Het is iets wat u doorgaans overkomt wanneer het winter begint te worden en de cv installatie hard moet gaan werken. U komt thuis in een ijskoud huis doordat de cv installatie ermee op is gehouden. In dit geval zult u gelijk op zoek moeten gaan naar een oplossing. We hebben voor u een handzaam stappenplan gemaakt waarmee u direct aan de slag kan.

cv-ketel

 
CV ketel nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost een nieuwe cv installatie

We keken allereerst naar de kosten van een nieuwe cv installatie en kwamen tot de volgende conclusies:

Wat voor cv installatie laat u plaatsen Brandstof voor opwekken warmte Prijs vanaf – tot
Een traditionele cv installatie met combi ketel Gas 900 tot 1650 euro
Een warmtepomp die warmte vanuit de grond haalt Warmte uit de aarde Tussen 10.000 en 15.000 euro
Een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt en daarnaast warmte aanmaakt met elektra, hybride systeem Warmte uit de lucht en elektra 3.600 tot 5.500 euro
Een zonneboiler Warmte via de zon, zonneboiler is aangesloten op zonnepanelen Zonneboiler 1.700 tot 3.500 euro

 

Zonnepanelen tussen 450 en 600 euro per stuk

Stap 1: is uw installatie nog te repareren

Een cv installatie die echt oud is, zal doorgaans niet meer worden gerepareerd. Het is dan ook goed om dit eerst te overleggen voordat u een monteur laat langskomen. Gaat het slechts om een eenvoudig defect aan uw bestaande installatie dan zal de cv worden gerepareerd. U bent afhankelijk van de materiaalkosten tussen de 125 en 250 euro kwijt in een dergelijk geval. Is uw installatie al te oud om te repareren of is dit het eerste mankement van een mogelijke serie reparaties, dan kunt u beter kijken naar stap 2.

Stap 2: van het gas af

De Nederlandse overheid is bezig om huishoudens helemaal van het gas af te halen. Wanneer uw woonplaats aan de beurt is kan niemand zeggen. Toch is het goed om hier pro actief in te zijn. Een nieuwe cv installatie op de traditionele methode zal nauwelijks nog worden verkocht. Moet uw huis van het gas af, dan zal men met een alternatief systeem komen zoals een warmtepomp of een zonneboiler. Feit is dat deze systemen gelijk een stuk kostbaarder zijn, waardoor u automatisch bij het tweede punt aankomt. U kunt ook kiezen voor een alternatief waar we straks ook op terug komen.

Stap 3: kopen of huren

Een nieuwe cv installatie kopen kan een kostbare aangelegenheid zijn, zeker wanneer u een installatie wilt die niet meer op gas werkt. U kunt overgaan op een aantal manieren om een cv installatie aan te schaffen:

  • U huurt een cv installatie bij een leverancier. Er zijn leveranciers die als dienst aanbieden dat u een cv installatie op gas kunt kopen waarbij u gratis kunt afhaken wanneer de overheid besluit dat uw woning van het gasnet wordt afgesloten. Wanneer u nog twijfelt tussen een traditionele cv installatie en een cv installatie zonder gas is dit een goede keuze.
  • Kopen uit eigen middelen. Het kan natuurlijk zijn dat u al geld apart had gezet voor een cv installatie. Is dit het geval, kiest u dan voor de mogelijkheid waarbij u een cv installatie koopt die op een natuurlijke brandstof werkt. Koopt u een cv installatie op gas en wordt u daar binnen een aantal jaren vanaf gesloten dan ziet u van uw aanschaf niets meer terug.
  • Een financiering. Heeft u het geld niet voor bijvoorbeeld een warmtepomp dan kunt u deze mogelijk aanschaffen met een financiering of een krediet. Dat kunt u aanvragen bij de gemeente. U kunt dan in termijnen uw aanschaf terugbetalen terwijl u al profiteert van warmte via een milieuvriendelijke installatie.

Stap 4: de aanschaf voorbereiden

Heeft u bedacht hoe u een cv installatie zult gaan aanschaffen, dan is het tijd om eerst offertes op te vragen. Dit doet u om te voorkomen dat u teveel betaalt voor een installatie om uw huis mee te verwarmen. Onderaan dit stuk gaan we hier even dieper op in.

Stap 5: een omgevingsvergunning of niet

Voordat u een installatie aanschaft waarbij werkzaamheden buitenshuis nodig zijn is het van het grootste belang dat u hier een vergunning van de gemeente voor hebt. U kunt opbellen met de gemeente en informeren wat de eisen zijn die men stelt in deze kwestie. Voor het boren van een bron bij bijvoorbeeld een warmtepomp die warmte uit de grond ophaalt is een vergunning nodig. Voor het plaatsen van onderdelen van een warmtepomp die het straatbeeld aantasten zult u in veel gevallen ook een vergunning moeten krijgen. Schaft u dus niet zomaar onbezonnen wat aan.

Stap 6: Een systeem met onderhoud

Koopt u een cv installatie dan wilt u natuurlijk dat deze het zo lang mogelijk goed blijft doen. Feit is dat de meeste installaties die we zojuist benoemden alleen optimaal rendement opleveren wanneer u ze goed laat onderhouden. Het is dan ook altijd aan te raden om bij een systeem voor de cv installatie een onderhoudscontract af te sluiten. Dit kunt u doen bij de leverancier van de installatie maar u kunt er ook een extern onderhoudsbedrijf voor inschakelen.

Stap 7: de aanschaf zelf

Heeft u een leverancier, een cv installatie en een financiering gevonden, dan kunt u overgaan tot de aanschaf zelf. Met het aanleggen van een cv installatie waarbij geen grootse verbouwing nodig is zal men ongeveer een halve dag tot een dag bezig zijn. Met een installatie waarbij men echt een grondboring moet gaan doen zal men een paar dagen bezig zijn. Houdt u hier rekening mee; u zit dus nog wel een paar dagen in de kou.

Offertes voor u begint

Voordat u een cv installatie laat repareren of een nieuwe installatie aanschaft is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes in uw mailbox om te vergelijken. Dat zal u direct een voordeel opleveren wat kan oplopen tot wel 20 procent. U vergelijkt ze op de volgende punten:

  • De hoogte van de kosten van het gebruikte materiaal
  • De hoogte van het arbeidsloon en het aantal uren wat men eraan kwijt zal zijn
  • De prijs moet inclusief BTW zijn. In andere gevallen moet u de prijs laten her-berekenen
  • De hoogte van voorrijkosten. Deze bevatten alle vaste kosten die een leverancier of reparateur maakt.
  • De hoogte van de kilometerkosten. Hierop bespaart u door een leverancier te kiezen die in uw omgeving gevestigd is.