Stappenplan houten vloeren schuren en lakken

Parket vloeren zijn gemaakt om tientallen jaren mee te gaan. Na verloop van een aantal jaren bemerken eigenaren echter dat de vloer er afgesleten uit ziet. In werkelijkheid is enkel de laklaag aangetast. Wanneer dit bij jouw parketvloer het geval is kan je deze het beste schuren en lakken. We hebben voor jou een stappenplan opgesteld om jouw houten vloer te schuren en te lakken.

Zelf doen of laten doen

Een houten vloer opknappen is een klus waar flink wat werk in gaat zitten. Daarnaast komt er nogal wat stof bij vrij. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen ervoor kiezen om deze klus uit te besteden aan een professional. We hebben voor jou dan ook twee stappenplannen: het doe het zelf plan en het plan voor het uitbesteden van de klus.

Zelf aan de slag

Ga je zelf je houten vloer schuren en lakken, volg dan onderstaande stappen:

 • Kies de lak. Het grote voordeel van een houten vloer is dat je deze in een kleur naar eigen wens kan lakken. Je kan kiezen voor een transparante lak. Dit is een laksoort die de eigen kleur van het materiaal van de houten vloer accentueert. Je ziet de nerf van jouw vloer extra goed, en daarnaast zie je een levendige vloer. Het kan echter zijn dat de kleur niet meer past bij jouw interieur. In dat geval kies je een kleur lak die beter past bij jouw smaak van nu. Er is vaak een brede schakering van gekleurde soorten lak te koop.
 • Reinig de vloer. Voordat je gaat schuren reinig je eerst de vloer. Dat doe je met een speciaal daarvoor bestemd schoonmaakmiddel. Op die manier voorkom je dat er door het schuren juist vuil in je vloer trekt.
 • De vloer schuren. Na het reinigen van de vloer wordt deze geschuurd. Dat doe je in drie etappes waarbij je eerst schuurt met korrel 40. Dat is een grove korrel waardoor de oude laklaag in zijn geheel wordt verwijderd van jouw houten vloer. Daarna schuur je de hele vloer nogmaals met korrel 80 om beschadigingen te verwijderen. Uiteindelijk schuur je de vloer nog eens met korrel 120 om deze helemaal te polijsten.
 • Verwijder het stof. Tussen de schuurbeurten door wordt het stof afgezogen. Dat is nodig om te voorkomen dat er onregelmatigheden in je vloer komen te zitten. Je zal de ramen en deuren goed open moeten zetten tijdens het schuren en verwijderen van het stof.
 • De vloer polijsten. Na het schuren van de vloer zal je deze nog met een polijst apparaat moeten behandelen. De nerf van het hout wordt dan weer goed afgesloten waardoor de lak goed zal houden na het aanbrengen.
 • De vloer behandelen. Dit kan dus met een lak, maar je kan ook een kleurolie kiezen. De laag zal drie keer moeten worden aangebracht. De toplaag moet immers stevig zijn om de komende jaren weer intensief te worden belopen. Dit proces heeft zijn tijd nodig. Het zal zo zijn dat je een aantal dagen niet op de vloer kan lopen tijdens het lakken.

Uitbesteden

Veel mensen kiezen ervoor om de vloer te laten schuren en lakken door een bedrijf. In dat geval krijg je te maken met een kostenplaatje:

Welke werkzaamheden worden er verricht Omschrijving van de werkzaamheden Prijs inclusief materiaal en arbeidsloon per vierkante meter
Schuren Vloer schuren en polijsten Tussen 10 en 15 euro
Lakken met blanke lak Lakken met een blanke naturel lak zonder kleur, 3 lagen Tussen 15 en 25 euro
Lakken met gekleurde lak Lakken met een gekleurde lak of olie, 3 lagen Tussen 28 en 35 euro

Zaken die het prijskaartje bepalen

Hoeveel jij betaalt voor het schuren en lakken van een houten vloer hangt af van een aantal factoren. Die hebben we voor je op een rij gezet.

 • De afmeting van jouw vloer. Een bedrijf wat jouw vloer opschuurt en lakt maakt bepaalde vaste kosten zoals het gebruik van machines. Die kosten worden aan jou in rekening gebracht. Dat gebeurt over de eerste 20 vierkante meters verspreid. Worden er meer vierkante meters geschuurd en gelakt dan is het bedrijf ‘uit de kosten’ en wordt de prijs per vierkante meter lager.
 • De afstand tussen jou en het bedrijf. Een bedrijf wat parketvloeren opschuurt en lakt vind je overal. Het is verstandig om een bedrijf te kiezen wat in jouw eigen omgeving zit. Alleen op die manier voorkom je dat je te hoge reiskosten gaat betalen.
 • De vorm van jouw vloer. Een rechte vloer zonder erkers en aparte hoeken is eenvoudig te bewerken. Moet het bedrijf echter in erkers en hoeken gaan werken dan ben je meer kwijt omdat het bedrijf er meer tijd aan besteedt.

Jij bepaalt hoeveel je betaalt

Uiteindelijk bepaal je zelf hoeveel je betaalt. Dat doe je door eerst offertes op te vragen. Ga je zelf aan de slag, dan vraag je offertes op voor de materialen. Ga je het uitbesteden dan vraag je offertes op voor de hele klus. Die vergelijk je op de volgende punten:

 • Al het materiaal op de offerte. Daaronder verstaan we dus ook naast de lak het gebruik van machines om de vloer te schuren en lakken.
 • Het arbeidsloon op de offerte. De hoogte van het arbeidsloon moet uitgesplitst staan. Zo zie jij direct wie het goedkoopste werkt.
 • De BTW op de offerte. Prijzen moeten altijd inclusief BTW zijn.