Top 10 beste drinkwater in Nederland

Top 10 beste drinkwater in Nederland

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Kraanwater is kraanwater en het smaakt overal hetzelfde. Dat is een veel gehoorde uitspraak bij mensen in ons land. Het feit is dat je het leidingwater in iedere plaats goed kan drinken zonder dat je het hoeft voor te koken. Toch is het niet zo dat leidingwater overal hetzelfde zal smaken. De smaak van leidingwater komt door een aantal factoren die we voor je benoemen. Daarnaast benoemen we je de steden waar je het beste je flesje water kan vullen als je er bent. 

Tip: met een waterontharder krijg je het lekkerste water!

Bekijk hier de top 10 waterfilterkannen

Wat bepaalt de smaak van leidingwater 

De smaak van drinkwater in ons land wordt bepaald door een aantal factoren. Je mag daarbij bijvoorbeeld denken aan het aantal stoffen wat moet worden toegevoegd om het water te zuiveren. Daarnaast moet je ook denken aan het grondwater in een bepaald gebied. Is dit erg mooi schoon dan zal de smaak van het leidingwater lekkerder zijn dan wanneer er sprake is van vervuild grondwater door zware industrie. 

Hard of zacht water 

Zit er veel kalk in de aarde in een bepaald gebied dan zal het leidingwater ook een stuk harder zijn. Er zit dan eenvoudigweg een hoop calcium in het leidingwater. Dit heeft zijn weerslag op het effect van water in jouw huis maar het heeft ook invloed op de smaak van het water. Hard water heeft een scherpere smaak dan zacht water. Zacht water herken je gelijk aan de zachte smaak die het heeft. De steden in ons rijtje hebben dan ook onder andere het laagste kalk percentage waardoor het water zo goed smaakt. 

Op de eerste plaats in de top 10: Tilburg 

Een laag kalk gehalte in het water en weinig vervuilende stoffen zorgen ervoor dat het water in Tilburg het lekkerste smaakt van het leidingwater in ons land. Wie in Tilburg woont zal dan ook niet vaak flessenwater hoeven te kopen. 

Op de tweede plaats: Zwolle 

Zwolle is een grote stad met opvallend lekker leidingwater. Ook hier geldt dat er geen heel schadelijke stoffen uit het water hoeven te worden gefilterd. Daarnaast zit er niet veel calcium in de bodem rondom Zwolle. Dit alles zorgt ervoor dat het water een zachte smaak heeft zonder bijsmaak. 

Op de derde plaats: Leeuwarden 

Leeuwarden is een stad waar niet opvallend veel zware industrie gevestigd is. Daarnaast is het er niet opvallend dicht bevolkt. Leeuwarden is dan ook een stad waar het leidingwater van een zeer goede kwaliteit is. Doordat er weinig kalk in de bodem bij Leeuwarden zit en er bovendien weinig medicijnresten in het water zitten is het leidingwater van een zeer goede kwaliteit. 

Op de vierde plaats: Lelystad 

Qua uiterlijk gaat het om een plaats die ook wel Lelijkstad wordt genoemd. De kwaliteit van het water is daarentegen prima. Dat komt natuurlijk doordat het een plaats is die in de polder ligt. Er zit weinig calcium in de grond en ook hier geldt dat er weinig zware industrie te vinden is. Lelystad heeft dan ook heerlijk water. Ben je er, vul je waterflesje ermee voor onderweg. 

Op de vijfde plaats: Den Bosch 

Een stad waar het leidingwater van een zeer goede kwaliteit is. Je zal niet snel water hoeven te koken voor je het kan drinken. Het gaat om een stad die zich verre houdt van vervuilende industrie en chemicaliën die in het water worden geloosd. Dat maakt het tot een heel gewilde stad. Het maakt het leidingwater tot een zeer zachte watersoort. 

Op de zesde plaats: Den Haag 

Den Haag is uiteraard een stad die in de buurt van de kust ligt. Het gaat om een gebied wat weliswaar in de Randstad ligt maar wat wel opvallend schoon en smakelijk leidingwater heeft. Het water is ook niet hard en dat zorgt ervoor dat je apparatuur stukken langer meegaat dan in andere delen van het land. 

Op de zevende plaats: Amsterdam 

Je zou het niet zeggen maar Amsterdam heeft eveneens water wat niet al te hard heeft. Mensen die hier wonen hebben dan ook minder werk aan hun huishouden doordat er weinig kalkaanslag is. Amsterdam heeft ook weinig kalk in het grondwater zitten waardoor er weinig kalk meelift met het drinkwater. Kalk wordt namelijk niet apart uit het leidingwater gefilterd. 

Op de achtste plaats: Breda 

In de buurt van Tilburg, onze nummer één tref je Breda in de top 10. Het gaat hier eveneens om een stad die heerlijk leidingwater heeft waardoor je maar zelden je apparatuur hoeft te ontkalken. Breda heeft kraanwater wat zacht smaakt. Ook hier hoef je opvallend weinig naar de winkel te gaan voor bronwater. Het water uit je eigen kraan smaakt prima. 

Bekijk hier de top 10 waterfilterkannen

Op de negende plaats: Middelburg 

Het leidingwater in deze plaats smaakt absoluut niet zilt. Het gaat om enorm goed gereinigd water en het is afkomstig uit een gebied waar je nauwelijks kalk zal vinden in de bodem. Het zorgt ervoor dat de inwoners van Middelburg heerlijk zacht water hebben. Doordat er ook hier weinig industrie is die de samenstelling van het water kan beïnvloeden heeft Middelburg heerlijk water. 

Op de tiende plaats: Assen 

Assen is een stad waar het leidingwater heerlijk smaakt. Het gaat dan ook om een plaats in Drenthe waar weinig vervuilende industrie staat. Assen is een plaats waar de inwoners zich gelukkig mogen prijzen. Ook zij hebben in principe geen waterontharder nodig voor smakelijk leidingwater. 

Als jouw woonplaats hier niet tussen staat 

Komt jouw woonplaats niet in dit rijtje voor en moet je zeer regelmatig kalkaanslag weg poetsen van jouw sanitair, dan doe je er goed aan om de onderstaande informatie door te nemen. Een waterontharder is een toestel wat ervoor zal zorgen dat het kalk uit jouw leidingwater wordt gefilterd. Het resultaat zal leidingwater zijn wat geen kalk meer heeft waardoor het een heerlijke zachte smaak krijgt. Daarnaast gaat het om water wat geen sporen op je sanitair en in je koffiemachine achterlaat. Op die manier weet je zeker dat jouw leidingwater zo lekker wordt dat er geen flessenwater meer nodig is. Verder weet je op die manier dat je veel langer met je apparatuur zal doen. Wil je een goede waterontharder maar niet de hoofdprijs betalen, vergelijk dan eerst de prijzen. Dat doe je met onderstaande button. Op die manier weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

Gerelateerd:

Direct naar:

Top 10 beste drinkwater in Nederland

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: