We leven in een land waar behoorlijk wat bomen staan. Bomen zijn mooi en ze zuiveren de lucht. Toch is het zaak dat deze goed worden verzorgd. We informeerden voor u naar de kosten van boomverzorging bij hoveniers en maakten onderstaand stappenplan. Ook vroegen we naar de prijzen van boomverzorging.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost boomverzorging

We vroegen voor een aantal bomen een offerte op bij hoveniers en kregen de volgende prijzen toegestuurd:

Wat voor werkzaamheden worden er uitgevoerd Omschrijving van de werkzaamheden Prijs per
Periodiek onderhoud aan een boom Snoeien van de boom, eventueel een vorm aanbrengen, verwijderen afgevallen blad. Per uur tussen 45 en 55 euro
Incidenteel onderhoud aan een boom Verwijderen van gevaarlijke takken na bijvoorbeeld een storm Per klus tussen 95 en 165 euro
Abonnement onderhoud aan een boom Werkzaamheden die passen bij het seizoen, zoals snoeien, winterklaar maken, verwijderen afgevallen blad. Per maand tussen 25 en 45 euro

 

Stap 1: Welke dienstverlening verwacht u

Wanneer u boomverzorging gaat aanschaffen is het goed om eerst voor uzelf op een rij te hebben wat voor soort dienstverlening u verwacht. We hebben de diverse soorten voor u op een rij gezet.

  • Een onderhoud aan uw bomen gedurende een paar keer per jaar, op afroep. Bij dit onderhoud wordt er een uurloon berekend. U laat de hovenier langskomen om bijvoorbeeld een boom die ongelijk begint te groeien te laten snoeien. Ook wanneer het een boom betreft die in een bepaalde vorm moet groeien is het aan te raden om de hovenier hiervoor in te schakelen.
  • Een onderhoud aan uw bomen na een storm. Het kan behoorlijk hard stormen in ons land en bomen hebben daar flink last van. Wanneer er na een storm een tak moet worden verwijderd die er gevaarlijk bij hangt is het zaak dat u dat door een professional laat doen. Dit is incidenteel onderhoud waarvoor men een tarief per klus aangeeft.
  • Een onderhoud aan uw bomen per seizoen. Bomen moeten het hele jaar door worden onderhouden. U kunt een abonnement afsluiten waarbij de bomen per seizoen worden onderhouden. Dit abonnement betaalt u per maand. U krijgt er gemiddeld 4 keer per jaar hulp voor bij uw boom.

Stap 2: Van wie is de boom

Heeft u boomverzorging nodig dan is het goed om te kijken van wie de boom is. Er zijn geregeld discussies op tv te zien over bomen die eigenlijk verwaarloosd worden. De rechtmatige eigenaar van de boom kijkt er in dat geval niet of nauwelijks naar om en de buren hebben er alleen maar last van. Dergelijke discussies spelen zich bijvoorbeeld af op de volgende gebieden:

  • Binnen een meter van de erfgrens staat een boom van de buren die u behoorlijk wat overlast bezorgt. De boom verliest in de herfst zijn blad in uw tuin en in de zomermaanden heeft u haast geen zonlicht. U zou daar wat aan willen laten doen. Het is echter niet aan u om daarvoor boomverzorging in te huren. De buren zullen de boom die op hun erf staat moeten onderhouden. U kunt hun daar over aanspreken en wanneer dat te weinig effect sorteert kunt u de situatie van mediation aangaan.
  • De gemeente. Gemeenten planten ook bomen in de buurt van woningen. Wanneer een boom een meter van de erfgrens afstaat kunt u daar behoorlijk wat last van hebben. Grote bomen van de gemeente die niet goed worden onderhouden zorgen voor flink wat overlast. In dat geval dient u de gemeente aan te spreken. Mocht dat geen effect sorteren dan kunt u de ombudsman inschakelen.

Stap 3: Hoeveel onderhoud heeft u aan de boom

De meeste bomen in ons land verliezen ieder jaar hun blad. Er zijn echter ook bomen die het hele jaar door groen blijven zoals naaldbomen. Deze bomen hebben uiteraard compleet ander onderhoud nodig dan bomen die ieder jaar hun blad verliezen. Wanneer u bomen heeft die u moet laten onderhouden is het goed om hiernaar te kijken. Zeker wanneer het gaat om het afsluiten van bijvoorbeeld een contract is het goed om incidenteel iemand te laten komen wanneer de boom groen blijft. Moet een boom echter in een vorm worden gesnoeid dan is het zaak dat u vaker een boomspecialist of hovenier inschakelt om de werkzaamheden uit te voeren. In die gevallen moet men wellicht wel maandelijks langskomen. In dat geval is een abonnement een  uitkomst.

 

Stap 4: wie schakelt u in

Heeft u boomverzorging nodig dan is het belangrijk dat u eerst een aantal offertes opvraagt. Alleen op die manier kunt u goed tot een prijsvergelijking komen. U doet dat met deze button. De offertes die u ontvangt vergelijkt u op de volgende punten:

  • De materiaalkosten die worden berekend. Voor het onderhouden van bomen wordt materiaal gebruikt en indirect betaalt u daarvoor. Deze kosten moeten uitgesplitst op de offerte staan.
  • Het arbeidsloon. Een hovenier berekent arbeidsloon, dikwijls in blokken van een aantal uren. Dit arbeidsloon moet uitgesplitst vermeld staan.
  • De prijs moet met BTW zijn. De BTW moet inclusief zijn. Ziet u een term als ‘exclusief BTW’ dan mag u een herberekening aanvragen.