Een gebrek aan leefruimte is een veelgehoorde reden waarom mensen gaan verhuizen. Uiteraard zijn er meer dan voldoende mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Een aanbouw laten plaatsen is wel één van de meest gemaakte keuzes. We keken naar de mogelijkheden van een aanbouw en stelden een praktisch stappenplan op.

aanbouw

 
Aanbouw nodig? Vergelijk eerst

Stap 1: Een goed idee is het halve werk

Gaat u een aanbouw laten plegen dan is het goed om precies te willen wat u wilt. U zult dan ook een pakket van eisen en wensen moeten maken. Daarin geeft u exact aan wat voor materiaal aanbouw u wilt, maar ook wat voor afmeting ramen er bijvoorbeeld in moet komen. U geeft ook aan of u een verwarming met radiatoren of vloerverwarming wilt. Heeft u het hele pakket van wensen op een rij staan dan is het tijd voor de volgende stap.

Stap 2: wie ontwerpt de aanbouw

Een aanbouw kan een echter verrijking van uw woning zijn. U heeft dan ook de keuze bij het ontwerp van een aanbouw om dit door een aannemer te laten doen of door een architect.

  • Ontwerp door een aannemer. De aannemer maakt een ruwe schets van de aanbouw met daarin uw wensen opgenomen. Bij de bouw wordt geen rekening gehouden met de stijl en het verdere uiterlijk van uw huis. U kunt voor hoge kosten komen te staan doordat de aannemer doorgaans niet goed is in het beheren van een bouwbudget. Dit heeft in het verleden al vaak voor onmin gezorgd.
  • Ontwerp door een architect. Veel mensen zien hier vanaf doordat een architect de naam heeft duur te zijn. In werkelijkheid bent u doorgaans ongeveer hetzelfde kwijt. De architect kost namelijk een percentage van de bouwkosten meer, maar hij kan het budget in de gaten houden. Daardoor komt u naderhand niet voor een onaangename verrassing te staan.

Stap 3: een voorlopig ontwerp

Aan de hand van uw wensen en eisen wordt er een voorlopig ontwerp gemaakt. Daarbij krijgt u dit naderhand gepresenteerd. Gaat u niet akkoord met dit voorlopige ontwerp, dan zal de architect aanpassingen maken samen met u. Gaat u akkoord met het voorlopige ontwerp dan wordt er een definitief ontwerp gemaakt. Dit ontwerp wordt aan de gemeente gegeven ter goedkeuring.

Stap 4: de bouwvergunning

Is het ontwerp helemaal naar uw zin, dan zal het ontwerp naar de gemeente toe gaan. Het plan moet een bouwvergunning krijgen. Dat verloopt via de welstandscommissie. Deze zal kijken of de aanbouw in het straatbeeld past. Ook wordt gekeken naar afmeting en materiaalgebruik. Een aanbouw mag niet teveel afwijken in het geheel en hij mag niet aan de straatkant zitten.

Stap 5: De keuze van een aannemer

De architect zal na de goedkeuring van de bouwvergunning een aannemer moeten inhuren. Dat doet hij aan de hand van een bestand wat architecten aanhouden. Er wordt dan gekeken naar zaken als de termijn waarbinnen een aanbouw kan worden gebouwd. Ook wordt er gekeken naar de ervaring van een aannemer met bepaalde bouwstijlen. Nadat de aanbestedingsronde is geweest wordt er een aannemer geselecteerd.

Stap 6: de voorbereidingen

Voordat de aanbouw wordt gerealiseerd vinden er eerst voorbereidingen plaats. Er wordt een nieuwe fundering gestort en met heipalen wordt er een goede ondergrond gemaakt om een aanbouw op te maken. Mocht er gebruik worden gemaakt van een warmtepomp na de plaatsing van de aanbouw dan wordt deze in de grond geplaatst wanneer het gaat om een warmtepomp die de warmte ophaalt via een put vanuit de grond.

Stap 7: de bouw

De bouw van de aanbouw zal flink wat tijd in beslag nemen. De aannemer zal daarin worden begeleid door de architect wanneer deze in de arm is genomen. De architect is in dat geval het eerste aanspreekpunt wanneer er vragen zijn over de bouw en constructie van de aanbouw. Is er geen architect betrokken bij de aanbouw, dan bent u zelf het eerste aanspreekpunt. Houdt u er wel rekening mee dat u dan zelf het bouwbudget moet beheren.

Stap 8: de oplevering

Wanneer de aanbouw klaar is volgt de oplevering. Met de aannemer en eventueel de architect loopt u alle punten nog éénmaal door. U kijkt ook samen met de aannemer en de architect of alle punten uit uw plan van wensen en uw pakket van eisen in de uitbouw is gerealiseerd.