Als u snel meer woonoppervlak aan uw huis wilt toevoegen is het een goed idee om een dakkapel te kopen. Een dakkapel is namelijk op vrijwel elk huis te plaatsen. Daarnaast is het de ultieme oplossing om op uw zolder één of meerdere kamers toe te voegen. We maakten voor u een stappenplan als u een dakkapel wilt gaan kopen.

dakkapel

 
Dakkapel kopen? Vergelijk offertes

Stap 1: De keuze van het materiaal

Dakkapellen kunnen worden gemaakt in kunststof en hout. Het is goed om vooraf te weten wat voor materiaal u gaat kiezen. U maakt een keuze aan de hand van de volgende mogelijkheden:

  • Kan uw dak wel een dakkapel hebben maar mag deze niet al te zwaar zijn dan wordt er doorgaans een kunststof dakkapel aangeraden. Deze is redelijk gemakkelijk te plaatsen en daarnaast belast de constructie het dak in een mindere mate. Hout is een materiaal wat aanmerkelijk zwaarder is.
  • Een dakkapel zult u moeten onderhouden. Een dakkapel van kunststof is heel eenvoudig te onderhouden. Er is geen schilderwerk nodig en bovendien hoeft u geen houtrot weg te werken in het materiaal. Hout is meer onderhoudsgevoelig dan kunststof.
  • Een dakkapel van hout ademt meer sfeer uit dan een dakkapel van kunststof. Het is vooral om deze reden dat eigenaren van een wat oudere woning toch doorgaans kiezen voor een dakkapel van hout in plaats van kunststof.
  • Het straatbeeld. Hebben uw buren een dakkapel van een bepaald materiaal dan zult u zich daarbij moeten aansluiten. Het straatbeeld mag immers niet te zeer worden aangetast. Kiest u alsnog voor een dakkapel die erg afwijkt dan kunt u problemen krijgen met de gemeente en de welstandscommissie.

Stap 2: De afmeting

Een dakkapel kunt u zo groot maken als u zelf wilt. Houdt u er rekening mee dat de breedte minimaal een meter van de grens met uw buren moet zijn. Verder mag u zelf bepalen wat de breedte is van een dakkapel. Een diepte van 1,5 meter is doorgaans standaard. Een grotere dakkapel biedt u meer mogelijkheden voor de bouw van kamers op de zolder.

Stap 3: Uw plan met de zolder

Wilt u de zolder enkel gebruiken voor de opslag van goederen dan kunt u prima kiezen voor een dakkapel die redelijk smal is. Gaat u voor de bouw van 2 slaapkamers op de zolder dan verdient een bredere dakkapel de voorkeur. Wilt u echt meer dan 2 slaapkamers realiseren op de zolder dan is het zelfs mogelijk om een dubbele dakkapel te maken.

Stap 4: Bepaal de locatie

Een dakkapel kunt u het beste aan de achterkant van uw huis laten plaatsen. Dat heeft te maken met de vergunning die nodig is. Een dakkapel die aan de voorkant gebouwd is, zal lastig worden goedgekeurd door de welstandscommissie. Deze tast namelijk in zekere zin het straatbeeld aan. U kunt dan ook het beste kiezen voor een enkele dakkapel aan de achterkant als u garantie wilt hebben dat u de dakkapel ook echt mag laten bouwen.

Stap 5: Prefab of ter plekke bouwen

Wanneer het aankomt op dakkapellen heeft u twee keuzes. U kunt gaan voor een prefab dakkapel maar u kunt uiteraard ook een dakkapel ter plekke laten bouwen. Een prefab dakkapel wordt in zijn geheel naar uw huis toe gebracht en vervolgens met een hijskraan op uw dak getakeld. Een andere optie is dat u de dakkapel ter plekke laat bouwen. Dat duurt langer maar er is geen hijskraan nodig. In dat geval zal de aannemer wel een bouwsteiger in uw tuin moeten plaatsen om te kunnen werken. Ter plekke bouwen geeft u de zekerheid van maatwerk, en u heeft gegarandeerd een dakkapel die goed past.

Stap 6: De keuze van een leverancier

De belangrijkste stap bij een dakkapel is de keuze van een leverancier. Die kiest u door eerst offertes op te vragen. U doet dat met de onderstaande button. U ontvangt meerdere offertes voor uw dakkapel die u met elkaar vergelijkt. Dat doet u aan de hand van een aantal zaken:

  • De hoogte van de materiaalkosten. De materiaalkosten dienen uitgesplitst op de offerte te staan
  • De hoogte van het arbeidsloon. Het aantal uren werk en het uurloon dienen gespecificeerd op de offerte te staan.
  • Prijzen inclusief BTW. De prijzen op de offerte moeten altijd inclusief BTW worden vermeld.

De kosten van een dakkapel

We informeerden bij meerdere leveranciers naar de kosten van een dakkapel. We kregen de

volgende prijsopgaven toegestuurd:

Wat voor dakkapel koopt u Omschrijving Prijs
Een kunststof dakkapel Dakkapel, prefab, 250 cm breed en 150 cm diep Tussen 2950 en 3750 euro
Een dakkapel van hout Dakkapel, prefab, 250 cm breed en 150 cm diep Tussen 3400 en 3800 euro
Een dakkapel van kunststof Dakkapel, maatwerk, 300 cm breed en 150 cm diep Tussen 4600 en 5000 euro
Een dakkapel van hout Dakkapel, maatwerk, 300 cm breed en 150 cm diep Tussen 4800 en 5100 euro