Stucen is een taak die veel minder complex is als men denkt. Ook als je geen ervaring met stucwerk hebt kan je zelf een muur stucen, maar dan moet je wel een handleiding en stappenplan gebruiken en zorgen dat je de juiste materialen en gereedschappen in huis haalt. Heb je geen idee hoe je aan de slag moet gaan en wil je zelf het stucwerk doen? Dan kan je de tekst die hieronder volgt even goed doornemen om jezelf voor te bereiden en om te weten welke stappen je moet nemen.

 

Zelf aan de slag met stucwerk

Overweeg je zelf aan de slag te gaan met het stucen van een muur in huis? Hou dan rekening dat het eigenlijk een klus is die voor een deskundige is weggelegd aangezien je jezelf goed moet voorbereiden, ervaring moet hebben, efficiënt moet werken en nauwkeurig moet zijn. Zelf stucen brengt verschillende voordelen met zich mee waaronder een enorme kostenbesparing aangezien je geen arbeidskosten betaalt. Je kunt daarnaast op je eigen tempo stucen. Vergeet echter niet dat je geen garantie krijgt op het stucwerk als je geen erkend stucbedrijf inschakelt.

 

Wat heb ik nodig?

Om te stucen heb je niet veel spullen nodig. Je kunt al aan de slag met bepaalde materialen die je vrij goedkoop kunt aanschaffen bij vrijwel elke bouwmarkt. Hieronder vind je een lijstje van de meest relevante benodigdheden om te stucen:

 

 • Afplaktape;
 • Blokkwast;
 • Gipsmortel;
 • Gips;
 • Schop;
 • Mixer;
 • Opzetbord;
 • Plamuurmes;
 • Pleisterspaan;
 • Schuurbord met sponszool;
 • Spackmes;
 • Speciekuip;
 • Stucprimer;
 • Stucloper;
 • Troffel;
 • Voorstrijk.

 

Laat je je woning door een expert stucen, dan betaal je ook arbeidskosten. Stukadoren hanteren vaak een tarief per vierkante meter of een tarief per uur. Je kunt uitgaan van een gemiddeld tarief van € 8 tot € 20 er vierkante meter of € 25 tot € 35 per uur. De kosten van stucwerk variëren afhankelijk van het soort stucwerk, de complexiteit van de klus, de oppervlakte en dergelijke. Als we naar deze tarieven kijken, dan is het duidelijk dat je flink op de kosten bespaart als je het stucwerk zelf gaat uitvoeren.

 

Stap 1: De voorbereiding

Plak eerst de vloer goed af met stucloper of afplaktape om te voorkomen dat je de omgeving beschadigd of vuil maakt. Verwijder daarnaast ook delen die los zitten met een plamuurmes, haal eventuele lijmresten weg en maak de oppervlakte schoon, stofvrij, vetvrij en helemaal droog.

 

Stap 2: Voorstrijk

Bepaal wat voor soort ondergrond je hebt om de juiste voorstrijk in huis te halen. Check hierbij de staat van de ondergrond om te bepalen of je eerst scheuren en barsten op moet vullen met opvulmiddel. Breng een eerste laag primer aan en laat deze laag goed drogen voordat je een tweede laag aanbrengt of gaat stucen. Door voorstrijk op de muur aan te brengen zal de stuclaag veel beter aan de ondergrond gaan hechten.

 

Stap 3: Gipsmortel kopen

Bepaal welke gipsmortel je nodig hebt om het juiste eindresultaat te krijgen. De ideale gipsmortel kies je door te kijken naar het gewenste pleisterwerk en het eindresultaat die je verwacht. Kies voor een gipssoort die geschikt is voor de specifieke muur die je wilt stucen en die past bij je persoonlijke wensen. Je kunt namelijk uit verschillende soorten gips kiezen. 

 

Stap 4: Gips mixen

Maak de gipsmortel aan door een emmer met koud water te gebruiken en hier wat gips aan toe te voegen. Blijf dit langzamerhand doen tot het gips boven het water uitsteekt en blijf het mengsel mixen totdat alles klontvrij is. Het gips is nu aangemaakt en klaar om te worden gebruikt.

 

Stap 5: Gips aanbrengen

Gebruik een troffel en een opzetbord om stucproduct op te scheppen en smeer het mengsel op de muur door middel van een pleisterspaan. Smeer het mengsel van beneden naar boven uit en vang alle vallende resten op door het opzetbord te gebruiken. Zo voorkom je de onnodige verspilling van kostbare materialen. Hou echter wel rekening dat het gips heel snel hard wordt, dus tijdens deze stap ga je snel en efficiënt moeten werken om te voorkomen dat je het stucwerk niet meer aan kunt passen.

 

Stap 6: Stuclaag messen

Door middel van een spackmes kan je de stuclaag vervolgens uitvlakken en messen. Je hoeft geen kracht te zetten als je het spackmes over het stucwerk haalt, slechts zachtjes eroverheen strijken is meer dan voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. Met het spackmes kan je nog eventuele oneffenheden verwijderen. Wil je de spackmes weer gebruiken in de toekomst, houd het dan goed schoon anders ga je harde stukjes gips krijgen door het stucwerk.

 

Stap 7: Stuclaag sponzen

Maak het stucwerk nu helemaal glad zodat er een soort sliblaag vormt boven op het stucwerk. Dit proces wordt ook wel sponzen genoemd. Je kunt hier een schuurbord en sponszool voor gebruiken in combinatie met lauwwarm water en een emmer. Schuur het gips zachtjes met draaiende bewegingen om een goede ondergrond te creëren die je straks gemakkelijk kunt gaan afwerken.

 

Stap 8: Stucwerk afwerken

Om met de afwerking van het stucwerk te starten moet je wachten tot het geheel volledig is gedroogd. Wacht minstens 1 dag voor elke 1 mm die je stuct, wat betekent dat je enige tijd moet wachten om de muur af te kunnen werken. Ga je te vroeg te werk met de afwerking, dan loop je de kans op schimmelvorming. Zorg overigens voor een goede ventilatie en een luchtvochtigheid van 80%. De muur kan geschilderd, behangt of betegeld worden zodra de oppervlakte helemaal droog is.

 

Offertes vergelijken

Een muur zelf stucen is geen gemakkelijke taak en het maken van fouten kunnen nare gevolgen met zich meebrengen. Je bespaart wel geld door zelf te stucen, maar door een professional in te schakelen weet je 100% zeker dat het stucwerk naar behoren is. Wil je alsnog besparen op de kosten van het stucwerk? Vraag dan een aantal offertes op en vergelijk deze offertes met elkaar op basis van prijs en kwaliteit. Bepaal dan zelf voor welke deal je gaat aan de hand van de vergelijking.