Verplicht verduurzamen bij renovatie vanaf 1 februari 2022

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Vanaf 1 februari 2022 is het verplicht om een bepaalde hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken als er een ingrijpende renovatie plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen zijn. Meer over deze regel leest u hieronder.

Klimaatneutraliteit

Volgens de regels van de Europese Commissie moeten de gebouwen in Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. Momenteel loopt Nederland nog achter en daarom zal deze regeling plaatsvinden. Deze regeling zal niet voor heel veel mensen gelden omdat een ingrijpende renovatie slechts een keer in de 30 jaar plaatsvindt in de meeste gevallen. Met behulp van deze regeling zouden er een stuk meer woningen/gebouwen klaar zijn voor de regel van de Europese Commissie.

Ingrijpende renovatie

Maar wanneer is deze regel verplicht? Dat leggen wij u hier uit. Deze regeling geldt wanneer er sprake is van een ingrijpende renovatie. Een ingrijpende renovatie houdt volgens EU-richtlijn Renewable Energy Directive II (RED II) in dat er meer dan 25% van de gebouwschil vernieuwd, vergroot of veranderd wordt. Vaak zijn deze gebouwen/woningen ook niet bewoonbaar voor een bepaalde tijd.

Hoeveel moet er daadwerkelijk geplaatst worden?

Een onderzoek duidt aan dat 15% van het dak bezet moet zijn. Dit kan bijvoorbeeld met zonnepanelen. Bij een woning van 110² zouden er dus 7 panelen geplaatst moeten worden. Voor andere maatregelen zoals een warmtepomp of een zonneboiler gelden weer andere regels.

De uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regeling. De regeling geldt niet wanneer:

  • De getroffen maatregelen niet terug te verdienen zijn binnen 10 jaar.
  • De locatie niet geschikt is door problemen of belemmeringen.
  • Een gebouw gebruiksfuncties heeft met een laag energieverbruik.
  • Een gebouw binnen drie jaar aangesloten wordt op een warmtenet.

Deze maatregelen kunt u treffen

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering, zelfs al gaat u niet renoveren. Vaak verdient u de investering in 7 jaar terug. Zonnepanelen zijn er in verschillende grootte en kleuren. U kunt zelfs kiezen voor All-Black zonnepanelen die een mooiere uitstraling aan uw dak geven. Ook zijn er in-dak zonnepanelen. Deze gaan in uw dak en steken daar dus niet boven uit.

Zonneboiler

Een zonneboiler lijkt op zonnepanelen qua uiterlijk. Een zonneboiler werkt op warmte die de zon afgeeft i.p.v. zonnestralen zoals zonnepanelen dat doen. De zonneboiler zorgt door middel van warmte van de zon voor warm water in uw huis. Als u veel warm water gebruikt is dit een goede investering!

Warmtepomp

Een warmtepomp zorgt voor warmte in uw hele huis. Dit is een flinke investering maar voor de échte verduurzamers is dit het zeker waard. U heeft 10 zonnepanelen voor een warmtepomp. Wanneer u bezig bent met het verduurzamen van uw hele woning is dit een goede keuze.

Zo bespaart u op de maatregelen

De investering voor zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp kunnen een flinke investering zijn en kunt u met onze vergelijking service tot wel 30% besparen. Vergelijk gratis en vrijblijvend meerdere vakspecialisten bij u in de buurt. Zo zorgen wij ervoor dat u de beste keuze maakt en niet teveel betaald. Bij de button hieronder kunt u gratis meerdere specialisten vergelijken.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: