Dit zijn de nieuwste verduurzaam subsidies

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om een woning te verduurzamen. Dat neemt heel wat kosten met zich mee. Gelukkig heb je bij het verduurzamen van je woning mogelijks recht op heel wat subsidies. Welke zijn dit net, waarvoor kan je ze allemaal aanvragen en hoe doe je dat precies? Hieronder vind je een overzicht van de subsidies die momenteel actueel zijn. 

Welke subsidies bestaan er om je woning te verduurzamen?

Er bestaan verschillende subsidies om je woning te verduurzamen waar je misschien recht op hebt. Deze veranderen best vaak. De overheid roept regelmatig nieuwe maatregelen in, om andere hulplijnen dan weer net af te schaffen. 

Subsidie isolatie voor je huis (ISDE-subsidie)

Een erg bekende en populaire subsidie is die voor het isoleren van je woning. Voor huiseigenaren is de ISDE-subsidie in het leven geroepen. 

Deze subsidie kan voor verschillende soorten isolatie aangevraagd en ingezet worden. Een kort overzicht van de mogelijkheden: 

Hoeveel bedraagt deze subsidie? Ook daar zijn enkele regels rond.

Zo wordt het bedrag waar je recht op hebt per vierkante meter bepaald. Er zijn twee startbedragen waar je recht op kan hebben: een hoog en een laag bedrag. Hoe hoog deze twee bedragen zijn is afhankelijk van het type isolatie dat je laat uitvoeren.

Wat moet je doen om van het hoge bedrag te profiteren? Wie binnen twee jaar twee of meer maatregelen uit bovenstaande lijst laat uitvoeren, geniet van een hoger subsidiebedrag. De eerste maatregel moet ten vroegste op 1 januari 2022 gebeurd zijn. Wie voor één isolatiemanier kiest om zijn woning te verduurzamen, wordt het lagere bedrag uitgekeerd. 

Er zijn nog twee bijkomende regels: je moet zelf de woning bezitten én er ook wonen. Daarnaast moet je de installatie door een erkend isolatiebedrijf laten uitvoeren. 

Op zoek naar een isolatiebedrijf? Via het contactformulier hieronder kom je makkelijk, gratis, snel én vrijblijvend in contact met meerdere installatiebedrijven. Zij bezorgen je een offerte op maat. Zo kan je meerdere voorstellen vergelijken en de best mogelijke optie kiezen. 

Subsidie duurzame warmtetechnieken (ISDE-subsidie)

Ook voor duurzame warmtetechnieken zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen. Zo bestaan er subsidies voor zonneboilers, warmtepompen en aansluiting op een warmtenet. De overheid draagt met deze investeringssubsidies zijn steentje bij om je woning verduurzamen wat haalbaarder te maken. 

Subsidie zonneboiler

Je kan de investeringssubsidie duurzame energie gebruiken voor de installatie van een zonneboiler. Hoeveel bedraagt die subsidie en wat zijn de voorwaarden? 

Hoeveel bedraagt de subsidie voor een zonneboiler?

Het subsidiebedrag voor het laten plaatsen van een zonneboiler varieert tussen 300 en 1750 euro. Dit is afhankelijk van het collectoroppervlak, de inhoud van het voorraadvat en de zonneboiler zelf.

Voorwaarden subsidie zonneboiler

Om recht te hebben op de subsidie voor een zonneboiler dien je aan volgende voorwaarden te voldoen:

  • De zonneboiler moet nieuw zijn. Tweedehands of gebruikte zonneboilers geven geen recht op een subsidie.
  • De zonneboiler moet uit collectoren, een boilervat en een circulatiepomp ontstaan.
  • Je laat de zonneboiler installeren door een erkend installatiebedrijf. Je kan de subsidie na installatie pas aanvragen.
  • Het bouwjaar van je woning dateert van voor 1 januari 2019.

Subsidie warmtepomp

Ook voor een warmtepomp kan de investeringssubsidie duurzame energie gebruikt worden. Hieronder vind je de bedragen en de voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Hoeveel bedraagt de subsidie voor een warmtepomp?

Het minimale subsidiebedrag voor het installeren van een warmtepomp bedraagt 500 euro. Het exacte bedrag hangt af van het type warmtepomp dat je kiest. Er bestaan heel veel verschillende soorten warmtepompen.

Als de warmtepomp die je wenst te installeren op de meldcodelijst staat, kan je het voorgestelde subsidiebedrag op voorhand te weten komen.

Deze maatregel wordt vaak gecombineerd met een isolatiemaatregel. Wie deze twee zaken binnen 2 jaar combineert, verdubbelt het subsidiebedrag voor zijn isolatiemaatregel.

Voorwaarden subsidie warmtepomp

Je moet aan volgende voorwaarden voldoen om de subsidie investeringssubsidie voor een warmtepomp te kunnen aanvragen:

  • De warmtepomp die je laat installeren is nieuw en ongebruikt. Voor tweedehands of gebruikte warmtepompen heb je geen recht op een subsidie. 
  • Je gebruikt de warmtepomp om de ruimte of je sanitair water te verwarmen. Voor een warmtepompdroger worden geen subsidies uitgedeeld.
  • Je vraagt de subsidie pas na installatie van de warmtepomp aan en je laat de warmtepomp installeren door een erkend installatiebedrijf.
  • Het bouwjaar van de woning waar je de warmtepomp installeert dateer van voor 1 januari 2019.
  • Je vraagt de subsidie binnen een termijn van 2 jaar aan.

Subsidie aansluiten op een warmtenet

Je kan een investeringssubsidie voor een aansluiting op een warmtenet aanvragen om je woning te verduurzamen. Op welk bedrag je dan recht hebt, en waaraan je moet voldoen lees je hieronder. 

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Bij een aansluiting op het warmtenet is het subsidiebedrag vrij simpel. Er zijn geen berekeningen die aan te pas komen, alleen de datum van aansluiting is van belang. 

Indien je jouw aansluiting voor 1 januari 2024 deed, krijg je 3325 euro subsidie. Voor die datum krijg je een bedrag van 3775 euro. 

Voorwaarden subsidie aansluiten op een warmtenet

Er zijn verschillende voorwaarden verbonden aan deze subsidie:

  • Voordat je jouw woning inpandig aansluit op een warmtenet, moet een warmteleverancier jouw woning eerst op een warmtenet buiten de woning aangesloten hebben.
  • Nadat je da aansluiting gedaan hebt is je woning volledig aardgasvrij. Zo loop ook de verwarming en het warm kraanwater via het warmtenet.
  • Je hebt geen aardgasmeter meer.
  • Een installateur heeft de aansluiting op of na 1 januari 2022 gerealiseerd.
  • Je bent voorzien om elektrisch te koken. Tip: wie aangesloten is op een warmtenet, kan een extra subsidie van 400 meter aanvragen voor een inductiekookplaat.
  • Je vraagt de subsidie binnen 2 jaar na aansluiting aan.
  • Je hebt niet eerder recht gehad op een ISDE-subsidie voor een aansluiting op een warmtenet.
  • Je bent geen lid van de VvE (Vereniging van Eigenaars).

Subsidie zonnepanelen (salderen zonnepanelen)

Voor het installeren van zonnepanelen bestaat geen officiële subsidie meer. Vroeger wel, maar deze worden niet meer toegekend. Wel kan je jouw zonnepanelen nog salderen. 

Wat is salderen? Dat is het opnieuw verkopen van de eigen opgewekte stroom. Als jij te veel energie opwekt, koopt jouw energieleverancier die van je terug. 

Het is niet zeker of deze regeling nog lang zal gelden, aangezien er momenteel veel over te doen is. Het nieuwe kabinet heeft plannen om de salderingsregeling stop te zetten per 1 januari 2027.

Het feit dat je zonnepanelen momenteel nog kan salderen, is enorm gunstig voor de terugverdientijd van zonnepanelen installaties. Zo wordt dit nog steeds een erg voordelige en interessante investering.

Geen btw zonnepanelen

Een ander voordeel aan het installeren van zonnepanelen: je betaalt als particulier geen btw meer op de aanschaf en plaatsing ervan.

Verlaagd btw-tarief arbeidsloon

Wie isolatie laat aanbrengen door een erkend bedrijf, betaalt ook minder btw aan arbeidsloon. Je geniet van een verlaagd btw-tarief van 9 procent.

4 andere bespaartips bij verduurzamen woning

Naast het aanvragen van investeringssubsidies zijn er nog handige tips die je kan toepassen om te besparen bij het verduurzamen van je woning:

  • Controleer of de energiebespaarlening gunstig voor jou kan zijn.
  • Ga ook eens ten rade bij het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting.
  • Ga langs bij je bank en vraag ze of zij iets voor je kunnen betekenen.
  • Vergelijk meerdere offertes. Zo bespaar je op de werken om je woning te verduurzamen zelf. Je vraagt makkelijk en snel meerdere offertes aan via ons offerteformulier.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: