Een oude woning  is een huis wat een warme sfeer uitademt. In tegenstelling tot de moderne woningen die koud en modern zijn heeft u met een ouder huis een woning waar karakter in zit. Deze woningen hebben echter ook een groot nadeel. Oude woningen zijn namelijk echte energieverslinders. Als u in een dergelijk huis woont ziet u de noodzaak van een renovatie wel in. Als u uw woning wil gaan renoveren kunt u wel een stappenplan gebruiken.

Stap 1: uw woondroom

Zet voordat u gaat renoveren uw woondroom op papier. Kijk daarbij goed naar de ruimte die u tot uw beschikking hebt en de wensen die u hebt voor die ruimte. Let ook op zaken als de isolatie van een woning die moet worden aangepast en bijvoorbeeld de verwarming via een alternatief systeem. Alle zaken in uw woning die moeten worden aangepakt zet u op een lijst en u maakt een pakket van wensen en eisen. Wanneer u dit voor elkaar hebt gaat u verder naar stap 2.

Stap 2: contact met een architect of een aannemer

Voor stap 2 bent u vrij in uw keuze. U kunt de bouw rechtstreeks laten uitvoeren door een architect of een aannemer. We hebben de voordelen en nadelen voor u op een rij gezet.

  • Een architect. Een architect huurt u in wanneer u een renovatie in uw huis wil laten ontwerpen. De architect kijkt naar de mogelijkheden en naar de stijl van uw huis. Die moet namelijk zoveel mogelijk intact blijven. Op deze manier is een renovatie echt een verrijking van uw huis. Een architect heeft meerdere voordelen. Een van die voordelen is dat u het bouwbudget kunt laten beheren door de architect. Deze kan dan bij de overleggen met de aannemer zijn om de financiële kant van de zaak te bewaken. Het grote nadeel van de architect is uiteraard het feit dat hij een bepaald percentage van de kosten van de renovatie als loon zal berekenen.
  • Een aannemer. U kunt ervoor kiezen om een aannemer in te schakelen zonder dat u een architect inschakelt. In dat geval zal de aannemer een plan voor de renovatie maken. U houdt dan verder het overleg met de aannemer over de financiële kant van de verbouwing. Houd er rekening mee dat een aannemer minder rekencapaciteiten heeft en dat u dus snel over uw budget heen gaat.

Stap 3: een voorlopige bouwtekening

Heeft u  al uw bouwwensen met de architect of de aannemer besproken dan zal deze komen met een voorlopige bouwtekening. In dat geval wordt er een schets gemaakt die met u zal worden overlegd. U mag aangeven of u ermee akkoord gaat. Is dit niet zo dan moet de voorlopige bouwtekening worden aangepast. Is dit wel zo dan wordt er een definitieve bouwtekening gemaakt.

Stap 4: de definitieve bouwtekening

Op het moment dat de voorlopige bouwtekening is goedgekeurd zal er een definitieve bouwtekening worden gemaakt. Deze moet worden ingediend bij de gemeente. Er moet een omgevingsvergunning door de welstandscommissie worden afgegeven. Of dit gebeurt is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De situering van de renovatie. Een renovatie mag het straatbeeld niet aantasten. Een aanbouw vooraan mag dus alleen maar onder heel strikt voorbehoud. Een inpandige renovatie en een renovatie in de achtertuin is geen enkel probleem.
  • Het uiterlijk van de renovatie. De renovatie mag niet teveel afwijken van het verdere straatbeeld. Bevindt de renovatie zich in het zicht dan moet deze aansluiten bij de rest van het huis.

Stap 5: De aannemer vinden

Heeft u een architect ingeschakeld dan heeft deze een lijst van aannemers waarmee hij samenwerkt. Bij deze aannemers voert hij een ronde uit waarin ze mogen inschrijven. Men mag reageren met een prijs en een periode waarin men de werkzaamheden kan voltooien. Na deze aanbestedingsronde wordt door de architect de juiste aannemer geselecteerd. Regelt u de renovatie zelf met de aannemer, dan zult u eerst een aantal offertes moeten opvragen. Daar komen we straks op terug.

Stap 6: Een goede planning is alles

Op het moment dat de werkzaamheden en de renovatie van uw woning beginnen zult u de woning doorgaans dienen te verlaten. Het is dan ook zaak dat er sprake is van een goede planning. De werkzaamheden moeten zodanig plaatsvinden dat er geen lange tussentijd in zit. Regelt de architect de verbouwing en houdt deze het toezicht dan zal deze in de gaten houden dat de werkzaamheden zo soepel mogelijk verlopen. Regelt u zelf de contacten met de aannemer, dan zult u samen met de aannemer in de gaten moeten houden. Hierbij moet u ook kijken naar zaken als een warmtepomp die gelijktijdig in een huis wordt geplaatst. Deze leveranciers hebben vaak hun eigen planning en daarvoor is een goed overleg vooraf noodzakelijk.

Stap 6: Tijdens de renovatie

Tijdens de renovatie zal de aannemer geregeld dingen willen bespreken. Het is goed voor u om te weten wie deze contacten onderhoudt. Huurt u zelf een aannemer in, dan bent u het eerste aanspreekpunt. Houdt u bij kwesties waarbij sprake is van meerkosten rekening met uw bouwbudget. Heeft u een architect in de arm genomen dan zal deze de besprekingen voeren en het budget in de gaten houden.

Stap 7: Na de renovatie

Na de renovatie is het tijd voor u om contact op te nemen met de overheid. U vraagt dan een aantal subsidies aan waar u recht op heeft. Denkt u aan de volgende zaken:

  • Subsidie bij meerdere soorten isolatie tegelijk.
  • Subsidie voor een alternatieve verwarming zoals een warmtepomp en bijvoorbeeld een zonneboiler die is aangesloten op zonnepanelen.
  • Subsidie voor een beter energielabel.

Offertes gaan voor alles

Voordat u een renovatie laat uitvoeren in uw huis is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes in uw mailbox. Die vergelijkt u op de volgende punten:

  • De hoogte van het arbeidsloon
  • De hoogte van de materiaalkosten
  • BTW moet bij de prijs inbegrepen zitten
  • De hoogte van de voorrijkosten
  • De hoogte van de kilometerkosten.