Tegenwoordig wordt er overal gebruik gemaakt van toplijsten. Denk zo aan de bekende top 5, top 10, top 50 of zelfs top 100. U kunt uw producten en diensten sorteren of rangschikken op basis van allerlei criteria. Dergelijke toplijsten maken de keuze van de klant makkelijker, waardoor de klant ook sneller kan kiezen en akkoord kan gaan met de offerte. Maar hoe kunnen toplijsten worden gebruikt in offertes en wat is het belang van het toevoegen van een toplijst? U leest het allemaal hieronder.

Wat zijn toplijsten?

Toplijsten kunnen worden omschreven als lijsten die worden opgemaakt om een bepaalde rangschikking weer te geven. Toplijsten helpen klanten bij het maken van keuzes over producten en diensten. Volgens onderzoek gaan klanten sneller akkoord met offertes wanneer ze sneller en eenvoudiger een keuze kunnen maken. Toplijsten zijn hierbij de ideale aanvulling. Toplijsten kunnen aan een offerte worden toegevoegd door deze op subtiele wijze aan te geven in de offerte zelf. U kunt ook vermelden naar de bijlagen en daar een aparte ‘factsheet’ plaatsen. Ook het toevoegen van een brochure of een flyer met de toplijsten is een bekende manier die veel wordt toegepast.

Soorten toplijsten

Er zijn verschillende soorten toplijsten. Denk zo aan een top 10, 25, 50 en 100 maar ook kleinere lijsten zoals een top 10, top 5 of top 3. Toplijsten worden gerangschikt op basis van verschillende criteria. U kunt als bedrijf zelf beslissen op welke criteria u de toplijst sorteert. Enkele veel voorkomende criteria:

  • De gemiddelde levensduur van uw product of dienst.
  • De afschrijving per maand.
  • De gemiddelde besparing indien u akkoord gaat.
  • De gemiddelde omzet per product.
  • Meest gekochte producten.
  • De meest gebruikte diensten.
  • De gemiddelde terugverdientijd.
  • De meest rendabele producten.
  • De laatst gerealiseerde projecten.

Het nut van toplijsten

Toplijsten worden gebruikt om de klant op eenvoudige en snelle wijze in één oogopslag een beeld te geven van de hoofdboodschap van de offerte, namelijk wie u bent, wat u te bieden heeft, hoeveel het aanbod u gaat kosten en hoeveel het u vervolgens gaat opbrengen. U maakt het de klant makkelijker om uw producten en diensten bin uw te kopen middels toplijsten. Daarnaast geven toplijsten ook direct aan welke producten en diensten het best bij u scoren. Zo weet de klant welke keuzes aan te raden zijn en kan de klant met enige mate van zekerheid en vertrouwen akkoord gaan met de offerte. Het is dan wel belangrijk om altijd de bron te vermelden bij een toplijst, zo geeft u de indruk dat de toplijst afkomstig is van een betrouwbare bron. Het komt u zelfs voordeliger uit als er ook concurrenten in de toplijst voorkomen, voornamelijk als u hoger in de lijst staat. Scoort de concurrent hoger dan u? Dan kunt u de klant duidelijk maken hoe uw bedrijf zich van de concurrent onderscheidt.

Staat u in de toplijst?

Indien u als bedrijf zelf voorkomt in de toplijst, dan kan het lonen om dit op de offerte aan te geven. U kunt ook toplijsten toevoegen aan de bijlagen. Staat u niet op nummer 1? Geen probleem, nummer 1 is meestal weggelegd voor grote bedrijven en marktleiders die beschikken over veel financiële middelen. De meeste klanten zijn hiervan op de hoogte en waarderen het toch om te weten dat u op de toplijst staat.

Tips toplijsten in offertes

Gaat u gebruik maken van toplijsten in uw offertes om de klant sneller een keuze te laten maken? Dan kunt u de onderstaande tips hanteren tijdens het opstellen van uw toplijst:

Relevante toplijsten

Stel toplijsten op die relevant zijn voor de potentiële klant. Een toplijst is pas nuttig wanneer deze de klant helpt met het kiezen van een bepaald product of dienst. Indien de klant niets aan de informatie in de toplijst heeft, dan heeft het ook geen nut om een toplijst aan uw offerte toe te voegen.

Bijlagen of in de offerte?

Gaat het om een top 3 of een top 5? Dan kunt u de lijst subtiel in de offertetekst zelf plaatsen. In het geval van een top 50 of en top 100 kunt u verwijzen naar de bijlagen. Het is niet aan te raden om lange lijsten toe te voegen in de offerte.

Update uw lijsten

Indien u gebruik maakt van standaard toplijsten, zorg er dan voor dat u deze lijsten tijdig en regelmatig blijft aanpassen. Naarmate de tijd strijkt komen er ook nieuwe producten en diensten bij en worden anderen verwijderd. Daarnaast ontwikkelt de technologie zich steeds meer waardoor ook de lijsten moeten worden aangepast.

Meest gekozen product of dienst

Eén van de meest gebruikte toplijsten is een lijst met een opsomming van de meest gekozen producten en diensten van uw bedrijf. Zo weten de klanten direct wat uw klanten het meest bij u kopen, wat ook een gevoel van vertrouwen opwekt. Daarnaast vinden klanten het altijd fijn om een product of dienst aan te schaffen waarvan het al bekend is dat veel mensen hier tevreden mee zijn.

Toplijsten toevoegen aan uw offerte kan handig zijn, voornamelijk zodat de klant direct kan inzien wat de hoofdboodschap is van de offerte. Daarnaast kan de klant makkelijker en sneller een keuze maken uit al uw producten en diensten door het gebruik van toplijsten en valt uw offerte ook sneller op.