Een mooi groen grasveld maakt de uitstraling van je tuin helemaal compleet. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn om zelf een grasveld aan te leggen, al moet je wel rekening houden met verschillende zaken en werken volgens een bepaalde volgorde. Ga direct door met lezen als je wilt weten op welke manier je een grasveld aan kunt leggen.

 

Een grasveld aanleggen

Het aanleggen van een grasveld lijkt ingewikkeld, maar dit is het helemaal niet. Je kunt kiezen uit twee verschillende manieren, namelijk kant-en-klare grasmatten of door het zaaien van graszaad. Kies de methode van aanleg aan de hand van de oppervlakte die je wilt plaatsen. Gaat het om een grote oppervlakte, kies dan voor gezaaid gras. Voor een kleinere oppervlakte kan je beter voor grasmatten, ook wel graszoden genoemd, kiezen. Een andere optie om een grasveld aan te leggen is door te kiezen voor kunstgras.

 

Beste moment

Je kunt een grasveld het beste aanleggen gedurende twee periodes, namelijk in het voorjaar (april en mei) en in het najaar (augustus en oktober). De weersomstandigheden en de temperatuur buiten is dan ideaal om te werken en de jonge zaden krijgen dan de kans om sterk en gezond te groeien voor de zomer.

 

De benodigdheden

Ga langs de tuinzaak om een aantal spullen te kopen voordat je aan de slag gaat. Je hebt namelijk minstens de volgende materialen en gereedschappen nodig als je een tuin aan wilt leggen:

 

  • Graszaad of grasmatten;
  • Bemesting;
  • Tuinspade;
  • Tuinsproeier;
  • Tuinslang;
  • Tuinrol;
  • Hark.

 

Stap 1: De begroeiing verwijderen

Haal alle begroeiing zoals bomen, struiken, plantenresten, stenen en dergelijke weg van de plek waar het grasveld aangelegd gaat worden. Door de begroeiing te verwijderen is de grond gemakkelijker te bewerken en kan het terrein mooi effen worden gemaakt. Je kunt hierdoor ook bodemverbeteraar onder de grond mengen.

 

Stap 2: Verwijder onkruid

Haal al het onkruid in je tuin weg, het liefst op een ecologisch verantwoordelijke manier. Je kunt onkruid op een natuurvriendelijke wijze verwijderen met de hand of een onkruidverdelger. Kies echter voor biologische verdelgers en vermijd chemische middelen.

 

Stap 3: De zuurtegraad van de bodem bepalen

De zuurtegraad van de grond loopt hand in hand met zaken zoals het bodemleven, de structuur van de bodem en de vruchtbaarheid. Ook de mate waarin planten voedsel opnemen en de mosvorming worden door de zuurtegraad van de bodem beïnvloedt. Wat de zuurtegraad is van de bodem, hangt af van zaken als de seizoenen, het humusaandeel, de bodemsamenstelling, hoeveel zure regen de grond bevat en dergelijke. Je kunt een test setje gebruiken om de zuurtegraad op te nemen.

 

Stap 4: De bodem bewerken

Het is noodzakelijk om de bodem eerst goed te bewerken voor je het gras gaat aanleggen. De voordelen van bodembewerking zijn:

 

  • De grond krijgt extra zuurstof voor gezond en sterk gras.
  • Het water wordt veel beter opgenomen.
  • De bodemstructuur zal fijner zijn.

 

Stap 5: De bodem verbeteren

Naast het bewerken van de bodem moet je ook een bodemverbeteraar gebruiken om de kwaliteit van de bodem te verbeteren. Zo voeg je essentiële voedingsstoffen en energie in de bodem toe voor het gras. Daar komt nog bij dat je op deze manier zorgt voor een veel betere retentie van voeding en water.

 

Stap 6: De bodem bemesten

Je kunt uit verschillende soorten bemesting kiezen, waaronder organische meststof. Dit is de meest ideale soort bemesting als je zo milieuvriendelijk wilt werken aan je grasveld. Organische meststof is namelijk van dierlijke en plantaardige voedingsstoffen gemaakt die zorgen voor het bevorderen van de structuur van de grond. Mest moet je zo gelijkmatig mogelijk uitstrooien en gebruik een hark de mest goed in te werken.

 

Stap 7: Effen het terrein

Ga vervolgens verder door het terrein waar je het grasveld aan gaat leggen te egaliseren met een hark. Je kunt ook een tuinrol gebruiken om oneffenheden die alsnog te zien zijn op het terrein volledig weg te werken. Voor het beste resultaat kan je de bodem nu een weekje of twee laten rusten.

 

Stap 8: Graszaad zaaien of grasmatten plaatsen

Je kunt je tuin onder andere met graszaad aanleggen. Graszaad is een combinatie van meerdere mooie groene grassoorten van goed kwaliteit. Het gaat om zaadjes die ziekte-resistent en krachtig zijn. Zaai het graszaad in twee keer en hou rekening met de functie van het grasveld als je de soort graszaadjes voor het grasveld gaat uitkiezen. Ga je liever voor grasmatten, dan hoef je de matten slechts op genoeg vochtige grond uit te leggen. Druk de grasmatten daarna nog aan met een wals en je bent klaar om van je zelf aangelegde tuin te genieten.

 

Stap 9: Onderhoud

Het is essentieel om de grond na het aanleggen van het grasveld goed vochtig te houden. Dit geldt vooral voor de eerste paar weken na de aanleg van het gazon, aangezien de grond dan absoluut niet uit mag drogen om te voorkomen dat de beplanting niet kiemt. Je zult de eerste grassprieten na 2 of 3 weken te zien krijgen en hierna zal het gras hard gaan groeien. Onkruid kan je regelmatig met de hand verwijderen om te voorkomen dat het zich gaat verspreiden. Het maaien van je grasveld doe je overigens op moment dat de grassprieten de lengte van ongeveer 10 centimeter bereikt hebben. Maai het gras dan tot ongeveer 3 centimeter van de bodem af om te zorgen voor gezond en sterk gras.

 

Offertes vergelijken

Zoals duidelijk uit dit artikel blijkt, is het aanleggen van een tuin vrij simpel als je een stappenplan aanhoudt. Wil je echter zeker weten dat je grasveld op een professionele wijze wordt aangelegd, heb je niet genoeg tijd tot je beschikking voor het aanleggen van een grasveld of ben je niet bepaald handig? Dan kan je een expert inschakelen die je grasveld aan komt leggen. Er zijn in je omgeving vast voldoende goede hoveniers die je een offerte kunnen sturen. Bewaar alle offertes samen en maak een vergelijking zodat je kunt bepalen bij welke expert je profiteert van de beste prijs en de hoogste kwaliteit.