Wat is vacuüm glas?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als het om warmteoverdracht gaat, dan is vacuüm glas de ideale soort glas voor je woning. Als vrij nieuw glassoort kan je profiteren van verschillende voordelen door je woning van vacuüm glas te voorzien. Maar wat is vacuüm glas nou precies, wat zijn de voorden en hoeveel kost het gemiddeld?

Vacuüm glas: wat is het precies?

Vacuüm glas kan worden omschreven als dubbele beglazing die bestaat uit 2 glasplaten. Elke plaat heeft een dikte van minimaal 3mm, waarvan de ene plaat voorzien is van super isolerende coating. Beide glasplaten worden van elkaar gescheiden middels een vacuüm van 0.1mm. Daarnaast heeft vacuüm glas een betere lichtdoorlaat omdat het glas veel dunner is dan andere glassoorten. Vacuüm glas met een dikte van tussen de 6 en 8mm heeft een isolatiewaarde die gelijk staat aan dubbele beglazing met een dikte van 31mm.

 

Vacuüm glas: voor wie?

Vacuüm glas is voornamelijk ideaal als je in een monument of oude woning woont en deze van (betere) isolatie wilt voorzien. Door enkel dubbel glas aan te leggen is de woning vaak niet goed genoeg geïsoleerd, waardoor vacuüm glas goed van pas komt. In het geval van een monumentaal pand is het aanbrengen van vacuüm glas maatwerk, aangezien het geen eenvoudige klus betreft. Vacuüm glas is verkrijgbaar in diktes vanaf 6.5mm en met een isolatiewaarde van 0.7 W/m²K. Vanaf mei 2019 kan je overal in Nederland vacuüm glas aanschaffen.

De voor- en nadelen van vacuüm glas

Door vacuüm glas aan te schaffen kan je van een aantal voordelen profiteren, vooral op het gebied van warmteoverdracht. Naast voordelen zijn er ook wat nadelen te benoemen. De verschillende voor- en nadelen van vacuüm glas zijn:

 

Voordelen Nadelen
Vacuüm glas heeft een hoge isolatiewaarde waardoor de warmte amper je huis ontsnapt via de ramen. Vacuüm glas is niet bepaald goedkoop. De kosten lopen tussen de €130 en €150 per vierkante meter.
Vacuüm glas is geluidswerend en dus ideaal voor het gebruik in drukke gebouwen. Met de tijd mee verliezen vacuüm glazen hun effectiviteit.
Condensatievorming komt amper voor. De levensduur van vacuüm glas is beperkt.
Vacuüm glas is heel licht qua gewicht.
De lichtdoorlaat is veel beter vergeleken met andere glassoorten.
Je woning wordt aanzienlijk in waarde verhoogd.

 

Wat kost vacuüm glas?

De kosten voor de aanschaf van vacuüm glas kunnen flink oplopen. Gemiddeld betaal je €130 tot €150 per vierkante meter, afhankelijk van waar je het glas aanschaft en laat plaatsen. Vergeleken met andere glassoorten is vacuüm glas één van de duurste soorten, waarbij de hoge investering niet altijd wordt terugverdiend aangezien vacuüm glas een kortere levensduur is. Wanneer je initieel investering eindelijk is terugverdiend, dan is het glas waarschijnlijk ook al aan vervanging toe.

 

Vacuüm glas in plaats van HR glas?

Velen vragen zich inmiddels af welk glassoort het best is: vacuüm glas of HR glas, waarbij je ook kunt kiezen uit dubbel of triple glas. Vacuüm glas is een nieuw soort glas wat momenteel nog steeds in de ontwikkeling is. Er worden telkens nieuwe verbeteringen toegepast waarbij vacuüm glas aantrekkelijker begint te worden, ongeacht de hoge prijs en de vrij korte levensduur van deze glassoort. In de meeste gevallen is vacuüm glas toch niet de beste optie, en dien je voor HR glas te gaan als je een voordelig en effectief glassoort wilt aanschaffen.

 

Besparen op vacuüm glas

Vacuüm glas is niet bepaald goedkoop. Zeker niet als de oppervlakte redelijk groot is. Er zijn een aantal manieren waarop je kunt besparen op de kosten van de aanschaf en de aanbreng van vacuüm glas, waaronder:

  1. Vraag verschillende offertes aan bij zoveel mogelijk specialisten zodat je een beeld kunt krijgen van de huidige prijzen op de markt. De prijzen voor de aanschaf en de aanbreng van vacuüm glas verschillen namelijk sterk per leverancier. Op deze manier kan je zelf de voordeligste offerte uitkiezen die past binnen je budget.
  2. Huur een lokale specialist in voor het aanbrengen van het vacuüm glas. Een landelijke specialist moet van ver komen voor de aanbreng, wat hoge kilometerkosten als gevolg heeft.
  3. Ga na bij de gemeente in hoeverre er momenteel subsidies beschikbaar zijn voor het verduurzamen van je woning middels vacuüm glas. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, maar de meeste lokale gemeenten hebben een aantal interessante mogelijkheden.
  4. Check bij de buren of andere wijkgenoten of er interesse is om ook vacuüm glas aan te brengen. Zo kan je de specialist een grotere opdracht aanbieden. De meeste specialisten zijn hierbij wel bereid om kwantumkorting te geven waardoor je veel minder betaalt aangezien de arbeidskosten gezamenlijk worden verdeeld.

Vacuüm glas behoort tot één van de nieuwste glassoorten die momenteel verkrijgbaar is. Deze glassoort heeft een hoge isolatiewaarde, is dun en weegt niet veel. Vacuümglas weegt gemiddeld 20 kilogram per vierkante meter. Daarnaast is vacuüm glas in vrijwel elk bestaand raam- of deurkozijn te plaatsen en is vooral geschikt voor mensen die in een monumentaal pand of een heel oud huis wonen. Ben je op zoek naar een glassoort die een hoge isolatiewaarde heeft, niet te dik of zwaar is, geluidswerend is en condensatievorming voorkomt? Dan is het aanschaffen van vacuüm glas een uitstekend idee.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: