Het schilderen van bepaalde oppervlakken lijkt op het eerste zicht een koud kunstje. Veel mensen proberen dan ook in eerste instantie om zelf hun woning te schilderen, maar komen een beetje bedrogen uit. Wanneer u er echt zeker van wenst te zijn dat uw schilderwerken op kwalitatieve wijze worden uitgevoerd kan het dan ook geen kwaad om daarvoor een beroep te doen op een professionele schilder. Wat is nu echter het gemiddelde uurtarief dat door een schilder in rekening wordt gebracht? We vertellen het u graag op deze pagina!

Schilder

Schilder nodig? Vergelijk eerst!

Het uurtarief van een schilder

Het uurtarief dat een schilder aanrekent is onderhevig aan verschillende factoren. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen schilderwerken die binnen- en buitenshuis moeten worden uitgevoerd. Daarnaast is ook het type schilder uiteraard van belang. Kiest u bijvoorbeeld voor de voordelige diensten van een ongecertificeerde schilder of kiest u toch eerder voor deze van een ZZP’er of een MKB’er? Het prijsverschil tussen de verschillende type schilders wordt meteen duidelijk gemaakt door onderstaande prijstabel.

Type schilder Gemiddeld uurtarief
Ongecertificeerde schilder (zwart werker) Tussen 20 & 25 euro
ZZP’er Tussen 30 & 40 euro
MKB’er Tussen 40 & 60 euro

Bovenstaande tabel maakt duidelijk dat een beroep doen op een ongecertificeerde schilder uiteraard altijd op financieel vlak het interessantst is. Het is evenwel belangrijk om er bij stil te blijven staan dat deze schilders vaak over minder ervaring en uiteraard over een beperktere expertise beschikken. Dit kan een niet onbelangrijke invloed hebben op het eindresultaat. Wanneer u er met andere woorden echt zeker van wenst te zijn dat uw schilderwerk op uiterst kwalitatieve wijze wordt gerealiseerd kan het dan ook geen kwaad om een beroep te doen op een ZZP’er of een MKB’er.

Verschil tussen binnen- & buitenschilder

Het uurtarief van een schilder wordt zoals u reeds heeft kunnen lezen dus ook bepaald door de plaats waar de schilderwerken moeten worden uitgevoerd. Een binnenschilder is gemiddeld per uur zo’n 10 euro goedkoper. Dit zorgt er voor dat u voor een ZZP’er die buiten moet schilderen al snel wordt geconfronteerd met een prijskaartje van tussen de 40 en 50 euro per uur. Een interessante mogelijkheid om te besparen op het uurtarief van een schilder is kiezen voor een winterschilder. Deze vakman schildert zoals de naam reeds laat vermoeden tijdens de winter, in een periode waarin het doorgaans zeer rustig is. Door een beroep te doen op een dergelijke winterschilder kan er een korting op het uurtarief worden verkregen van tussen de 10 en zomaar even 30 procent. Zo wordt het laten uitvoeren van schilderwerken meteen financieel een behoorlijk stuk interessanter.

Besparen op het uurtarief van een schilder

Gaat u er uiteindelijk toch voor kiezen om bijvoorbeeld een ZZP’er onder de arm te nemen voor het uitvoeren van uw schilderwerken? In dat geval zult u misschien wel op zoek willen gaan naar interessante mogelijkheden om te besparen. Dit is perfect mogelijk. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft besparen op het uurtarief van een schilder helemaal niet gepaard te gaan met kwaliteitsverlies, in tegendeel. Door het opvragen van meerdere offertes bij verschillende schilders is het namelijk mogelijk om de voordeligste offerte er tussenuit te halen. Zo bent u altijd verzekerd van de meest optimale prijs-kwaliteitverhouding.