Het verkopen van je woning is niet iets wat je zomaar even doet. Er komt een emotioneel proces bij kijken en daarnaast moet je het huis helemaal klaar maken voor de verkoop. Tijdens het klaarmaken ga je op verschillende zaken moeten letten. Hieronder tref je een artikel aan waarin je precies kunt lezen hoe je je woning klaar kunt maken voor de verkoop.

 

Je woning verkoopklaar maken

Ga je binnenkort verhuizen en wil je je huidige woning op de woningmarkt plaatsen? Dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk terug krijgen voor je woning. Dit doe je door je woning verkoopklaar te maken op dusdanige wijze dat de waarde van het huis aanzienlijk stijgt. Een woning die verkoopklaar is, voldoet aan bepaalde kenmerken waaronder:

 

 • De woning is licht en fris.
 • Het huis is netjes opgeruimd en schoon.
 • De woning is opgeknapt en gerepareerd.
 • De woning heeft de juiste temperatuur.
 • De woning heeft een lekkere geur.
 • Sporen van vorige bewoners zijn niet te zien.

 

Stap 1: Opruimen

Om je woning klaar te maken voor de verkoop is het belangrijk om eerst goed op te ruimen. Ruim al je spullen op die je over de loop der jaren heen in de woning hebt verzameld en plaats alle mooie herinneringen in dozen, gooi onnodige spullen weg, verkoop spullen of geef ze aan een ander. 

 

Stap 2: Reparaties

Repareer de woning waar nodig. Denk hierbij aan zelfs de kleinste reparaties, waaronder het vastzetten van losse plinten, het kitten van een oud boorgat, het opnieuw aanplakken van loslatend behang, het vastzetten van een loszittende armleuning en dergelijke. Zelfs gaten in de bank, deuren die klemmen, deurklinken die los zitten en dergelijke kan je repareren om je woning klaar te maken voor de verkoop.

 

Stap 3: Schilderen

Is de woning netjes opgeruimd en is alles inmiddels gerepareerd, dan kan je van start gaan met het schilderwerk. Maak eerst alle muren goed schoon, stofvrij en vetvrij en schilder ze dan in neutrale kleuren. Neutrale kleuren zijn namelijk minder smaakgevoelig, waardoor vrijwel iedereen dergelijke kleuren aangenaam gaan vinden. Onthoud overigens dat hoe lichter de kleur die je kiest voor de muren, des te groter de ruimte optisch gezien zal lijken. Probeer daarnaast zo min mogelijk verschillende kleuren te gebruiken en vermijd felle kleursoorten die teveel opvallen.

 

Stap 4: Schoonmaken

Na het schilderwerk kan de woning helemaal schoongemaakt worden om te zorgen voor een nette eerste indruk bij elke potentiële koper. Denk bij schoonmaken aan het lappen van de ramen en de kozijnen, het verwijderen van schimmel en rot, het stofzuigen van de ruimtes en de bank, het verwijderen van vlekken op de vloer, het poetsen van de keuken, dweilen, kalk en zeepresten verwijderen en dergelijke. Wil je tijd besparen en van deskundig werk verzekerd zijn, schakel dan een schoonmaakbedrijf in. Dit geldt vooral als je woning groot is en er dus veel schoon te maken valt.

 

Stap 5: Spullen plaatsen en styling

Je moet weten welke spullen je wel en niet moet plaatsen in de woning om deze aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers. Geef je badkamer en je slaapkamer een echt hotelgevoel door alle persoonlijke spullen te verwijderen uit deze ruimtes. Plaats heerlijke geurkaarsjes, zachte witte handdoeken en groene plantjes in de ruimte voor een ontspannen en luxe sfeer. Ook in de woonkamer en andere ruimtes moet je persoonlijke spullen zoals foto’s, souvenirs, knutselwerken, post en dergelijke weghalen. Deze spullen zijn namelijk afhankelijk van de persoonlijke smaak van elke koper. De koper wil het liefst de neutrale sfeer aan kunnen voelen om zich in te kunnen beelden hoe de woning eruit zal zien met zijn of haar eigen interieurstijl.

 

Stap 6: Tuin regelen

Zorg voor een net opgeruimde tuin die een stralend uit ziet tijdens de eerste indruk. Verwijder al het onkruid uit de tuin, veeg de bladeren op en haal zand, stenen, takken en andere rommel weg uit de tuin. Snoei je planten, bomen en struiken, bemest je tuin zodat de bloemen gezond en mooi blijven en pot je planten in mooi uitziende potten of manden voor het creëren van een verzorgde indruk. Heb je tuinmeubelen, maak deze dan schoon en plaats ze op ideale plekjes in de tuin en hang sfeerverlichting op voor extra gezelligheid en sfeer.

 

Ook binnen in huis kan je een aantal planten zetten voor een botanische stijl. Planten binnenshuis brengen volgens bepaalde culturen extra comfort in huis en daarnaast verkoopt een winkel volgens wetenschappelijk onderzoek meer als er planten in de ruimte staan.

 

Nog meer tips

Naast de bovenstaande stappen om je woning klaar te maken voor de verkoop kan je nog gebruik maken van bepaalde tips. Hieronder zijn een aantal tips die vinden die je vast goed kunt gebruiken:

 

 • Zorg ervoor dat de woning zo licht mogelijk is. Maak alle gordijnen en lamellen open en ventileer de ruimte goed voor een frisse geur.
 • Plaats een wijnrek met een fles wijn op aanrecht en hand schone theedoeken op in de keuken.
 • Verwijder jassen van de kapstok zodat deze niet overvol lijkt bij de ingang van het huis.
 • Maak de bedden in elke ruimte netjes op met neutraal gekleurd beddengoed.
 • Zorg ervoor dat er geen huisdieren zijn tijdens bezichtigingen met potentiële kopers.
 • Plaats kleurrijke bloemen en een mand met verschillend soort fruit op de tafel voor een vrolijke sfeer binnen in huis.
 • Wil je investeren in het huis? Maak de woning dan zoveel mogelijk energiezuinig door duurzame maatregelen te treffen.

 

Offertes vergelijken

Het verkoopklaar maken van je woning kan je best zelf doen. Wil je alsnog de hulp van een expert inschakelen, dan kan je van professioneel advies profiteren en van het nemen van de juiste stappen. Je woning is dan sneller klaar voor de verkoop dan als je zelf aan de slag gaat. Vind de beste experts door bij een aantal aan te kloppen en te vragen om offertes. Heb je de offertes ontvangen, vergelijk ze dan met elkaar en kies voor de deal die je de beste kwaliteit tegen de laagste prijs garandeert.