Contact

Top 8 meest duurzame verbouwingen

Top 8 meest duurzame verbouwingen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Je huis verbouwen is iets wat geld kost maar wat je ook wel degelijk extra geld kan opleveren op den duur. Om geld te besparen en om het milieu te ontzien zal je eerst geld moeten investeren in een verbouwing. We maakten een top 8 van de meest duurzame verbouwingen. Geld besparen met verduurzaming is heel gemakkelijk. 

 

Op de eerste plaats: isolatie 

De reden waarom  veel huizen niet duurzaam zijn is dat ze slecht zijn geïsoleerd. Een slecht geïsoleerde woning is erg onrendabel wanneer het gaat om energieverbruik. De warmte lijkt wel te vertrekken door de kieren van je huis en in feite is dit ook zo. Het is dan ook goed om je huis te isoleren. Dit is iets wat je heel behoedzaam kan doen maar het is vaak betaalbaarder om een isolatie uit te voeren in combinatie met een verbouwing. Plaats bijvoorbeeld dakisolatie aan de binnenkant of buitenkant van je dak om te voorkomen dat de warmte ontsnapt via het dak. Het is ook mogelijk om van enkele muren een dubbele muur te maken waarbij je de buitenkant opknapt terwijl er isolatie tussen de muren wordt geplaatst. 

 

Op de tweede plaats: een warmtepomp 

Heel gefaseerd wordt ons land van het gasnet af gesloten. Wanneer jij een huis hebt met een gas aansluiting hoef je niet te wachten tot jouw buurt aan de beurt is. Je kan er ook voor kiezen om een warmtepomp te laten plaatsen bij jouw huis in combinatie met een verbouwing. Daarbij mag je bijvoorbeeld denken aan een warmtepomp die warmte omhoog haalt uit de grond. Door de put die er moet worden geslagen voor deze warmtepomp is er een flinke verbouwing onder je huis of in de tuin nodig. Dit soort warmtepompen is wat duurder dan de hybride warmtepomp maar het verbruik is zuiniger. 

 

Op de derde plaats: HR++ glas 

Kijk eens naar het bouwjaar van je huis. Is het gebouwd voor de jaren 80 dan weet je vrijwel zeker dat je teveel  betaalt voor aardgas door de kwaliteit van het glas in de kozijnen. Kozijnen met glas wat een lagere isolatiewaarde heeft dan HR++ laten de warmte door. Door de ramen in je hele huis te laten vervangen door HR++ glas zal de warmte binnen blijven in de wintermaanden. In de zomermaanden heeft dit glas als groot voordeel dat de warmte buiten blijft doordat er een UV werende folie laag in zit verwerkt. Dat scheelt een hoop energieverbruik. 

 

Op de vierde plaats: andere vormen van verwarming 

Je huis verwarmen is iets wat de meeste mensen doen met een cv installatie die werkt met gas. Vervolgens wordt via standaard radiatoren het huis verwarmd. Het gevolg is dat veel warmte verloren gaat tijdens het verwarmen van je huis. Dit stijgt namelijk ongebruikt op naar de zolder. Een andere vorm van verwarming is erg de moeite waard. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vloerverwarming. Dit is een vorm van verwarming waarbij de warmte vanuit de vloer komt. Op die manier heb je warme voeten en zodoende wordt je hele lichaam warm. Vloerverwarming aanleggen is een verbouwing maar wel een die zichzelf terug verdient. Wil je niet de vloer op de schop nemen, overweeg dan infrarood verwarming. 

 

Op de vijfde plaats: andere verlichting 

Gloeilampen worden al een hele poos niet meer verkocht in de winkels maar in de meeste huishoudens in ons land zijn ze nog wel te vinden. Een gloeilamp verbruikt op jaarbasis veel meer dan LED verlichting. Dat heeft tot gevolg dat je met het vervangen van de gloeilampen in je huis flink kan besparen. Ook spaarlampen kan je maar beter vervangen door LED verlichting. Het is een vorm van verlichting die veel minder stroom verbruikt en een hogere lichtopbrengst heeft. Dit is een verbouwing waarmee je niet maandenlang in het stof zit terwijl je wel flink kan besparen. 

 

Op de zesde plaats: een ander dak

Is je huis al behoorlijk gedateerd en is er sindsdien niets meer aan je dak gedaan, dan is de kans groot dat er bij een storm flink wat dakpannen naar beneden komen waaien. Niet erg handig want je moet steeds weer je dak op klimmen om de dakpannen vast te zetten. Het is dan ook handig om je dak te laten voorzien van een andere dakbekleding. Dakpannen zijn nog steeds het meest gewild maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen als dak bekleding. Op die manier krijg je een mooi futuristisch dak terwijl jij je eigen energie opwekt. Honderden euro’s per jaar besparen, een prachtig dak en een echte waardevermeerdering van je huis: het zijn zaken die je mooi kan combineren met deze verbouwing. Op die manier heb je een huis wat zichzelf terug betaalt. 

 

Op de zevende plaats: een kelder onder je huis 

De meeste oude huizen in ons land hebben een kelder onder de vloer gebouwd zitten. Die kelder is heel geliefd als opslagruimte voor de voorraad eten. Niet zo heel vreemd want het is er heerlijk koel. Een koelkast verbruikt behoorlijk wat stroom om je eten koud te houden terwijl dit net zo goed in een kelder kan gebeuren. Een kelder is dus zo slecht nog niet. Je kan in een kelder ook bijvoorbeeld een werkruimte bouwen of een speelruimte voor de kinderen. Zo houd je boven de grond ruimte over. Een waardevermeerdering door meer leefruimte en lagere energiekosten: ideaal. 

 

Op de achtste plaats: vervang je apparatuur 

Kies je voor een nieuwe keuken of badkamer, dan is het een goed idee om de apparatuur te vervangen. Kijk goed naar het energielabel van bijvoorbeeld je koelkast of de wasmachine. Is het een erg ongunstig energielabel dan is het advies dat je de apparatuur vervangt door een toestel met een gunstig energielabel. Op het moment zelf geef je er geld aan uit maar dit verdien je door de jaren heen daarna weer terug. 

 

Ga nu duurzaam verbouwen 

Wil jij een duurzame verbouwing, dan is het een goed idee om eerst offertes op te vragen. Dat kan met de onderstaande knop. Je ontvangt meerdere prijsopgaven om naast elkaar te leggen. Zo zie je in één oogopslag welk bedrijf jouw verbouwing zo voordelig mogelijk kan uitvoeren. 

Gerelateerd:

Direct naar:

Top 8 meest duurzame verbouwingen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: