Er zijn verschillende situaties waarin u er voor zult willen kiezen om een beroep te doen op de diensten van een bouwbedrijf. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u een volledig nieuwe woning wenst te laten bouwen, maar u kunt ook een bouwbedrijf inschakelen voor een eenvoudige verbouwing. In ieder geval, omwille van welke reden u dan ook graag een beroep zou willen doen op de diensten van een bouwbedrijf, u dient altijd rekening te houden met de kosten die dit met zich meebrengt. Op deze pagina geven we u alvast graag een goed beeld van het gemiddelde uurtarief dat door een bouwbedrijf wordt aangerekend.

Aannemer

Bouwbedrijf nodig? Vergelijk eerst

Het uurtarief van een bouwbedrijf

Vooraleer we iets zinnigs kunnen vertellen over het uurtarief dat door een bouwbedrijf of aannemer in rekening wordt gebracht spreekt het voor zich dat we eerst even de verschillende mogelijkheden op een rijtje moeten zetten. U kunt er namelijk voor kiezen om een beroep te doen op een ZZP’er of een MKB’er, maar het is eveneens een optie om te kiezen voor een ongecertificeerde aannemer. In het laatste geval bent u altijd het goedkoopst uit, al is het natuurlijk altijd nog een beetje afwachten hoe de kwaliteit zal uitpakken.

 

Type bouwbedrijf / aannemer Gemiddelde kostprijs
Ongecertificeerde aannemer Tussen 20 & 30 euro per uur
ZZP’er Tussen 35 & 50 euro per uur
MKB’er Tussen 45 & 65 euro per uur

 

U moet er rekening mee houden dat er bij het inschakelen van een bouwbedrijf niet altijd gebruik wordt gemaakt van een kostprijs per uur. Verschillende bouwbedrijven kiezen er tegenwoordig dan ook (afhankelijk van de werkzaamheden in kwestie) voor om gebruik te maken van een tarief per vierkante meter. Om er zeker van te zijn dat u op dit vlak niet voor vervelende verrassingen komt te staan is het altijd interessant om hier op voorhand duidelijke afspraken over te maken met het bouwbedrijf van uw keuze.

Vaste prijs afspreken met een bouwbedrijf of niet?

Betreft het een groot project? In dat geval kunt u er eveneens altijd voor kiezen om het bouwbedrijf een offerte te laten opmaken met een concrete kostprijs voor alle werken samen. Dit kan interessant zijn omdat u op deze manier uiteraard niet geconfronteerd kunt worden met vervelende, financiële verrassingen, maar anderzijds bestaat ook de kans dat u uiteindelijk teveel zult betalen. Het bouwbedrijf zal zich immers deels willen indekken tegen onverwachte situaties of extra werken en dat kan resulteren in een te hoog kostenplaatje.

Besparen op het uurtarief van een bouwbedrijf

Het uurtarief dat door een bouwbedrijf wordt aangerekend is uiteraard niet bepaald onaanzienlijk te noemen. Gelukkig bestaat er een interessante mogelijkheid om hier op te besparen. U heeft met name altijd de mogelijkheid om offertes op te vragen bij verschillende bouwbedrijven en deze met elkaar te vergelijken. Op deze manier zult u kunnen vaststellen dat er een mooi bedrag kan worden uitgespaard op het verschuldigde uurtarief en dat zonder dat er ook maar enigszins moet worden ingeboet op vlak van prijs & kwaliteit. Zo wordt die ene verbouwing meteen een flink stuk betaalbaarder!