Heeft u een woning die is gebouwd en opgeleverd voor 1985, dan is het een herkenbaar probleem dat uw huis behoorlijk koud kan aanvoelen. De kou lijkt wel van uw ramen vandaan te komen. Wanneer u daar zit voelt u letterlijk een onaangename tochtstroom uw huis binnen komen. Feit is dat deze huizen veelal zijn gebouwd met enkel glas. Is er sprake van dubbelglas dan zal dit een traditioneel dubbelglas zijn waarbij er enkel een laag lucht tussen de glaspanelen in zit. Wilt u van deze kou in uw huis af, dan zult u over moeten gaan tot de aanschaf van HR glas. We maakten voor u een handzaam stappenplan en vroegen prijzen op.

glaszetter

 
Glaszetter nodig? Vergelijk eerst

Stap 1: welk type glas gaat u kopen

Voordat u overgaat tot het vervangen van alle ramen in uw huis is het goed om te kijken welk type HR glas u gaat aanschaffen. Het is dan ook goed om te kijken naar de verschillende soorten glas die er momenteel te koop zijn. HR glas en HR+ glas zijn inmiddels verouderde typen die niet meer de bouwnorm zijn. Deze soorten glas hebben in zekere zin een isolerende waarde, maar ze houden de UV stralen nog altijd niet binnen. Daardoor krijgt u verkleuringen in uw huis door de zon, en zal uw woning in de zomermaanden al snel onaangenaam warm aanvoelen. Het is dan ook goed om te kijken wat voor soort glas u aanschaft. De bouwnorm is immers tegenwoordig HR++ glas. Kiest u voor de overtreffende trap dan is HR+++ glas een optie. Deze kiest u alleen wanneer u glas wil wat naast een isolerende werking ook de functie van veiligheidsglas heeft.

Stap 2: welke eisen stelt u aan glas

De meeste mensen schaffen HR glas aan omdat ze hun huis willen gaan isoleren. HR glas heeft nu eenmaal een isolerende werking waardoor het uitstekend te combineren is met isolerende maatregelen in uw huis. Wilt u daarnaast ook een stuk inbraakwering en veiligheid aanschaffen dan kiest u voor het HR+++ glas. Dit is glas wat extra gelaagd is waardoor het gelijk al een stuk sterker is. Inbrekers zullen dit glas niet zomaar kunnen inslaan wanneer ze uw huis willen binnendringen.

Stap 3: Wat voor kozijnen heeft u

Voordat u nieuw glas gaat aanschaffen zult u goed moeten kijken naar uw kozijnen. Heeft u houten kozijnen die al bijna 40 jaar oud zijn, dan kunt u waarschijnlijk beter nieuwe kozijnen aanschaffen samen met het glas. Deze kozijnen zullen namelijk flink wat houtrot bevatten waardoor nieuw glas lastig te plaatsen is. Bovendien zult u in dit soort gevallen te maken krijgen met een verschil van de levensduur van het glas en de kozijnen wat niet te overbruggen is.

Stap 4: kunnen de kozijnen wel dik en zwaar glas aan

Houten kozijnen zijn meestal gemaakt op een glasdikte tot HR++ glas. Gaat u echter over tot de aanschaf van HR+++ glas dan komt u in een andere situatie. Dit glas is nu eenmaal een stuk dikker maar ook zwaarder waardoor het niet in elk kozijn te plaatsen is. Of dit in uw situatie wel mogelijk is moet u overleggen met de leverancier van het glas.

Stap 5: het inmeten

Heeft u eenmaal een leverancier voor het HR glas op het oog dan is het zaak dat de kozijnen worden ingemeten. Dat kunt u zelf doen maar het is altijd aan te raden om dit door de leverancier te laten doen. U zult wat meer kwijt zijn voor het glas op de factuur, maar een raam wat te klein wordt aangeleverd kan moeilijk passend worden gemaakt bij uw huis. De meeste leveranciers berekenen slechts een kleine bijdrage voor deze service.

Stap 6: Het plaatsen

Houdt u er bij het plaatsen van nieuw HR glas altijd rekening mee dat de leverancier uw huis goed moet kunnen bereiken. Heeft uw huis geen achteringang of is deze te krap dan zal men doorgaans met een hijskraan de glaspanelen over uw huis heen moeten takelen.

Stap 7: na het plaatsen

Na het plaatsen van het glas kunt u bij de rijksoverheid navragen of u in aanmerking komt voor subsidie. Men onderscheidt de volgende vormen van subsidie:

  • Dubbele isolatie met subsidie. Zijn er bij uw huis twee soorten isolatie aangebracht dan kunt u een subsidie bij de rijksoverheid aanvragen. Houdt u er dan rekening mee dat HR++ glas niet als een isolerende maatregel wordt gezien. Isolerende kozijnen zijn daarentegen wel een maatregel. Heeft u dit gecombineerd met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie dan komt u voor deze subsidie in aanmerking.
  • Een beter energielabel. Een woning met HR glas heeft daardoor meestal een beter energielabel gekregen. U kunt dit navragen bij het ministerie van VROM op de website. Is dit het geval dan kunt u hiervoor een subsidie krijgen van de overheid.

Besparen voor stap 1

Nog voor u naar stap 1 gaat is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat kunt u doen via de onderstaande knop. U krijgt meerdere offertes toegestuurd die u controleert op de onderstaande punten:

  • De hoogte van het arbeidsloon van het bedrijf wat het glas levert
  • De hoogte van de materiaalkosten, dus van het glas zelf maar ook van de materialen die worden gebruikt bij het plaatsen
  • De hoogte van de voorrijkosten. Dit zijn de kosten die men maakt om het materiaal aan te leveren en de werkplek voor te bereiden.
  • De hoogte van de kilometerkosten. Dit zijn kosten die men maakt om van het bedrijf bij uw huis te komen.

Hoeveel betaalt u voor HR Glas

We informeerden bij leveranciers naar de kosten van HR glas. Men gaf ons de volgende prijzen door:

Wat voor HR glas koopt u Korte beschrijving Prijs
HR glas Dubbel glas met een laag lucht tussen de panelen in

Niet standaard leverbaar omdat het buiten de bouwnorm valt

Tussen 25 en 30 euro per vierkante meter
HR+ glas Dubbel glas met een laag gas tussen de panelen in

Niet standaard te leveren omdat het buitend de bouwnorm valt

Tussen 30 en 35 euro per vierkante meter
HR++ glas Dubbel glas met een laag gas en een folie laag tussen de panelen in

Standaard te leveren: dit glas is de bouwnorm

Tussen 35 en 45 euro per vierkante meter
HR+++ glas Driedubbel glas wat met een lasnaad aan elkaar zit. Folie laag tussen de panelen in.

Niet standaard te leveren aangezien dit glas beter is dan de bouwnorm

Tussen 75 en 85 euro per vierkante meter