Heeft u een woning  met veel houtwerk en met houten kozijnen aan de buitenkant, dan zult u in principe eens per 6 a 7 jaar de ladder op moeten om het houtwerk in de lak te zetten. Voor velen is dit een klus waar ze nogal tegenop zien. We hebben een stappenplan voor u samengesteld waarmee u deze klus gerust kunt aanpakken.

Schilder

 
Schilder inhuren? Vergelijk eerst!

Hoeveel kost een buitenkant van een huis schilderen

We informeerden ook bij professionele schilders naar hun tarieven voor het schilderen van de buitenkant van een huis. We kregen een aantal tarieven toegestuurd.

Wat voor werkzaamheden laat u uitvoeren Omschrijving van de werkzaamheden Prijs
Schilderen van hout Boegdelen en kozijnen van een woning schilderen Tussen 17 en 35 euro per strekkende meter afhankelijk van de breedte van het schilderwerk
Schilderen van muren Crepi aanbrengen op de muren in een kleur Tussen 27 en 35 euro per vierkante meter

 

Stap 1: Zet uw wensen op papier

Voordat u aan de slag gaat met het schilderen van de buitenkant van uw huis is het goed om uw wensen eerst op papier te zetten. U wilt immers dat het huis helemaal naar uw wens wordt na deze schilderklus. Heeft u een bepaalde kleur voor het schilderwerk in uw gedachten dan noteert u deze en gaat u verder met het volgende punt. Twijfelt u tussen meerdere kleuren schilderwerk, dan haalt u eerst kleurstalen die u tegen de buitenmuur en het kozijn houdt. Op die manier kunt u beoordelen of het haalbaar is om uw huis in deze kleur te schilderen.

 

Stap 2: Informeer bij de gemeente

Wilt u uw huis gaan schilderen in een kleur die wel heel erg afwijkt van wat er verder in uw buurt op de muren zit dan is het goed om eerst te informeren bij de gemeente of dit wel toegestaan is. U dient daarvoor een verzoek voor een omgevingsvergunning in bij de welstandscommissie. Deze buigt zich dan over de aanvraag en kijkt naar de volgende punten:

  • Waar komt de verf te zitten. Komt de verf aan de achterkant van uw huis en wordt het straatbeeld niet veranderd door uw schilderwerkzaamheden dan zal men vrij gemakkelijk akkoord gaan met uw aanvraag om het huis te schilderen. Wat u doet aan de achterkant wordt immers niet door iedereen gezien. Komt de verf aan de voorkant of de zijkant dan worden er naar meerdere punten gekeken.
  • Wat voor kleuren treft u aan in de buurt. Wanneer u kiest voor een wit pleisterwerk op uw stenen wordt er gekeken naar de aanwezigheid van meerdere huizen met dit schilderwerk op de gevel. Zijn deze er in uw buurt dan zal een vergunning redelijk gemakkelijk worden afgegeven. Zijn deze er in uw buurt totaal niet, dan zal de welstandscommissie moeilijk doen met het verstrekken van een vergunning.
  • Wat is de leeftijd van uw huis. Heeft u een huis wat beschermd aangezicht is doordat het bijvoorbeeld een rijksmonument is, dan mag u het huis niet zomaar in een willekeurige kleur gaan schilderen. U zult in dat geval moeten kiezen voor de oorspronkelijke kleur wanneer u het huis gaat schilderen. Als de oorspronkelijke kleur te erg is vervaagd wordt er gekeken naar de bouwtekeningen. Daar staat de kleurcode van de muren doorgaans op vermeld.

Stap 3: Weet wat er nodig is

Bij het schilderen van de muur kijkt u altijd als eerste naar wat er nodig is bij een huis. Begint de verf van de kozijnen te bladderen dan pakt u dat uiteraard als eerste aan. U kiest er in dat geval voor om de kozijnen te schuren en schilderen voordat u de muren van het huis gaat aanpakken. Het stof wat vrijkomt bij deze werkzaamheden moet immers niet op uw net geschilderde muren terecht komen. Wanneer de kozijnen klaar zijn is het klaar om de rest van het huis aan te pakken.

 

Stap 4: Zorg dat u de werkplek goed kunt bereiken

Gaat u buitenshuis schilderen dan is het zaak dat u de hele gevel en de kozijnen goed kunt bereiken. Het is dan ook noodzakelijk dat u bouwsteigers tegen het huis zet om te voorkomen dat u tegen uw vers geschilderde muur aan leunt met een ladder. De bouwsteigers kunt u huren bij de bouwmarkt waar u ook de verf vandaan haalt. Gaat u schilderen en wordt het onverhoopt slechter weer dan kunt u de steigers ook afdekken met doek waardoor u alsnog een droge werkplek voor uzelf creëert.

 

Stap 5: Als u het werk zelf niet wil aanpakken

Ziet u het niet zelf zitten om de buitenkant van uw huis aan te pakken dan is het aan u om een schilderbedrijf in te schakelen. Dat doet u door eerst offertes op te vragen met deze button. U ontvangt meerdere offertes om te vergelijken. Dat vergelijken doet u op de volgende punten:

  • Vergelijk de kosten van het arbeidsloon. Een schilderbedrijf zal het te werken aantal uren en het uurloon voor u uitsplitsen. Dit vergelijkt u onderling
  • Vergelijk de kosten van de materialen. De verf maar ook het gebruikte materieel zoal steigers en gereedschap moeten op de offerte staan.
  • Vergelijk de kosten van de verreden kilometers. Kiest u altijd voor een bedrijf wat bij u in de buurt gevestigd is.
  • Accepteer alleen prijsopgaven inclusief de BTW.