De vloer in uw huis is belangrijker dan u zo op het eerste oog denkt. Het is de plek die het meest intensief wordt gebruikt en die dan ook het snelste zal gaan slijten. Wanneer u uw woning gaat renoveren of net een nieuwe woning betrekt is het dan ook een goed idee om u te oriënteren op een gietvloer. We keken voor u naar de mogelijkheden, de prijzen, en stelden een stappenplan voor u op.

Gietvloer

Gietvloer kopen? Vergelijk specialisten!

Stap 1: Wat is uw doel met de vloer

Gaat u een gietvloer voor uw huis kopen, dan is het goed om te weten wat het doel is van de vloer. Een gietvloer kunt u uiteraard kopen vanwege het praktische aspect. U wilt een vloer hebben die mooi strak is, terwijl deze verder overwegend voor design dient. Dat stelt andere eisen aan een vloer dan een gietvloer die echt voor heel intensief gebruik is binnen uw gezin. Bij een dergelijke vloer komen er namelijk andere eisen aan te pas, daar komen we in de volgende stap op terug.

Stap 2: Wat is de samenstelling van uw gezin

De samenstelling van uw gezin is van het grootste belang bij de keuze voor een bepaald soort gietvloer. Er wordt gekeken naar de aanwezigheid van kinderen in uw gezin. Heeft u kleine kinderen dan bent u meer gebaat bij een vloer die een enigszins verende werking heeft. Kinderen zullen nogal eens een rare duikpartij maken in uw huis waarbij ongelukken kunnen gebeuren op een keiharde spiegelgladde vloer. Een vloer met een beetje structuur of een vering is in dat geval een betere oplossing.

Stap 3: Een vloer als blikvanger of als basis

Gietvloeren zijn er in heel veel uitvoeringen. Voordat u naar de winkel gaat is het goed om te bedenken of u een vloer wilt die als blikvanger of als een basis dient. Een blikvanger kunt u in een mooie sprekende kleur bestellen terwijl een vloer als basis juist in een neutralere kleur wordt gekozen. Bij een sprekende kleur kunt u alvast thuis oriënteren voor u naar de winkel toe gaat. Kijkt u ook of u een effen vloer wilt of liever een gemêleerd effect. Veel gietvloeren kunnen in meerdere kleurschakeringen worden gemaakt.

Stap 4: Een idee van de kosten

We gaven u zojuist een schema met daarin een idee van de kosten van een gietvloer. De prijzen lopen nogal uiteen. Dat heeft te maken met een aantal facetten van de vloer. We hebben ze op een rij gezet.

  • De dikte van de vloer. Een gietvloer is uiteindelijk helemaal waterpas en egaal. Wanneer u een gietvloer gaat kopen is het zaak dat de ondergrond helemaal gelijkmatig is. Is dit niet het geval, dan zult u een vloer moeten aanschaffen die wat dikker is. De hoeveelheid materiaal bepaalt dus hoeveel u kwijt zult zijn.
  • De extra’s van een vloer. De prijzen zijn die voor een egale effen uitvoering. Wilt u extra’s zoals een lichte structuur of bijvoorbeeld een kleureffect in de gietvloer, dan zult u daar meer voor moeten neerleggen. U komt dan tegen de bovenkant van de prijsmarge uit.

Bekijk de mate van onderhoud

Een gietvloer mag dan ijzersterk zijn, u zult hem wel goed moeten onderhouden. Informeert u dan ook eerst bij de leverancier naar de mate van onderhoud die nodig is bij een bepaalde vloer. Heeft u de tijd om een vloer eens per zoveel maanden in de wax te zetten dan is het geen enkel probleem. Wilt u een onderhoudsarme vloer dan zult u andere eisen aan de vloer moeten stellen. De leverancier kan u hierin de weg wijzen.

Stap 5: een leverancier selecteren

Heeft u een vloer op het oog dan is het zaak dat u een leverancier gaat selecteren. Dat doet u onder andere door het opvragen van de prijzen van vloeren. Hoe u dat doet, daar komen we straks op terug. Let u er tenminste op dat de leverancier bij u in de buurt gevestigd is. Dat heeft als groot voordeel dat u minder kilometerkosten hoeft te betalen aan de leverancier, en dat u waarschijnlijk sneller aan de beurt bent.

Stap 6: het bestellen zelf

Met de leverancier neemt u door aan wat voor eisen uw vloer moet voldoen. U maakt tijdens het bestellen gedegen afspraken over de dag van levering van uw gietvloer. Ook kijkt u goed naar zaken als de voorbereidingen die u moet treffen voordat de vloer wordt geplaatst. Ook zaken als het laten drogen van de vloer spreekt u goed door op dit moment.

Stap 7: Het plaatsen

Op de dag van de plaatsing van de gietvloer zorgt u ervoor dat de hele vloer vrij van obstakels is. Heeft u putten in de vloer dan kunt u die mogelijk zelf eerst nog opvullen voordat de vloer wordt gegoten. Na het plaatsen neemt u zaken door met de leverancier over de garantie van de vloer en het onderhoud ervan.

Hoeveel kost een gietvloer

We informeerden voor u naar de kosten van een gietvloer bij een aantal leveranciers. We kwamen tot de volgende bevindingen:

Welk type gietvloer Voor industrieel en/of particulier gebruik Prijs per vierkante meter
Een gietvloer van polyurethaan Particulier Tussen 56 en 89 euro
Een gietvloer van woonbeton Particulier Tussen 72 en 97 euro
Een gietvloer van Beton Ciré Particulier Tussen 75 en 105 euro
Een gietvloer van microcement Particulier Tussen 72 en 103 euro
Een gietvloer van Epoxy Industrieel Tussen 42 en 75 euro

 

Betaal niet teveel

Voor een gietvloer wilt u uiteraard niet teveel betalen. Het is dan ook altijd goed om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes in uw mailbox om te vergelijken. Dat doet u aan de hand van de onderstaande punten:

  • Het arbeidsloon. Het aantal uren dat men bezig denkt te zijn en het uurloon worden uitgesplitst.
  • Het materiaal. Van vergelijkbare vloeren kunt u zien wie het duurste is naar verhouding. Er zit een groot prijsverschil tussen diverse leveranciers.
  • De prijs met BTW. De prijzen moeten inclusief de BTW zijn aangegeven.