Wil je je dak van nieuwe dakbedekking voorzien of ga je starten met een nieuw bouwproject en moet je het dak verwijderen? Dan kan je dit best zelf doen met de juiste instructies in combinatie met een praktisch stappenplan en de nodige gereedschappen. Je moet echter goed op de hoogte zijn van bepaalde belangrijke zaken tijdens het verwijderen van een dak als je het maken van onnodige fouten wilt voorkomen. Door verder te gaan met het lezen van de onderstaande tekst kom je te weten op welke manier je een dak kunt verwijderen en wat hier allemaal bij komt kijken.

 

Een dak verwijderen

Het verwijderen van een dak klinkt moeilijk, maar je moet slechts weten op welke manier je te werk moet gaan. Zo is het verstandig om de oude dakbedekking eerst volledig te verwijderen en om daarna stap voor stap door te gaan met het slopen van het dak. Al het afval moet je op een verantwoordelijke wijze afvoeren. Om het dak te verwijderen kan je in principe zelf aan de slag gaan, maar je kunt ook een aannemer inschakelen om je van het werk te verlossen.

 

Denk aan het afval

Tijdens het verwijderen van een dak komt er veel afval vrij. Dit afval mag je niet zomaar gooien bij het vuil. Je wilt immers rekening houden met het milieu en de natuur. Ga daarom eerst na wat voor soort dakbedekking je precies hebt om te bepalen waar je die in kunt leveren. Gaat het om chemisch afval, lever Het ideale moment om een dak te slopen is tijdens mooi en helder weer. Ga nooit het dak op als het regent of sneeuw, aangezien het dak dan extra glad is en je ernstige ongelukken kunt veroorzaken. Vermijd ook dagen met veel wind of vorst. Ga je het dak op, wees dan voorzichtig en werk van boven naar beneden door het dak langzaam te verwijderen. Je kunt al het afval direct sorteren terwijl je bezig bent.

 

Zelf het dak verwijderen

Ga je zelf aan de slag met het verwijderen van het dak, dan betaal je slechts als je gereedschappen moet inhuren bij een bouwmarkt of speciaalzaak. Wil je alsnog een expert inschakelen om het dak te verwijderen van de constructie of van het huis, dan kost dit ergens tussen de € 50 en € 80 per vierkante meter. Vergeet niet om je veiligheid altijd op nummer één te zetten door ook een helm, een veiligheidsbril, handschoenen en werkschoenen te dragen als je het dak gaat verwijderen. Zo voorkom je nare ongelukken tijdens het sloopwerk. 

 

Stap 1: De voorbereiding

Ga je het dak verwijderen van een woning of van een andere constructie, dan is het essentieel om eerst goed op te ruimen. Zorg ervoor dat het dak netjes is opgeruimd en dat er geen objecten liggen op de oppervlakte. Zo kan je gemakkelijk te werk gaan als je het dak gaat slopen. Zorg ook voor een hoge ladder en ga veilig te werk om ongelukken te voorkomen als je op hoogte werkt. Gaat het om een heel hoog dak, riskeer het niet en schakel dan wel een expert in.

 

Stap 2: Verwijder de dakbedekking

De tweede stap die genomen moet worden is het verwijderen van de dakbedekking. Of het dak nou bedekt is met shingles, dakpannen, riet, metaalplaten, zink, EPDM, PVC, bitumen en dergelijke. Zelfs een groendak moet eerst worden verwijderd als je heel het dak gaat demonteren. Start door de dakbedekking één voor één los te maken en te verwijderen. Sorteer al het afval terwijl je bezig bent. Zo maak je minder rommel en heb je aan het einde minder afval op te ruimen.

 

Stap 3: Voer het afval af

Is alles verwijderd, dan ga je nog het afval moeten afvoeren aangezien bouwpuin niet zomaar bij de stort mag. Wat de exacte kosten zijn voor de afvoer door een verwijderingsbedrijf hangt af van het aantal kilo afval en van het soort afval. Ga je de afvoer zelf regelen, dan ben je veel goedkoper uit. Je moet dan wel even nagaan waar je precies moet zijn door om de juiste informatie te vragen. Een verstandig idee is het huren van een container zodat je al het puin direct weg kunt gooien. Op moment dat je klaar bent met de container wordt deze opgehaald en afgevoerd.

 

Pas op met asbest

Wordt er asbest geconstateerd op het dak terwijl je deze aan het verwijderen bent? Zorg er dan in elk geval voor dat je handschoenen en een mondmasker draagt. Probeer asbestplaten niet aan te raken en niet te breken zodat de asbestdeeltjes niet in de lucht gaan rondhangen. Hechtgebonden asbest zoals hele asbestplaten kan je zelf verwijderen door deze te brengen naar de dichtstbijzijnde stortplaats, maar gaat het om losgebonden asbest in het dak dan ben je verplicht een expert in te schakelen. Losgebonden asbest kan namelijk zeer gevaarlijk zijn voor personen in en om het pand, aangezien losse asbestdeeltjes niet met het blote oog te zien zijn en kankerverwekkend kunnen.

 

Offertes vergelijken

Het kan best ingewikkeld zijn om zelf een dak te verwijderen, vooral als je twee linkerhanden hebt of helemaal geen klusser bent. Schakel dan een expert in die het dak op professionele en foutloze manier kan verwijderen. De tarieven onderling kunnen bij experts echter flink variëren, waardoor het maken van een vergelijking een slim idee is. Vergelijk een paar offertes van experts uit je omgeving met elkaar en ga zo na bij welke expert je de laagste prijs scoort tegen de beste kwaliteit. Zo bespaar je niet alleen op de kosten, maar kies je ook voor topkwaliteit om je dak te verwijderen.die dan bij het afvaldepot van je gemeente in. Weet je niet precies waar je moet zijn? Neem dan contact op met je gemeente zodat je geïnformeerd wordt van het proces. Een ander slim idee is het huren van een bouwcontainer. Je kunt de container voor de deur plaatsen en weer laten ophalen wanneer het dak volledig is verwijderd.