Asbest is een materiaal wat tot een aantal jaren terug nog volop werd gebruikt om woningen te isoleren. Het materiaal, vaak in plaatmateriaal, diende als dak en als isolerende tussenlaag. Tegenwoordig weten we beter. Asbest is een materiaal wat uiterst kankerverwekkend is. Het is dan ook om die reden dat de Nederlandse overheid heeft bepaald dat al het asbest uit huizen verwijderd moet worden. We hebben voor u een stappenplan asbest verwijderen opgezet.

Asbest verwijderen

 
Asbest verwijderen? Vergelijk eerst!

Voordat u begint

Voordat u begint met het verwijderen van asbest uit uw woning is het zaak dat u een aantal zaken op een rij zet.

  • Bevat uw woning wel asbest. Voordat u overgaat tot het verwijderen van asbest uit uw woning zult u eerst moeten weten of dit materiaal wel in uw huis verwerkt zit. Het beste kunt u in dat geval kijken naar het bouwjaar van uw huis. Heeft u een woning dit is gebouwd in de periode tot de jaren 80, dan weet u vrijwel zeker dat er asbest in de woning zit verwerkt. In de periode daarna kwamen de schadelijke gevolgen aan het licht en is het gebruik verboden. Woningen van voor die tijd zullen dus moeten worden gesaneerd.
  • Laat een onderzoek uitvoeren. Heeft u een woning die in deze periode is gebouwd dan zult u moeten laten uitzoeken of en waar er asbest in de woning zit verwerkt. U kan dat niet zelf doen. U zult in dat geval een onderzoek moeten laten uitvoeren door een gecertificeerd bureau. Dit bureau zal kijken voor u waar de asbest verwerkt zit. Vervolgens wordt er een rapportage uitgebracht waarin de bevindingen worden weergegeven. U betaalt doorgaans apart voor dit onderzoek. U kunt kiezen voor drie varianten. De zwaarste categorie bevat een totale screening van het huis op asbest. Alle materialen die aan de binnen- en buitenkant zijn verwerkt worden onderzocht en in kaart gebracht. De middelste categorie gaat over losse zaken die in uw woning zijn aangebracht die asbest bevatten. Het materiaal is namelijk ook bijvoorbeeld in cement en kunststof verwerkt. De lichtste categorie is een gematigde variant van de zwaarste categorie. Er wordt gekeken naar de materialen die aan de buitenkant van uw huis zichtbaar zijn.
  • Bepaal wie de sanering gaat doen. Tot 12 vierkante meter mag u zelf asbest saneren. U zult dat uiteraard met de grootste voorzichtigheid moeten doen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat u geen vezelasbest maar alleen platen die uit vast materiaal bestaan mag verwijderen. Vezelasbest zal namelijk in alle gevallen stof afgeven waardoor u ziek kunt worden. De harde platen kunnen doorgaans worden los geschroefd waarna u ze kunt verwijderen. Gaat het om meer asbest of loopt u gewoon liever geen risico, dan kunt u het beste direct een asbest saneringsbedrijf inschakelen.

Het saneren zelf

Op het moment dat het asbest uit uw woning wordt gesaneerd zult u een saneringsbedrijf moeten kiezen. U doorloopt daarbij de volgende stappen:

  • Selecteer een bedrijf. Dit doet u aan de hand van prijsopgaven, daar komen we straks nog op terug. U vraagt gegevens op van een aantal asbest saneringsbedrijven en maakt daarbij een keuze. Houdt u er rekening mee dat deze bedrijven vaak een drukke planning hebben waardoor u er niet gelijk tussendoor kunt worden geholpen. Valt de asbestsanering samen met de aanloop naar een verbouwing, dan kunt u dus behoorlijk wat oponthoud oplopen.
  • Plan een datum van de sanering. Samen met het asbestsaneringsbedrijf plant u een datum in. Houdt u er rekening mee dat een sanering een aantal dagen zal duren en dat u in die periode niet in uw eigen huis kunt wonen. Wanneer het gaat om de aanloop naar een verbouwing zult u dus rekening moeten houden met een langdurig verblijf buitenshuis.
  • Tijdens de werkzaamheden. Tijdens de werkzaamheden zal het u opvallen dat alle medewerkers van het saneringsbedrijf in beschermende kleding lopen en dat de hele omgeving van uw woning is afgesloten van de buitenwereld. Dat is uiteraard om te voorkomen dat asbestvezel naar buiten kan ontsnappen. U heeft geen toegang tot uw huis en mag niet in de buurt van de werkzaamheden komen.


Na de sanering

Na de asbestsanering doorloopt u een aantal stappen:

  • Het afmelden van de aanwezigheid van asbest. Bij de rijksoverheid moet de verwijdering van asbest worden gemeld. Men houdt namelijk een register bij waarin vermeld staat welke huizen in ons land nog asbest houdend zijn. In dit geval wordt uw huis dus afgemeld. U moet hiervoor alle documentatie bij de hand houden. Het gaat dan om alle bonnen, facturen en bijsluiters die aan u geleverd zijn tijdens de werkzaamheden.
  • Het is aan te raden om uw huis goed te ventileren, zeker ook na de sanering van asbest. Houdt u de komende periode minimaal één raam of bovenlicht open per etage om goed te ventileren. Ook tijdens een verbouwing is dit zeker aan te raden.

Ga niet teveel betalen

Asbest saneren kan behoorlijk in de kosten lopen. Het is dan ook goed om eerst offertes op te vragen. Dat doet u aan de hand van onderstaande button. U krijgt gelijk een aantal offertes in uw mailbox om te vergelijken. Daarmee bespaart u behoorlijk op de kosten. U vergelijkt de offertes op de volgende punten:

  • Alle gebruikte materialen moeten op de offerte vermeld staan.
  • Alle uren arbeidsloon die in de klus gaan zitten worden vooraf op de offerte vermeld. Maak duidelijk melding dat u exact wil weten hoeveel uur arbeidsloon er in de klus gaat zitten.
  • Hier onder verstaan we alle kosten die worden gemaakt om de werkzaamheden voor te bereiden en het materiaal aan te voeren. Dit zijn de vaste kosten van de asbestsaneerder en die komen altijd apart op de factuur te staan.
  • Dit zijn de kosten die de asbestsaneerder maakt om vanaf het bedrijf bij uw woning te komen.