Top 10 manieren om zelf energie op te wekken

Top 10 manieren om zelf energie op te wekken
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De prijzen van stroom rijzen de pan uit. Je betaalt steeds meer per maand aan voorschot terwijl je nauwelijks meer bent gaan gebruiken. Aardgas, waarmee je warmte opwekt, is een product wat steeds schaarser begint te worden. Het is dan ook tijd dat je jouw eigen energie op gaat wekken. Dat betekent niet dat je terug moet naar het stenen tijdperk maar wel dat je gebruik gaat maken van de technologie van nu. 

 

Op 1: je eigen stroom 

Je eigen stroom opwekken is uiteraard ideaal. Het is zaak daarbij dat je voldoende stroom opwekt zodat je niet meer afhankelijk bent van de energie leverancier. Je eigen stroom opwekken doe je met zonnepanelen. Die zie je steeds vaker op daken en dat heeft zo zijn reden. Je investeert eerst in zonnepanelen en daarna verdien je jouw investering in ongeveer 7 jaar terug. Kijk goed of jouw dak vooral direct of gefilterd zonlicht vangt en stem daar je aankoop op af. Je eigen stroom is de beste manier om zelf energie op te wekken. 

 

Op 2: je eigen warmte uit lucht 

Je eigen warmte opwekken is iets wat echt enorm lonend is. Het is meer dan de moeite waard om een warmtepomp aan te schaffen. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld werken met lucht. Een hybride warmtepomp zuigt lucht aan van buiten en waardeert dit op tot een temperatuur voor je verwarming en het warme water. Je zal uiteraard niet altijd met een warmtepomp genoeg warmte kunnen opwekken. Daarom wordt er stroom of gas verbruikt in tijden waarin je meer warmte moet opwekken zoals in de winter. 

 

Op 3: je eigen warmte met water 

Woon je aan een beek dan is het een goed idee om je eigen warmte op te wekken met water. Dat doe je door water wat wordt aangezogen vanuit de beek, of vanuit een rivier. Dit water geeft warmte af aan jouw warmtepomp die binnenshuis staat. Water is vaak veel langer warm dan de buitenlucht. Deze manier van een warmtepomp verdien je iets sneller terug dan de warmtepomp die warmte opwekt uit lucht. 

 

Op 4: je eigen warmte vanuit de grond 

Hoe dieper je in de grond komt, hoe hoger de temperatuur van de aarde zal zijn. Dat is een principe wat wordt gebruikt bij warmtepompen die warmte omhoog halen vanuit de aarde. Met een put die geslagen is wordt via een buizenstelsel met een antivries vloeistof warmte omhoog gehaald. De warmte die omhoog is gehaald wordt  omgezet tot warmte die je nodig hebt voor je water en de verwarming. Een methode waar een flinke verbouwing aan vooraf gaat maar die absoluut de moeite waard is. 

 

Op 5: je eigen warmte via je ventilatie 

Een ventilatiekanaal tref je in behoorlijk wat huizen aan. De lucht die wordt opgetrokken door dit systeem is behoorlijk aan de warme kant door jouw verwarming die al draait. Je kan zorgen dat je minder hoeft te stoken door deze warme lucht door een speciale warmtepomp box heen te halen. Zo wordt de warmte verder verspreid door jouw huis. Ideaal wanneer je de warmte die je al had verder wil gaan gebruiken in je huis. 

 

Op 6: warmte uit de zon 

Een zonneboiler is een systeem waarbij er met zonnecollectoren warmte wordt gegenereerd. De zonnecollectoren zijn niet te verwarren met zonnepanelen. In veel gevallen wordt er tegenwoordig gekozen voor zonnepanelen met geïntegreerde zonnecollectoren. Op die manier heb je twee in één. Wordt het systeem in één keer geïnstalleerd dan ben je ook maar gelijk klaar met warmte en energie die je zelf opwekt. 

 

Op 7: Je eigen wind turbine 

Je hoeft heus geen grote achtertuin te hebben of een eigen weiland om energie op te wekken met een windturbine. Je kan ze namelijk ook op het dak van je huis of schuur plaatsen waarna er energie wordt opgewekt. een windturbine heeft een opbrengst van zowat 3500 kWh per jaar. Dat is genoeg om een huishouden van stroom te voorzien. Vraag wel eerst bij de gemeente om toestemming om een windturbine op je dak te zetten. 

 

Op 8 airconditioning door de zon 

De zomer is een tijd waarin het broeierig warm kan worden in je huis. Een goed idee om een eigen airconditioning aan te schaffen. Dit zijn echter toestellen die je kan aansluiten op een zonnepaneel. Schijnt de zon dan gaat automatisch in jouw huis de airconditioning aan. Op die manier heb je altijd een heerlijk koel huis. Een dergelijk systeem verdien je terug in pakweg 16 jaar. 

 

Op 9: een zonnedak 

Dakpannen zijn tegenwoordig allang niet meer allemaal gemaakt van gebakken klei. Er zijn steeds meer fabrikanten die dakpannen maken die in feite bestaan uit delen zonnepaneel. Doordat het gaat om relatief kleine panelen heb je er een hoop van nodig. De aanschafprijs is niet echt laag te noemen omdat het om een relatief nieuw product gaat. Een zonnedak verdien je terug in een tijd die een stuk hoger ligt dan bij gewone zonnepanelen. 

 

Op 10: je eigen thuisbatterij 

Met de meeste zonnepanelen installaties blijf je afhankelijk van een energiebedrijf doordat je overdag teveel stroom opwekt terwijl jouw installatie in de avonduren stilligt. Het is dan ook een goed idee om een eigen thuisbatterij te kopen wanneer je onafhankelijk wil zijn. Een thuisbatterij is een toestel waarmee je de energie die je overdag overhoudt opslaat om dit in de avond en nacht te gebruiken. Een thuisbatterij is even een investering maar je verdient deze wel terug. 

 

Je eigen energie opwekken

Heb je na het lezen van het bovenstaande inspiratie gekregen om je eigen energie op te wekken, wacht dan niet langer.  Met de huidige prijzen voor energie verdien je een investering in no time terug. Met onderstaande button kan je offertes opvragen voor methodes om je eigen energie op te wekken. Op die manier betaal je niet teveel en verdien je jouw investering zo snel mogelijk terug.

Gerelateerd:

Direct naar:

Top 10 manieren om zelf energie op te wekken

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: