkelijke keuze voor een zonnepaneel is een zonnecollector of een fotovoltaïsch zonnepaneel. Toch zijn deze zonnepanelen niet echt geschikt voor een caravan. Fotovoltaïsch zonnepaneel wekt energie op doordat er tussen twee platen silicium, ingebouwd in het paneel, een stroom gaat lopen onder invloed van zonlicht. Normaal gesproken gaat de opgewekte stroom die niet gebruikt wordt teruggestuurd naar het elektriciteitsnet. Dat is niet echt handig voor een caravan, een caravan is namelijk niet op een stroomnet aangesloten voor optimale mobiliteit. Als u over de grens wilt gaan is het niet handig, want elke regio heeft zijn eigen aansluiting. Een zonnecollector is wel het best geschikt om direct stroom af te geven aan een machine of een installatie die stroom kan opslaan of die het gelijk verbruikt. Het is aan te raden om een systeem te installeren waarbij het opgevangen elektriciteit van de zonnepaneel opgeslagen wordt in een accu, die opgeslagen stroom voor later gebruikt. U kunt een accu van een motor gebruiken (alleen is de kwaliteit wel beperkt). Een apart accupakket is slimmere keuze. Zo halen de apparaten de stroom uit die accu. U kunt ook meerdere accu’s gebruiken wat handig is op minder zonnige dagen. Het nadeel is wel als u een of meerdere accu’s heeft het gewicht heel makkelijk kan opstapelen.

Montage

De beste plek voor de montage van een zonnepaneel is een plat dak van de caravan. Als u uw zonnepaneel wilt monteren aan een schuine zijde is dat niet slim. Dit neemt veel beperkingen met zich mee voor de opbrengst van de energie. De kabels van een zonnepaneel zijn niet erg lang hier moet u rekening mee houden. De dakdoorvoer mag niet te ver liggen van de zonnepaneel. Het beste is om de dakdoorvoer boven een kast in de caravan te plaatsen. Zo kunt u de bedrading aan de binnenzijde netjes weg werken. Ook zult u rekening moeten houden met eventuele uitbreidingen voor in de toekomst zoals een extra dakluik.

Zonnepanelen op een woonboot

Ook op een woonboot kunnen er zonnepanelen geplaatst worden. Wel zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. De zonnepanelen kunnen niet geplaatst worden in de schaduw. Een woonboot is namelijk ligt laag bij de grond en kan het sneller last hebben van schaduw. Ook moet u rekening houden met uw dak. De meeste woonboten hebben platte daken, zonnepanelen functioneren beter wanneer ze in een helling liggen. Daarnaast moet er ook genoeg ruimte op een dak zijn om de panelen te plaatsen. Ook voor de woonboot is het verstandig om een of aantal accu’s aan te schaffen, voor het opslaan van de energie.

Wat heeft u nodig?

Wat heeft u nodig voor een set zonnepanelen?

  • Een of meerdere zonnepanelen
  • Een laadregelaar. Dit zorgt voor de bescherming van uw accu.
  • Goede bekabeling, weerbestendig

Hoe plaatst u de zonnepanelen?

U plaatst de zonnepanelen waar u voldoende zonlicht heeft. Meestal is het in het midden. Wilt u meerdere zonnepanelen plaatsen? Zorg dat de panelen dichtbij een hellingshoek wordt geplaatst en het liefst dicht bij elkaar zodat er minder bekabeling nodig is.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: