We leven in een tijd waarin we steeds zuiniger op onze auto zijn. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen ertoe over gaan om een carport te laten bouwen in hun tuin. Wanneer u met dit plan rondloopt is het goed om eerst onderstaand stappenplan door te nemen. Het helpt u een flink stuk op weg.

 
Vakspecialist nodig? Vergelijk eerst

De kosten van een carport

We informeerden eerst naar de kosten van een carport bij meerdere leveranciers. We kregen een aantal offertes toegestuurd.

Wat voor carport koopt u Vrijstaand / inbouw Prijs
Een carport van hout met houten dak Vrijstaand Tussen 349 en 685 euro
Een carport van hout met een bitumen dak Vrijstaand Tussen 549 en 945 euro
Een carport van aluminium met een dicht dak Vrijstaand Tussen 1215 en 1645 euro
Een carport met een zonnepanelendak Vrijstaand Tussen 6500 en 7250 euro
Een carport met een houten dak Inbouw Tussen 295 en 450 euro


Stap 1: Bedenk wat u wilt hebben

Gaat u een carport aanschaffen dan is het goed om vooraf op een rij te hebben wat u exact wilt hebben. U kunt een carport kopen als stalling voor één enkele auto maar u kunt er ook een kopen voor meerdere auto’s tegelijk. Daarnaast is het goed om het materiaal vooraf te bepalen. Het kan onder een carport behoorlijk warm worden. Het is goed om het materiaal daarop af te stemmen. Een carport met een transparant dak zal meer warmte verzamelen dan een carport met een bitumen dak of een houten dak.

 

Stap 2: Waar wilt u de carport gaan plaatsen

Voordat u een carport aanschaft is het goed om te weten waar u deze wilt gaan plaatsen. Wilt u de carport losstaand in de tuin gaan plaatsen dan is het goed om te weten er voor  deze niet een vergunningsplicht bestaat. Wilt u de carport aan uw huis vast bouwen dan zult u dat eveneens moeten navragen. Leest u voor de zekerheid stap 3 door voordat u een carport aanschaft.

 

Stap 3: Heeft u een vergunning nodig

Om een carport te bouwen heeft u in een aantal gevallen een vergunning nodig. We hebben

ze voor u op een rij gezet.

  • De carport staat aan de voorkant van uw huis. U mag niet zomaar het straatbeeld veranderen met een carport. Doet u dat wel door de carport voor uw huis te plaatsen dan heeft u een vergunning nodig. Deze zal in de meeste gevallen worden afgewezen door de welstandscommissie tenzij u echt kunt aantonen dat er een zwaarwegende noodzaak is voor de carport. U mag dan bijvoorbeeld denken aan een medische noodzaak om uw auto beschermd voor uw deur te hebben.
  • U heeft meer dan een derde deel van uw tuin bebouwd met een bijgebouw door de carport. In principe mag u tot een derde deel van uw tuin volbouwen met bouwwerken, maar dat is afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Wanneer u teveel aanbouwt, ook in de achtertuin, kan er een klacht bij de welstandscommissie worden neergelegd.

Stap 4: Heeft u toestemming van uw buren nodig

Buren kunnen eveneens een klacht indienen tegen uw carport. Dit kan onder de volgende omstandigheden:

  • De carport neemt een deel van het zonlicht weg uit de tuin. Zitten uw buren de hele tijd in de schaduw omdat u een carport heeft laten bouwen dan kunnen ze hierover een klacht indienen. U dient de carport minimaal een meter van de erfgrens af te plaatsen. Wanneer u dan nog teveel zon wegneemt zou u de carport in overleg nog verder van de erfgrens moeten plaatsen.
  • De carport zit vast gebouwd aan het huis van de buren. Gaat u een carport bouwen tussen uw huis en dat van de buren, zorgt u er dan voor dat het niet zit vast gebouwd aan het huis van de buren. Bevestigt u de carport bijvoorbeeld aan de boegdelen van de bijkeuken van uw buren dan zult u daarvoor eerst om toestemming moeten vragen. In andere gevallen bevestigt u de carport ten onrechte aan hun eigendom.

Stap 5: Een carport met een extraatje

U kunt kiezen voor een normale carport maar u kunt er ook een speciale functie aan geven. Dat doet u door te kiezen voor een carport die een dak heeft van zonnepanelen. Op die manier wekt u uw eigen stroom op zonder dat u ruimte op uw dak hoeft op te offeren. Dit is bijvoorbeeld gewenst wanneer u een dakkapel heeft of wanneer u om een andere reden geen zonnepanelen op uw dak zou kunnen plaatsen. Een carport zal niet voor het hele huis stroom opwekken, maar u komt wel een aardig stuk op weg. Deze carport verdient zichzelf door de loop der jaren terug. Dit in tegenstelling tot een traditionelen carport.

 

Stap 6: Kies de leverancier met zorg

Een carport koopt u niet zomaar. U doet er dan ook goed aan om eerst offertes op te vragen voordat u deze aanschaft. Die offertes vraagt u op met onderstaande button. U krijgt meerdere offertes in uw mailbox om te vergelijken. Dat zal u gelijk een voordeel opleveren wat kan oplopen tot 20 procent wanneer u vergelijkt op de volgende punten:

  • De materiaalkosten vergelijken. Daaronder vallen niet alleen de materialen voor de carport zelf maar ook het bevestigingsmateriaal.
  • Het arbeidsloon voor de plaatsing. De meeste leveranciers werken met een minimaal aantal uren of een bepaald blok van meerdere uren.
  • De prijs inclusief de BTW.