Er kan omwille van verschillende redenen een beroep worden gedaan op de diensten van een architect. Wilt u bijvoorbeeld een compleet nieuwe woonst bouwen of bent u van plan om een aanbouw te realiseren? In al deze verschillende situaties kan een beroep doen op een architect zeer interessant zijn. Het spreekt evenwel voor zich dat een dergelijke vakman altijd een niet onaanzienlijk uurtarief in rekening brengt voor zijn dienstverlening. Hoeveel dit uurtarief precies kan bedragen wordt duidelijk aan de hand van de informatie op deze pagina.

Architect

Architect nodig? Vergelijk eerst

Het uurtarief van een architect

Wanneer u het uurtarief van een architect gaat evalueren spreekt het voor zich dat u eerst op de hoogte moet zijn van de verschillende soorten architecten die hun diensten aanbieden. Op dit vlak onderscheiden we de goedkope, ongecertificeerde architect van de ZZP’er en MKB’er. Welke kosten er door deze verschillende partijen aangerekend worden wordt meteen duidelijk aan de hand van de onderstaande prijstabel.

 

Type architect Gemiddelde kostprijs
Ongecertificeerde architect Tussen 30 & 40 euro per uur
ZZP’er Tussen 40 & 50 euro per uur
MKB’er Tussen 45 & 70 euro per uur

 

Veel mensen zijn het er met elkaar over eens dat een architect nu niet bepaald een vakman is waar u op wil besparen. De diensten die door een architect worden verstrekt zijn immers zeer belangrijk. Een fout in de plannen kan dan ook grote gevolgen hebben. Omwille van deze reden wordt er in het merendeel van de gevallen voor gekozen om een beroep te doen op een ZZP’er of MKB’er. Heeft u evenwel slechts een beperkt budget beschikbaar voor een architect? Dan zult u uiteraard haast verplicht zijn om een ongecertificeerde architect onder de arm te nemen.

Een honorarium als alternatief voor uurtarief?

Wanneer u een beroep doet op een architect die niet in loondienst werkt is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze in plaats van een uurtarief ook een zogenaamd honorarium kan aanrekenen. Dit is een compleet andere manier van werken en kan financieel voor u zowel gunstig als minder gunstig uitpakken. Het exacte percentage van dit honorarium is uiteraard altijd afhankelijk van de architect in kwestie. Het honorarium van een oudere en dus meer ervaren architect zal op dit vlak dan ook een stukje hoger liggen in vergelijking met een jonge architect die nog maar net is afgestudeerd. Het gemiddelde honorarium van een architect kan variëren van 6 tot zomaar even 15 procent op de bouwkosten.

Besparen op het uurtarief van een architect

Bent u toch een beetje geschrokken van het uurtarief dat door een architect kan worden aangerekend? Heeft u slechts een beperkt budget beschikbaar of wilt u gewoon helemaal niet zoveel uitgeven? In dat geval is het altijd de moeite waard om even een offerte aan te vragen bij verschillende architecten. Het aanvragen van meerdere offertes kan er namelijk voor zorgen dat u door deze te vergelijken een ronduit indrukwekkende besparing kunt realiseren. Deze besparing wordt bovendien extra interessant omdat er geen kwaliteitsverlies tegenover staat. Ook besparen op het uurtarief van uw architect? Dan is het altijd de moeite waard om verschillende offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken.