Een warmtepomp kan dan wel onderhoudsarm zijn, maar niet onderhoudsvrij. Je moet een warmtepomp van tijd tot tijd onderhouden als je gegarandeerd wilt zijn van een lange levensduur en een efficiënte werking, al zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een warmtepomp een onderhoudsbeurt wilt geven. Hieronder kan je nagaan wat de manier is om een warmtepomp te onderhouden.

 

Een warmtepomp onderhouden

Heb je een warmtepomp thuis, dan hoef je de warmtepomp zelf niet voortdurend te onderhouden. Het warmte-afgiftesysteem en de bron hebben wel een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig. De voordelen die komen kijken bij het onderhouden van je warmtepomp zijn:

 

  • Je verlengt de levensduur van de warmtepomp.
  • Storingen worden voorkomen.
  • De warmtepomp werkt veiliger.
  • Een warmtepomp die onderhouden is werkt zuiniger.
  • De waarde van je woning stijgt.

 

Het onderhouden

Een warmtepomp kan je het beste jaarlijks door een installateur laten nakijken en onderhouden. Zo breng je mogelijke storingen sneller in kaart en daarnaast verleng je de levensduur van het systeem. Koop je een warmtepomp en wil je van de garantie profiteren, dan moet je de warmtepomp zelfs door een erkend bedrijf laten onderhouden op periodieke wijze. De onderdelen van het onderhoud van een warmtepomp zijn als volgt:

 

  • Het checken van de bedrading en de leidingen.
  • Het controleren van onderdelen waaronder de compressor en kleppen.
  • Het meten van koudemiddel-temperaturen.
  • Het controleren van het overstortventiel.
  • Het reinigen van het waterfilter, de vuilafscheider en de ventilatoren.
  • Het reinigen en inspecteren van de wisselaars.

 

Zelf voorbereidingen treffen

Het onderhoudswerk van een warmtepomp kan je het beste overlaten aan een installateur die hier gespecialiseerd in is. Je hebt namelijk een bepaalde mate van kennis en ervaring nodig om een warmtepomp op de correcte manier te onderhouden en inspecteren. Het is echter slim om alvast zelf wat voorbereidingen te treffen, waaronder het verwijderen van vuil, zand, stenen of bladeren op de buitenunit van de warmtepomp. Zo maak je alvast de ruimte vrij waardoor de installateur straks gemakkelijk en snel te werk kan gaan. Je kunt zelf ook nagaan wat de druk in de warmtepompinstallatie is om te controleren in hoeverre er sprake is van een lek in het systeem.

 

Stap 1: De buitenunit vrijhouden

Hoe optimaler de toevoer van lucht, des te hoger het rendement van de warmtepomp. Zorg ervoor dat de toevoer onbelemmerd blijft door regelmatig sneeuw, stof, bladeren, onkruid en dergelijke te verwijderen. Het is echter heel belangrijk om rekening te houden dat je nooit onkruidverdelingsmiddelen of andere chemische materialen nabij de buitenunit mag spuiten.

 

Stap 2: De buitenunit schoonmaken

De buitenunit van een warmtepomp wordt snel vuil door deeltjes die zich in de lucht bevinden. Het is dan ook noodzakelijk om de unit regelmatig te reinigen tijdens het onderhouden van je warmtepomp. Zo kan het systeem genoeg lucht aanzuigen en efficiënter werken voor een maximaal rendement. Maak nooit gebruik van chemische middelen of van een hogedrukreiniger, maar kies liever voor een vochtig doekje. Ga ten slotte na in hoeverre er sprake is van eventuele beschadigingen of slijtages aan de buitenunit van de warmtepomp.

 

Stap 3: Het warmteafgiftesysteem ontluchten

Lucht in het systeem kan na verloop van tijd zorgen dat de energie in de warmtepomp niet correct overgebracht wordt. De warmtepomp werkt hierdoor niet optimaal waardoor het rendement van het systeem vele malen lager ligt dan normaal. Dit maakt het verstandig om jaarlijks te zorgen voor een goede circulatie binnen in het warmteafgiftesysteem door de leidingen volledig te ontluchten.

 

Stap 4: De waterdruk controleren

Het is essentieel om te zorgen voor de juiste waterdruk. Blijf deze constant in de gaten houden, aangezien een waterdruk die te hoog is voor storingen kan zorgen. Bij een systeem waarbij de druk te laag is, zal de warmtepomp niet goed functioneren. Het is daarnaast ook noodzakelijk om het aantal draaiuren te controleren om na te gaan of het systeem harder dan normaal moet werken. Zo kan je namelijk checken in hoeverre er sprake is van een eventuele storing.

 

Stap 5: De werking controleren

Nu dat de waterdruk is gecheckt kan je aan de slag met het controleren van de werking van de warmtepomp. De werking moet eerst gecontroleerd worden voordat je de warmtepomp weer in gebruik stelt om te voorkomen dat het systeem een verlaagd rendement oplevert door incorrect onderhoud. Na het controleren van de werking van de warmtepomp is het onderhoud van een warmtepomp in principe klaar. De warmtepomp kan na het uitvoeren van deze controle weer zoals gebruikelijk functioneren en zal na de grondige onderhoudsbeurt sneller en optimaler werken. 

 

Ingebouwd systeem

Modernere warmtepompen zijn tegenwoordig vaak van een ingebouwd systeem voor fouten- en waarschuwingsanalyse voorzien. Dit houdt in dat het systeem automatisch eventuele fouten opspoort en dit kan melden. Je komt dus direct te weten als er iets mis is met je warmtepomp waardoor je meteen over kunt gaan tot het inschakelen van een installateur indien noodzakelijk. Vergeet niet dat een warmtepomp met een ingebouwd systeem voor fouten- en waarschuwingsanalyse iets meer geld kost dan normale warmtepompen die deze functie niet hebben.

 

Onderhoudscontract

De beste manier om een warmtepomp te onderhouden is door het afsluiten van een jaarlijks onderhoudscontract. Zo een contract sluit je af bij een installateur, welke elk jaar langs komt voor een uitgebreide inspectie en onderhoudsbeurt. Je betaalt een aantal tientjes (€ 10 tot € 15) per maand voor het afsluiten van een onderhoudscontract, maar je bent dan wel van al het onderhoud van je warmtepomp verlost.

 

Offertes vergelijken

Ben je niet technisch ingesteld, heb je weinig vrij tijd voor kluswerk of heb je helemaal geen kennis van installatiewerk, dan is het vanzelfsprekend dat je een goede en betrouwbare installateur inschakelt voor het periodiek onderhouden van je warmtepomp. Je kunt in je eigen regio rondkijken welke installateurs er zijn, vragen om offertes bij een aantal van deze installateurs en de offertes die je ontvangt even vergelijken met elkaar. Zo weet je zeker dat je kunt kiezen voor de deal met de beste kwaliteit terwijl je ook profiteert van de laagste prijs.