Zelf zonwering ophangen is een klus die je kunt doen als je op de kosten van de montage wilt besparen en toch een prachtige schaduwplek wilt creëren waar je gezellige momenten kunt doorbrengen. Je kunt namelijk kant-en-klare zonwering kopen of kiezen voor zonwering op maat, beiden vrij eenvoudig te monteren met een beetje geduld, wat gereedschappen en een stappenplan. Wil je weten hoe je zonwering precies kunt ophangen? Lees dan de tekst die hieronder volgt goed door.

 

Zonwering ophangen

Je kunt zonwering kopen om je woning op een stijlvolle manier te beschermen tegen weersinvloeden, vooral van de zon. Je kunt zonwering kopen voor binnen en voor buiten, al hang je de verschillende soorten zonwering op een andere manier op. Het plaatsen van zonwering hoeft niet moeilijk te zijn als het gaat om binnen, maar voor zonwering buiten kan je beter een zonweringsspecialist inschakelen. Wil je zonwering van kwaliteit kopen, let dan vooral op zaken als: 

 

 • Check of er een certificaat aanwezig is. Zo weet je dat de zonwering voldoet aan strenge kwaliteitseisen waardoor je voor duurzaamheid kiest.
 • Ga na hoeveel garantie je krijgt op de zonwering en op de montage. Check daarnaast ook even wat de voorwaarden zijn die bij de garantiebepaling komen kijken.
 • Vraag na wat de kosten zijn als je een zonweringsspecialist in gaat schakelen.

 

Binnen zonwering versus buiten zonwering

Binnen zonwering is vrij gemakkelijk te plaatsen, vooral als je kiest voor zonwering op maat. Zonwering voor binnenshuis is meestal niet zwaar en er is geen speciaal bevestigingsmateriaal nodig voor de plaatsing. Voorbeelden van binnen zonwering zijn shutters, jaloezieën, lamellen, gordijnen en rolgordijnen. Gaat het om zonwering buiten, dan is de plaatsing iets ingewikkelder aangezien het materiaal een zwaar gewicht heeft. Daarnaast moet je de elektrische bediening kunnen installeren en dus kennis hebben hiervan. Denk bij buiten zonwering aan buiten jaloezieën, uitvalschermen of knikarmschermen.

 

De benodigdheden

Je hebt niet veel nodig als je zelf zonwering op wilt hangen. Al ben je geen ervaren klusser, dan nog kan je met slechts een aantal gereedschappen zelf aan de slag gaan. Zorg ervoor dat je de instructies van de leverancier van de zonwering bij de hand hebt en dat je een goed stappenplan gebruikt. De benodigdheden om zonwering te plaatsing zijn min of meer:

 

 • Zonwering;
 • Boormachine;
 • Hamer;
 • Steeksleutels;
 • Steenboren;
 • Waterpas;
 • Rolmaat;
 • Trap.

 

Schakel je een zonweringsspecialist in om de zonwering te plaatsen, dan betaal je ergens tussen de € 50 en € 300 voor de arbeidskosten. Naarmate de zonwering groter is en er sprake is van een elektrische bediening zal de montageprijs omhoog gaan. Bij een handmatige bediening liggen de montagekosten lager.

 

De voorbereiding

Meet de zonwering goed in om de juiste maat te kunnen bestellen. Ga daarnaast na wat voor soort bevestigingsmateriaal je moet gaan gebruiken en lees de handleiding eerst goed door. Vraag verder nog om hulp aan vrienden of familie om je te komen helpen met het dragen van de zonwering.

 

Stap 1: De plaats bepalen

Bepaal waar je de zonwering precies gaat ophangen. Je moet nagaan wat de exacte hoogte wordt, rekening houdend met extra ruimte wanneer je de zonwering volledig uit gaat rollen. Heb je de plek bepaald, teken dan met een potlood de locatie waar de steunen van de zonwering komen te staan af op de muur om het werk te vergemakkelijken.

 

Stap 2: Boren

Ga vervolgens aan de slag met het boren van gaten voor de schroeven. Je kunt een klopboormachine gebruiken. Gaat het om zonwering met elektrische bediening, dan moet je verder ook eerst een klein gat boren zodat de bediening er doorheen kan.

 

Stap 3: De steunen plaatsen

Bevestig nu de keilbouten en de beugels van de zonwering tegen de muur. Je kunt de keilbouten met een rubberen hamer aantikken en de moeren handvast draaien voor extra stevigheid. Voor het plaatsen heb je slechts pluggen nodig, vooral als het om binnen zonwering gaat.

 

Stap 4: De cassette plaatsen

De cassette van de zonwering moet je gelijkmatig in de beugels plaatsen aan beide kanten. Hier heb je een tweede persoon voor nodig, vooral als het gaat om een grote zonwering die zwaar is. 

 

Stap 5: Het systeem aansluiten

Je kunt nu het bedieningssysteem van de zonwering aansluiten en installeren. Na de installatie moet je het systeem goed afstellen zodat je het scherm van de zonwering op optimale manier kunt openen en sluiten. Stel het scherm naar wens af door deze naar boven of beneden af te stellen. Ben je klaar, check dan of het geheel waterpas hangt door een waterpas te gebruiken.

 

Stap 6: Zelf de zonwering onderhouden

Heb je zonwering geplaatst of laten plaatsen, dan moet je nog het onderhoud ervan gaan regelen. Je wilt immers dat de zonwering zo lang mogelijk meegaat en er mooi uit blijft zien. Je kunt zelf tweemaal jaarlijks alle draaiende en bewegende onderdelen van de zonwering smeren voor een soepele beweging. Verder kan je nog elk kwartaal vuil, poep, bladeren, takken en dergelijke verwijderen van de zonwering om te voorkomen dat het vuil in gaat trekken in het materiaal. Wil je schoonmaakmiddel gebruiken? Kies dan voor speciale reinigingsmiddelen om het doek te beschermen of gebruik simpelweg lauwwarm water met groene zeep.

 

Onderhoudscontract afsluiten

Het is aangeraden om elke 2 tot 3 jaar een grondige onderhoudsbeurt uit te laten voeren door een professioneel bedrijf. Tijdens deze beurt wordt er naast het normaal onderhoudswerk ook nauwkeurig gekeken of er beschadigingen of defecte onderdelen zijn. Sluit direct na de montage van de zonwering nog een onderhoudscontract af, waarbij de specialist periodiek langskomt voor de grote onderhoudsbeurt.

 

Offertes vergelijken

Vind je het niet verantwoordelijk om zelf zonwering te plaatsen of heb je geen tijd en energie voor het plaatswerk, dan kan je ook de zonwering laten plaatsen door een zonweringsspecialist. Er zijn rond Nederland een hoop zonweringsspecialisten te vinden die elk hun eigen tarieven hanteren. Wil je de zonweringsspecialist kiezen met de beste kwaliteit en de laagste prijs? Vraag dan eerst meerdere offertes op bij zonweringsspecialisten en maak een vergelijking zodat je keuze gemakkelijk wordt.