Wanneer u een wat ouder huis heeft is het u vast al eens opgevallen. De warmte die u opwekt in uw woning blijft niet goed binnen hangen. In de meeste gevallen zal de warmte naar buiten trekken. De zolder is een plek waar de warmte naartoe omhoog beweegt waarna deze uw woning verlaat. Wanneer u een woning wilt waarin u minder hoeft te stoken is het aan te raden om een dakisolatie te laten plaatsen. We stelden voor u een stappenplan op.

spouwmuurisolatie

 
Isolatiespecialist nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel u betaalt voor een dakisolatie

We deden navraag naar een aantal prijzen voor dakisolatie. We kregen de volgende offertes toegestuurd.

Wat voor vorm van isolatie laat u aanbrengen Omschrijving van de werkzaamheden Prijs per vierkante meter
Isolatie warm dak De isolatie wordt aan de buitenkant van uw dak aangebracht. De dakpannen worden verwijderd en er wordt een isolerende laag aangebracht. Vervolgens worden de dakpannen weer terug gelegd. Tussen 25 en 35 euro
Isolatie koud dak De isolatie wordt aan de binnenkant van uw dak aangebracht. Daarbij wordt het dak aan de binnenkant afgewerkt met gipsplaat. Tussen 20 en 32 euro

 

Stap 1: Breng uw situatie in kaart

Wanneer u een dakisolatie gaat laten aanbrengen is het goed om eerst uw situatie in kaart te brengen. Daarbij kijkt u naar een aantal zaken die we straks verder zullen toelichten.

  • Een isolatie in combinatie met een verbouwing. Wilt u het dak gaan isoleren en wilt u daarbij tegelijk een aantal kamers op de zolder laten plaatsen, dan is het aan te raden om de dakisolatie aan de binnenkant te laten plaatsen. U kiest er in dat geval voor om een isolatie met bijvoorbeeld glaswol te plaatsen waarna u het materiaal afwerkt met gipsplaat.
  • Een isolatie in combinatie met een nieuw dak. Is het dak van uw woning toe aan vervanging, dan is het een goed idee om het nieuwe dak gelijk te combineren met een warm dak isolatie. Wanneer de dakpannen toch moeten worden verwijderd kunt u gelijk isolatie laten plaatsen.
  • Een isolatie in combinatie met zonnepanelen. Gaat u zonnepanelen laten plaatsen op uw dak dan is dit eveneens een goede combinatie met warm dak isolatie. Men is immers al aan de buitenkant van uw dak bezig en kan daarbij gelijk isolatiemateriaal onder de dakpannen aanbrengen.

Stap 2: Verzeker u van de voordelen en nadelen

Dakisolatie heeft altijd bepaalde voordelen en nadelen. Het is goed om hier een weloverwogen afweging van te  maken voordat u kiest voor een bepaalde vorm.

  • U levert ruimte in. Laat u een dakisolatie aan de binnenkant van uw dak plaatsen dan zult u altijd een stuk aan ruimte inleveren. Het isolatiemateriaal is al behoorlijk dik, en het gipsplaat wat erbij komt zorgt ervoor dat u tegen het dak aan tussen de 7 en 10 centimeter aan ruimte inlevert. Een zolder zal dus geïsoleerd zijn maar altijd een stuk kleiner ogen dan voor de isolatie. Wilt u dit niet, dan is het goed om een warm dak isolatie te overwegen.
  • Het geeft een behoorlijke rommel. Een isolatie aan de binnenkant van uw dak zal behoorlijk wat rommel geven. Het materiaal moet met zorg op maat worden gemaakt, want het glaswol wat wordt gebruikt is schadelijk voor uw luchtwegen. Ziet u op tegen de rommel en het stof aan de binnenkant van uw huis dan is een warm dak isolatie eveneens een betere oplossing.
  • Een bewerkelijkere klus. Een warm dak isolatie mag dan in de meeste opzichten een betere oplossing lijken, houdt u er rekening mee dat u tegen een bewerkelijkere klus aan kijkt. De dakpannen moeten van hun plek worden gehaald en daarnaast kan er niet onder alle omstandigheden aan uw isolatie worden gewerkt. Dit is een aanmerkelijk nadeel van een warm dak isolatie. De kosten kunnen behoorlijk oplopen bij deze optie.

Stap 3: Hoe gaat u de isolatie bekostigen

Gaat u een dakisolatie laten aanbrengen dan komt u voor behoorlijk wat kosten te staan. Het is goed om vooraf te bedenken hoe u de isolatie wilt gaan bekostigen. We hebben een paar methoden voor u op een rij gezet.

  • Een betaling uit eigen middelen. Heeft u spaargeld voor de verbetering van uw woning dan kunt u dat uiteraard aanwenden voor een dakisolatie. Bedenkt u wel dat u de kosten van een dakisolatie maar voor een deel kunt terugvorderen bij de belastingaangifte. Het zal niet altijd de meest aantrekkelijke methode zijn.
  • Een krediet aanvragen. Heeft u niet gelijk geld beschikbaar voor de isolatie dan kunt u ook een krediet bij de gemeente aanvragen. U betaalt de isolatie in dat geval in delen terug. U kunt de rente die u betaalt over dit krediet in mindering brengen bij uw belastingaangifte. Een dergelijke methode wordt vaak aangeraden wanneer u langere tijd in uw woning blijft wonen.
  • Een subsidie. Laat u meerdere soorten isolatie in één keer aanbrengen dan kunt u daar een subsidie voor aanvragen. Dat doet u via de website van het ministerie van VROM. U betaalt in één keer het volledige bedrag, maar u krijgt daarvan een deel terug.

Stap 4: Beoordeel voor u iemand inhuurt

Laat u uw woning  isoleren dan is het goed om niet het eerste het beste isolatiebedrijf in te schakelen. Het is aan te raden om eerst offertes op te vragen. Daarvoor voert u bij onderstaande link een paar gegevens in. De offertes die u ontvangt vergelijkt u op de volgende punten:

  • De hoogte van de materiaalkosten. Veel isolatiebedrijven kopen groot in. Daardoor kunnen ze tegen lagere prijzen de werkzaamheden uitvoeren.
  • De hoogte van het arbeidsloon. Daaronder verstaan we het aantal te werken uren en het uurtarief.
  • De prijzen zijn inclusief de BTW.