Er zijn veel mensen in ons land die dol zijn op tuinieren. Ze zijn geweldig goed in het aanleggen en het onderhouden van hun eigen tuin. Er is ook een tweede categorie. Dit zijn de mensen die geen groene vingers hebben of die simpelweg de vaardigheden en tijd missen. Wanneer u valt in de tweede categorie is het goed om een hovenier in te schakelen. We keken voor u naar de kosten van een hovenier maar ook naar zaken waar u op moet letten.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost een hovenier inschakelen

We informeerden naar de kosten van het inschakelen van een hovenier. We kregen een aantal prijsopgaven toegestuurd.

Welke werkzaamheden laat u door de hovenier doen Omschrijving van de werkzaamheden Prijs
Ontwerp van een tuin Aan de hand van de huidige situatie en uw wensen een tuin laten ontwerpen door de hovenier Tussen 105 en 155 euro voor het ontwerp
Aanleg van een tuin Aanleggen van een tuin aan de hand van het ontwerp door de hovenier Tussen 35 en 55 euro per vierkante meter afhankelijk van uw wensen
Onderhoud van een tuin Onderhoud op basis van een abonnement door de hovenier. Maandelijks een bedrag betalen, eens per 2 a 3 maanden onderhoud van uw tuin Tussen 25 en 35 euro per maand
Onderhoud van een tuin Onderhoud op basis van los in te plannen afspraken. Per klus betalen. Tussen 55 en 75 euro per uur

 

Stap 1: Wat verwacht u van de hovenier

Voordat u een hovenier gaat inschakelen is het goed om voor uzelf een lijst op te stellen. U schrijft op wat u verwacht van de hovenier. Een duidelijke taakomschrijving helpt u straks enorm wanneer u echt een hovenier gaat inschakelen. De zaken die u door een hovenier kunt laten uitvoeren hebben we in het bovenstaande schema weergegeven. U kiest zelf welke modules u door de hovenier laat uitvoeren.

 

Stap 2:  Wat in geval van nood

Veel hoveniers bieden u een extra module aan. Het gaat om de module bijstand in geval van natuurgeweld. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan een boom die gevaarlijk schuin is gezakt door een storm of aan een border die door een storm compleet is weggewaaid. U kunt deze diensten vooraf afkopen. Daarvoor betaalt u per maand een bepaald bedrag aan de hovenier. Het gaat vaak maar om een paar euro. Heeft u echt schade door een storm of door ander natuurgeweld dan kunt u de hovenier laten komen op basis van garantie/coulance. U betaalt dan niet opeens een extra bedrag voor de werkzaamheden.

 

Stap 3: Een hovenier met bepaalde specialiteiten

Schakelt u een hovenier in dan kunt u kiezen voor meerdere soorten.  De algemene hovenier is de meest gekozen variant. Deze hovenier is van alle markten thuis. Hij legt tuinen aan in allerlei verschillende stijlen. Ook onderhoudt hij deze tuinen. Hij heeft de basiskennis van bepaalde stijlen. Wilt u echter een specialistische tuin zoals bijvoorbeeld een Japanse tuin dan is het goed om een hovenier in te schakelen die zich hierin heeft gespecialiseerd. Deze hovenier zal wellicht meer kosten maar u krijgt een meer authentieke tuin waaraan u optimaal plezier beleeft.

 

Stap 4: Kijk goed om u heen

Voordat u een hovenier gaat inschakelen is het goed om eerst om u heen te kijken. Veelal gebruiken mensen in uw omgeving dezelfde hovenier. Dat heeft niet alleen voor u maar ook voor de hovenier behoorlijk wat voordelen. Een hovenier die de omgeving kent zal doorgaans beter bekend zijn met de diverse tuinen. Daarnaast zal een dergelijke hovenier met u kunnen afspreken dat hij uw tuin in zijn route opneemt. Hij plant u dan gemakkelijker in waarna u tegen een gereduceerd tarief de werkzaamheden kunt laten uitvoeren. De reiskosten zijn lager doordat hij minder ver hoeft te reizen van het ene adres naar het andere toe. De hovenier zal een stuk voordeliger uitpakken en daarnaast kunt u beter tot een goed vergelijken komen. U kunt bijvoorbeeld navraag doen bij uw buren voordat u een hovenier inschakelt.

 

Stap 5: Vraag eerst referenties op

Zeker bij een hovenier is het zaak dat u eerst referenties opvraagt. U informeert bij klanten van de hovenier naar een aantal zaken:

  • U heeft iemand in uw tuin die door uw privé bezittingen heen werkt. Het is dan ook zaak dat de hovenier een betrouwbaar iemand is. Wanneer u een bepaalde hovenier nog niet kent is het zaak dat u informeert naar de betrouwbaarheid.
  • Nakomen van afspraken. Juist bij een hovenier is het van het grootste belang dat deze zijn afspraken met u goed nakomt. U spreekt uiteraard af in een bepaald tijdvak maar het is wel zaak dat de hovenier zijn afspraken met u dan ook naleeft. Bij verhindering belt de hovenier u bijtijds op, of regelt hij vervanging.

Stap 6: Vraag offertes op

Als laatste stap bij het inschakelen van een hovenier vraagt u offertes op. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk een aantal offertes in uw mailbox om te vergelijken. Dat levert u direct een interessant voordeel op mits u ze goed vergelijkt:

  • De kosten van het arbeidsloon goed gespecificeerd. Daaronder verstaan we de kosten van het uurloon maar ook het aantal uren wat een hovenier u berekent voor bepaalde klussen. Vaak wordt er in blokken van een aantal uren gewerkt.
  • De kosten van het materiaal. Daaronder verstaan we de kosten van materiaal voor het aanleggen van uw tuin maar ook de kosten van het materieel voor het onderhouden ervan.