De meeste oudere woningen in ons land hebben een vochtig binnenklimaat. Dat vocht komt in de meeste gevallen van buitenaf. Oudere woningen hebben een gevel die door de weersomstandigheden poreus is geworden. Wanneer dat bij uw woning het geval is komt er vocht naar binnen van buiten. U kunt in dat geval overgaan tot het impregneren van uw gevel. We hebben een aantal zaken op een rij gezet als een stappenplan wanneer u een gevel wilt laten impregneren. Daarnaast hebben we nagevraagd hoeveel u kwijt bent als u een gevel laat impregneren.

gevelrenovatie kosten

 
Gevel renoveren? Vergelijk eerst specialisten

De kosten van het impregneren van een gevel

We vroegen bij diverse gevel onderhoudsbedrijven prijzen op voor het impregneren van een gevel. We ontvingen de volgende offertes:

Wat voor werkzaamheden laat u uitvoeren Omschrijving Prijs
Gevel reinigen Reinigen van de gevel voordat deze geïmpregneerd wordt Tussen  15 en 35 euro per vierkante meter
Gevel impregneren Impregneren van een gevel met een impregneermiddel wat opgespoten wordt Tussen 20 en 30 euro per vierkante meter


Uw gevel impregneren stap 1

De eerste stap die u neemt bij het impregneren van een gevel is een beoordeling. U kijkt of de gevel gelijk geïmpregneerd kan worden. In de meeste gevallen is dat namelijk niet zo. Bij

de meeste gevels zult u andere werkzaamheden eerst moeten doen voordat de gevel geïmpregneerd kan worden. We hebben de stappen voor u op een rij gezet.

 • Alleen een schone gevel impregneren. Wanneer u een gevel gaat impregneren zult u er eerst op moeten toezien dat deze schoon is. De meeste gevels in ons land zijn namelijk behoorlijk aangetast. Ze zien er grauwig of vergrijsd uit. Deze gevels moeten eerst goed worden gereinigd voordat ze kunnen worden geïmpregneerd. U wilt immers geen algen aanslag insluiten in uw gevel. Dit zorgt ervoor dat er vocht op uw gevel komt wat niet meer weg komt. U bereikt een averechts effect. Een gevel die u gaat impregneren moet eerst schoon zijn.
 • Een vergunning plichtige handeling. Een gevel impregneren zal altijd een kleur aan uw gevel geven. Er komt een transparante tot licht witte waas over de stenen heen te zitten van uw gevel. Wanneer deze aan de straatkant zit zult u een vergunning moeten aanvragen voor de werkzaamheden worden uitgevoerd. U mag immers niet zomaar een verandering aan het uiterlijk van uw huis uitvoeren. Deze vergunning moet u aanvragen bij de gemeente. De welstandscommissie verstrekt een zogeheten omgevingsvergunning. Over het algemeen is impregneren zodanig gering van invloed dat de vergunning zonder al teveel problemen wordt afgegeven.

Stap 2: Kies een methode

Impregneermiddel voor uw gevel is er in meerdere varianten. Gaat u kijken in de vakhandel dan onderscheidt u de volgende soorten:

 • Impregneermiddel op waterbasis. Dit middel kunt u gebruiken op gebakken stenen, natuursteen, kalkzandsteen en pleisterwerk. Het middel zal gemiddeld 10 jaar houden waarna u het moet vervangen.
 • Impregneermiddel op basis van alkylalkoxysilaan. Dit middel is bruikbaar op dezelfde ondergronden. Het heeft een garantie van 15 jaar. U zult het dus minder vaak hoeven aan te brengen. Het middel bevat chemicaliën waardoor het milieu in meerdere mate wordt aangetast.
 • Impregneermiddel op basis van een pasta. Dit impregneermiddel is dikker en wordt met een blokkwast op uw gevel aangebracht. De duurzaamheid van dit middel is eveneens 15 jaar.

Stap 3: Zelf doen of laten doen

Dan komt de grote vraag: gaat u de gevel impregneren of laat u de gevel impregneren. Wanneer u kiest om de gevel te laten impregneren krijgt u een prijsopgaaf zoals die in de bovengenoemde tabel is aangegeven. Gaat u het werk zelf doen, dan krijgt u te maken met andere prijzen.

 • Een verpakking van 5 liter op waterbasis kost 35 euro
 • Een verpakking van 30 liter kost 140 euro
 • Een verpakking van 5 liter kost 230 euro.

Houdt u er rekening mee dat u bij zelf doen nog zelf het materiaal of gereedschap moet aanschaffen om de gevel te impregneren. Denkt u in dat geval aan blokwitters of een spuitapparaat om een vloeibaar impregneermiddel mee aan te brengen. Een spuitapparaat kunt u eventueel bij de leverancier van het impregneermiddel huren. Houdt u er rekening mee dat u wel kosten betaalt die bovenop de materiaalkosten komen.

Stap 4: De bereikbaarheid van uw gevel

Een gevel die geïmpregneerd wordt moet helemaal toegankelijk zijn. Houdt u er dan ook rekening mee dat begroeiing wordt verwijderd van de gevel. Klimop mag dan nog zo landelijk ogen; het is uiterst schadelijk voor uw gevel. De wortels dringen diep in de stenen waardoor deze poreus worden. Door de klimop goed te verwijderen van uw gevel beschermt u deze gelijk al waarna u de gevel optimaal kunt gaan impregneren.

 

Stap 5: Huur niet zomaar iemand in

Voordat u de gevel laat impregneren is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doet u via onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes in uw mailbox die u vergelijkt op de volgende punten:

 • De hoogte van de materiaalkosten. Deze moeten uitgesplitst staan. Zo kunt u vergelijken hoeveel u ervoor betaalt.
 • De hoogte van het arbeidsloon. Dit moet in uren en een uurloon uitgesplitst staan.
 • De BTW moet bij de prijs inbegrepen zitten.