Je kunt zelf grondwater uit de grond pompen voor gebruik in je tuin om bijvoorbeeld het gazon groen te houden, voor de sproeiers, voor de vijver of het zwembad. Om grondwater te kunnen pompen uit de grond moet je echter rekening houden met bepaalde zaken en daarnaast moet je volgens een bepaalde volgorde werken. Je komt in dit artikel te weten op welke manier je zelf grondwater kunt pompen uit de grond.

 

Grondwater uit de grond pompen

Iedereen mag in de meeste delen van Nederland zelf grondwater uit de grond pompen. Om een pomp aan te leggen moet je echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, aangezien de kwaliteit van grondwater niet gelijk staat aan die van kraanwater. Grondwater oppompen kan overigens ongewenste effecten hebben op zaken zoals de betrouwbaarheid, de veiligheid, de kwaliteit en ook de betaalbaarheid van kraanwater. Om deze reden is het drinken van grondwater niet aangeraden. Er zit namelijk veel ijzer en andere stoffen in het grondwater. Het water dat je pompt kan je echter wel gebruiken voor verschillende doeleinden, vooral in de tuin.

 

Vergunnings- en meldingsplicht

Zolang je geen grootverbruiker bent hoef je geen vergunning aan te vragen als je zelf grondwater wilt pompen. Grootverbruiker ben je als je meer dan 60 kuub uit de grond wilt pompen. Om zelf grondwater uit de grond te mogen pompen geldt echter wel een meldingsplicht. De meldingsplicht dient bij de gemeente te worden gedaan door de eigenaar van de pomp, maar afhankelijk van de gemeente waarin je woont kan je de aanvraag voor de vergunning ook bij het waterschap of bij de waterwinnende instantie indienen. Bij waterwingebieden, op boringsvrije zones of op kwetsbare stukken grond geldt echter een verbod om grondwater uit de grond te pompen. Doe je dit toch, dan riskeer je zeer hoge boetes en eventuele gevangenisstraffen aangezien het wettelijk gezien streng verboden is om deze regel te overtreden.

 

De benodigdheden

Om water te kunnen pompen uit de grond heb je een pompsysteem nodig, die aangeschaft en geïnstalleerd moet worden. Een pomp kost een aantal honderd euro inclusief de installatie. Hoeveel je precies kwijt bent aan de het pompsysteem hangt af van welke pomp je gaat kopen en van de capaciteit van de pomp. Ook het merk van de pomp en de kwaliteitsklasse speelt een rol bij het bepalen van de prijs. Hieronder vind je een kostenplaatje met de gemiddelde prijzen per soort pomp:

 

Soort pomp Kosten
Dompelpomp € 40 – € 1.700
Beregeningspomp € 50 – € 900
Handpomp € 70 – € 130
Hydrofoorpomp € 80 – € 1.200
Waterpomp benzine € 100 – € 500
Bronpomp € 200 – € 2.000

 

Onthoud overigens dat de kosten van de pomp kunnen variëren afhankelijk van de capaciteit van de pomp. Je kunt pompen zoals die uit de tabel hierboven namelijk kopen in verschillende capaciteiten, geschikt voor verschillende doeleinden. Laat je tijdens de installatie van de pomp ook een grondboring door de expert uitvoeren, dan gaan de kosten afhangen van de diepte van het grondwater. Een grondboring kost gemiddeld € 250 tot € 2.000 en verschilt ook per installateur.

 

Stap 1: Kies de soort pomp

Het is essentieel om de juiste pomp te kopen. Pompen zijn namelijk niet bepaald goedkoop en door de verkeerde pomp te kiezen kan het rendement flink verlagen. De meest verkochte pompen zijn:

 

  • Handwaterpomp;
  • Bronpomp;
  • Dompelpomp;
  • Beregeningspomp;
  • Hydrofoorpomp;
  • waterpomp benzine.

 

Vergeet niet om ook te bepalen wat je budget is. Het is namelijk van essentieel belang om een maximaal bedrag vast te stellen zodat je deze niet zomaar kunt overschrijden en meer geld uit gaat geven dan je daadwerkelijk kunt missen.

 

Stap 2: De installatie

Koop je het pompsysteem bij een erkend bedrijf, dan is de installatie van het systeem in de meeste gevallen volledig inbegrepen. Een expert komt dan langs om de uitgekozen pomp te installeren op de correcte wijze zodat je optimaal grondwater kunt pompen uit de grond. De kosten van de installatie door een expert zijn meestal inclusief en komen te staan op de eindfactuur. Wil je na het installeren van de pomp ook andere accessoires toevoegen aan het systeem zoals een sproeisysteem, dan is dit het ideale moment.

 

Stap 3: Controle en onderhoud

Na de aanleg van het systeem moet je nog nagaan in hoeverre de pomp goed functioneert. Gebruik de pomp voortdurend en blijf de waterkwaliteit testen. Daarnaast moet je zorgen voor het onderhoud van het systeem. Het beste is om een jaarlijks onderhoudscontract af te sluiten met de installateur die het systeem heeft aangesloten. De installateur komt dan periodiek langs om het systeem te voorzien van een grondige onderhoudsbeurt en om eventuele reparaties uit te voeren.

 

De winterperiode 

Ben je benieuwd wat je met de pomp moet doen tijdens de winter? Tijdens periodes van vorst kan je waterpomp namelijk enorm beschadigen vanwege vocht. Maak je je tuin winterklaar, dan moet je de pomp ergens plaatsen waar het niet gaat vriezen. Heb je een handpomp gekocht, haal het pompleer dan op tijd uit de pomp om scheurvorming te voorkomen vanwege vorst.

 

Extra tips

Je kunt hieronder nog een aantal handige tips aantreffen die je kunt gebruiken als je van plan bent om zelf grondwater uit de grond te pompen:

 

  • Let op het geluid van de pomp om geen overlast voor de buren te veroorzaken.
  • Koop een pomp met de correcte capaciteit door te kijken naar je waterverbruik.
  • Zorg voor het uitvoeren van een jaarlijkse controle van de pomp om de werking en effectiviteit te blijven garanderen.

 

Offertes vergelijken

Wil je de diensten van een professioneel inschakelen om je te adviseren over het zelf pompen van grondwater? Dan kan je in je eigen regio rondkijken, aangezien er een heleboel betrouwbare en gecertificeerde installateurs zijn in Nederland. Vraag een hoop offertes op, leg ze naast elkaar en vergelijk de verschillende offertes zodat je een beter beeld hebt van al je opties. Wil je van de beste prijs-kwaliteitsgarantie verzekerd zijn, kies dan voor de deal met de laagste prijs en de beste kwaliteit.