Zelf uw tuin onderhouden is een zeer tijdrovend karwei. Bovendien is lang niet iedereen in staat om zijn of haar tuin op optimale wijze in te delen en aan te leggen. Omwille van deze reden wordt er dan ook niet zelden voor gekozen om een beroep te doen op een ervaren tuinier. Een dergelijke vakman kan u precies adviseren met betrekking tot de meest interessante bloemen en planten voor uw tuin. Bovendien zorgt hij er doorgaans voor dat uw tuin er het hele jaar door aantrekkelijk uit blijft zien, zelfs tijdens de grauwe wintermaanden. Ook een beroep doen op de diensten van een tuinier? Lees dan snel verder en ontdek het gemiddelde uurtarief dat door een tuinier in rekening kan worden gebracht.

hovenier

Tuinman nodig? Vergelijk eerst

Het uurtarief van een tuinier

Een beroep doen op een tuinier zorgt er uiteraard voor dat u rekening zult moeten houden met een bepaalde kostprijs. In het merendeel van de gevallen wordt er door een tuinier gewoon een uurtarief in rekening gebracht. In vergelijking met andere vakmannen geldt dan ook niet dat deze de voorkeur geeft aan een prijs per vierkante meter. Wel moet u er rekening mee houden dat het uurtarief van een tuinier niet de enige kost is die in rekening wordt gebracht. Met name het gebruik van bepaalde materialen en / of zogenaamde afvoerkosten worden daar nagenoeg altijd nog bij opgeteld.

Type tuinier Gemiddeld uurtarief
Ongecertificeerde tuinier (zwart werker) Gemiddeld tussen 15 & 25 euro per uur
ZZP’er Gemiddeld tussen 30 & 40 euro per uur
MKB’er Gemiddeld zo’n 45 euro per uur

 

De kosten zoals weergegeven in bovenstaande prijstabel geven aan dat er sprake kan zijn van een niet onbelangrijk verschil in uurtarief tussen de verschillende soorten tuinmannen die hun diensten aanbieden. Dat klopt uiteraard, maar het verschil is groter dan enkel en alleen de prijs. Neem nu bijvoorbeeld een ongecertificeerde tuinman. Deze is uiteraard het voordeligst, maar het is bijna onmogelijk om op voorhand te toetsen hoe goed hij precies is in zijn werk. Dat is anders wanneer u er voor kiest om een beroep te doen op een MKB’er. U betaalt dan uiteraard wel een flink stuk meer, maar u kunt zomaar realisaties uit het verleden opvragen. Bovendien investeren MKB’ers vaker in nieuw materiaal waardoor er zo efficiënt mogelijk kan worden gewerkt. Op deze manier kan een ongecertificeerde tuinman dan ook heel wat langer aan uw tuin bezig zijn in vergelijking met een MKB’er. Ook dit zal uiteraard een bepaalde impact hebben op het totale kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht.

Verschil tussen onderhoud en aanleg

Niet alleen het soort tuinman is van invloed op het uurtarief dat wordt aangerekend. Wat bijvoorbeeld ook te denken van het type werkzaamheid die moet worden uitgevoerd? Op dit vlak maken we een structureel onderscheid tussen het aanleggen en het onderhouden van een tuin. Voor het aanleggen er van kunt u gemiddeld rekenen op een gangbare kostprijs van tussen de 35 en 40 euro per uur. Voor het onderhouden van een tuin ligt deze prijs een stukje lager. Prijzen van tussen de 25 en 30 euro per uur zijn op dit vlak het vaakst voorkomend.

Besparen op het uurtarief van een tuinier

Zou u graag willen besparen op het uurtarief dat door een tuinier in rekening wordt gebracht, maar heeft u toch een voorkeur voor een ZZP’er? In dat geval is het altijd nog mogelijk om een objectieve vergelijking uit te voeren tussen de verschillende vakmannen die hun diensten aan u willen aanbieden. Het uitvoeren van zo’n vergelijking zorgt er uiteindelijk voor dat u een beroep kunt doen op de diensten van een echt ervaren tuinier terwijl u toch bent verzekerd van de scherpst mogelijke prijs.