Top 10 duurzame trappen

top 10 duurzame trappen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Wie een trap gaat kopen voor thuis doet er goed aan om te denken aan de duurzaamheid van de trap. Daarbij gaat het om een aantal zaken. Het gaat om het materiaal wat wordt gebruikt en daarnaast gaat het om de levensduur van de trap. We maakten een top 10 duurzame trappen voor jou waardoor je gelijk kan zien wat voor trap het beste past bij een duurzame leefstijl. 

 

Op de eerste plek: de trap van beton 

Dit is een trap waar niet iedereen zomaar de ruimte voor heeft. Het gaat om een trap die flink wat ruimte inneemt. Feit is dat je de trap na het plaatsen gemakkelijk kan schoonmaken. Daarnaast zal deze trap jarenlang meegaan. Een prima trap om aan te schaffen dus. De duurzame betonnen trap heeft wel nagenoeg het hoogste prijskaartje van alle trappen die je kan kopen. Een trap die de toon zet in jouw interieur. 

 

Op de tweede plek: de trap van metaal 

De trap van metaal staat met recht op nummer twee wanneer het gaat om een duurzame trap. Het gaat hier vooral om een trap die gemaakt is van metaal, een materiaal wat nagenoeg onverslijtbaar is. Metaal is een materiaal wat in de meeste huizen niet snel wordt gekozen voor een trap. De reden is dat het materiaal een duidelijke stempel drukt op jouw interieur. Een industrieel interieur is de perfecte basis voor een trap van metaal. 

 

Op de derde plek: de gebruikte trap 

Trappen worden gemaakt om jarenlang mee te gaan. Toch worden veel trappen verwijderd uit huizen nog voor ze aan het eind van hun levensduur zijn. Deze tweedehands trappen zijn een stuk betaalbaarder dan nieuwe trappen en ze zijn bovendien een stuk duurzamer. Er is geen nieuw materiaal voor nodig en daarnaast gaan oudere trappen vaak behoorlijk veel langer mee dan moderne trappen. Let wel op de afwezigheid van houtworm en houtrot wanneer je een gebruikte trap koopt. 

 

Op de vierde plek: geen nieuwe trap 

Dit is een trap die een wezenlijk verschil is vergeleken met de derde plek. Het gaat hier om een trap die je gewoon renoveert. Jouw oude trap kan je prima hergebruiken wanneer je deze laat renoveren door een traprenovatie bedrijf. Met overzettreden wordt jouw trap weer als nieuw gemaakt terwijl je oorspronkelijke trap gewoon kan blijven zitten. De perfecte oplossing voor wie geen grootschalige verbouwing maar wel een duurzame trap wil. 

 

Op de vijfde plek: de trap van inlands hout 

Hout wat vanuit het buitenland moet komen zal een flinke stempel drukken op de duurzaamheid van de trap. Het hout legt een verre reis af en dat kost een hoop brandstof. Daarnaast is er een hoge CO2 uitstoot die vrijkomt bij het vervoeren van het hout. Een trap van inlands hout zal een stuk goedkoper zijn. Denk er wel aan dat een trap van inlands hout vaak een stukje duurder is dan buitenlands hout. 

 

Op de zesde plek: de trap van FSC hout 

FSC hout is hout wat volgens de juiste standaard is verbouwd. Na de kap van de bomen voor dit hout worden er nieuwe bomen geplant waardoor je zeker weet dat jij niet bijdraagt aan de ontbossing met de aanschaf van deze trap. Een trap van FSC hout is in de meeste gevallen standaard geworden. Er zijn echter nog altijd landen waar men daar geen rekening mee houdt. Goed om op te letten dus wanneer je een trap gaat kopen. 

 

Op de zevende plek: de standaard trap

Ga je een trap kopen dan heb je altijd de keuze uit meerdere soorten trappen. Je hebt trappen die in bulk worden gemaakt en daarnaast heb je trappen die speciaal op maat moeten worden gemaakt. Het gaat dan om een trap die bijvoorbeeld een afwijkend model of een afwijkende maat heeft. Deze trappen zijn bewerkelijker en ze moeten speciaal voor jou worden gemaakt. Het gaat hier om een trap waar meer energie voor nodig is. Een trap die minder duurzaam is dus. 

 

Op de achtste plaats: de vlizo trap

Een vlizotrap is een trap die je kan inklappen wanneer je deze niet gebruikt. Deze trap leidt doorgaans naar de vliering of zolder. De vlizo trap is een trap die duurzaam is doordat er niet veel materiaal voor nodig is. Het gaat echter ook om een trap die op de achtste plaats thuishoort vanwege de relatief korte levensduur van deze trap. Je zal om de 10 jaar de trap moeten vervangen terwijl een vaste trap jaren langer meegaat. 

 

Op de negende plaats: de hardhouten trap 

Een hardhouten trap is een trap waar tropisch hardhout voor is gebruikt. Zoals we het al omschreven: deze trap is gemaakt van materiaal wat bijdraagt aan de wereldwijde ontbossing. Let er op dat het FSC keurmerk bij deze trap hoort wanneer je er één aanschaft. Op die manier weet je zeker dat jij niet mede bijdraagt aan ontbossing waardoor het klimaat uiteindelijk slechter zal worden. 

 

Op de tiende plaats: de goedkope trap uit China 

Via internet kan je producten vanuit de hele wereld kopen. Steeds meer van onze aankopen komen vanuit Aziatische landen. Dat is populair vanwege de lage aanschafprijs. Het is echter allesbehalve duurzaam wanneer je een trap koopt vanuit China. De kans is groot dat je een trap krijgt van een slechtere kwaliteit omdat er in het land van herkomst lagere eisen worden gesteld aan een trap. Daarnaast zal je een dergelijke trap veel sneller moeten vervangen omdat deze gewoonweg ‘op’ is na een paar jaar. We zwijgen nog over de transportkosten van de trap. Kortom, de trap uit China is de minst duurzame trap die je kan kopen. 

 

Een duurzame trap voor jouw huis 

Heb jij een nieuwe trap nodig voor je huis, dan vraag je eerst offertes op. Dat doe je met onderstaande button. op die manier zie je in één oogopslag welke trap voor jou de meest aantrekkelijke aankoop is. Op die manier betaal je niet teveel voor duurzaamheid.

Gerelateerd:

Direct naar:

top 10 duurzame trappen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: