Ook als je geen expert bent is het plaatsen van een dak een taak die je uit kunt voeren. Wil je zelf een poging wagen je dak te plaatsen, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent, dat je de juiste spullen en materialen tijdig binnen haalt en dat je een stappenplan gebruikt om niets te vergeten tijdens de plaatsing. In het artikel hieronder lees je meer over hoe je een dak het beste kunt plaatsen.

 

Een dak plaatsen

Het plaatsen van een dak zoek je niet zomaar 1,2,3. Het gaat namelijk om een complex, groot, gevaarlijk en arbeidsintensieve taak die je niet zomaar kunt uitvoeren zonder kennis, ervaring en gereedschappen. Ga je een dak plaatsen, dan moet je rekening houden met bepaalde zaken waaronder het analyseren van de dakconstructie, het controleren van het onderdak, het eventueel aanbrengen van dakisolatie of niet, het nakijken van de regenwaterafvoer, het creëren van extra lichtinval en de optie van een overzetdak. Denk daarnaast aan het kiezen van de ideale soort dakbedekking, waaronder dakleer, PVC, EPDM, groendak, dakpannen, leien, metaal en riet.

 

Wanneer een nieuw dak?

Een nieuw dak moet je plaatsen op moment dat het huidige dak niet stevig genoeg is om het gewicht van de dakconstructie te plaatsen. Een dak wordt over de loop der tijd dagelijks volledig blootgesteld aan de verschillende weersomstandigheden waardoor het dak kan schimmelen, rotten of beschadigd kan zijn. Ook als je last hebt van termieten of houtwormen waardoor het dak is aangetast kan je een nieuw dak plaatsen.

 

Risico’s zelf dak plaatsen

Ga je zelf een dak plaatsen, dan moet je wel met bepaalde risico’s rekening houden. Denk zo aan het feit dat je al het materiaal en de gereedschappen zelf moet kopen, dan je minder keuzevrijheid hebt en dat je snel fouten kunt maken tijdens de plaatsing. Het plaatsen van het dak zal minder efficiënt en dus trager gebeuren, je kunt de garantie op het dak vergeten en je profiteert ook niet van subsidies of andere financiële voordelen. Dit krijg je slechts als je een erkend bedrijf inhuurt voor de plaatsing. 

 

De materialen kopen

De gemiddelde kosten die komen kijken bij de aanschaf van het materiaal om een dak te bedekken zijn als volgt;

 

Materialen Aanschafkosten
Dakshingles  € 7 – € 15 per m2
Dakplaten € 10 – € 25 per m2
Bitumen € 20 – € 40 per m2
Dakpannen € 25 – € 40 per m2
Groendak € 40 – € 45 per m2
EPDM € 40 – € 60 per m2

 

Stap 1: Vergunning

Sta even stil bij het feit dat je moet nagaan of het aanvragen van een vergunning noodzakelijk is om een dak te bouwen. Een vergunning heb je in dit geval slechts nodig als de draagconstructie ook aangepast wordt of als de woning in hoogte, breedte of dikte aangepast wordt. Wil je zeker van je zaak zijn en onnodige problemen voorkomen, ga dan even na wat de exacte voorwaarden zijn van de vergunningsaanvraag.

 

Stap 2: Subsidie

Vraag een subsidie aan bij de gemeente om te checken of deze beschikbaar is voor het plaatsen van een dak. De Nederlandse overheid stimuleert het renoveren van ouderen daken, waardoor vooral huiseigenaren van oude huizen regelmatig een subsidie kunnen scoren.

 

Stap 3: De buren inlichten

Betrek de buren ook zoveel mogelijk bij het bouwproces door ze voor een bakkie koffie of thee uit te nodigen. Licht alle buren in je omgeving in dat je gaat starten met een klus die een aantal dagen in beslag neemt. Het kan zelfs zijn dat de buren ook van plan zijn om hun dak te renoveren.

 

Stap 4: Nieuwe dakbedekking

Je kunt starten met de bovenste laag van het dak, namelijk de dakbedekking. De dakbedekking is het deel van heel het dak die het meest te verduren krijgt. Denk bijvoorbeeld aan felle zon, windvlagen, sneeuw, hagel, regen en dergelijke waardoor de dakbedekking vuil wordt en de kans op mos- en algenvorming ontstaat. Kies je dakbedekking door te letten op wat voor soort dak je hebt, aangezien op platte en hellende daken andere soort dakbedekking geplaatst moet worden. Je kunt je dakbedekking ook kiezen aan de hand van je persoonlijke wensen voor de uitstraling van je woning.

 

Stap 5: Overzetdak plaatsen

Je kunt ook in plaats van dakbedekking kiezen voor het plaatsen van een overzetdak. Een overzetdak plaats je op de bestaande dakconstructie waardoor je minder geld kwijt bent aan de aanschaf van nieuwe dakbedekking én een hele hoop tijd bespaart. Je kunt een overzetdak plaatsen op zowel een hellend als een plat dak.

 

Stap 6: Dakisolatie

Het is verstandig om bij de plaatsing van het dak direct ook de isolatie te regelen. Door ook voor dakisolatie te gaan bespaar je veel geld op de maandelijkse energierekening en daarnaast wordt het wooncomfort binnenshuis verhoogd dankzij de constante temperatuur. Je kunt het dak op meerdere manieren isoleren, waaronder langs buiten of langs binnen.

 

Stap 7: Onderdak plaatsen

Elk dag heeft een onderdak nodig die de dakbedekking, het isolatiemateriaal en andere cruciale dakonderdelen beschermt tegen de verschillende weersinvloeden van buitenaf. Bij nieuwbouwwoningen wordt er tegenwoordig standaard een onderdak geplaatst, maar als het gaat om een ouder huis dan ga je tijdens het plaatsen van een nieuw dak meteen ook een onderdak moeten zetten. Een goed onderdak is waterdicht, winddicht en dampopen. Een onderdak kost niet veel geld. Voor € 10 tot € 16 per vierkante meter kan je al uitgaan van een stevig en duurzaam onderdak.

 

Offertes vergelijken

Ga je liever over tot het inschakelen van een professional om je dak te plaatsen? Dan kan je alsnog op de arbeidskosten van de plaatsing besparen als je eerst een vergelijking maakt om dan voor de kwalitatief beste en de goedkoopste deal te gaan. Vergelijken is gemakkelijk: je hoeft slechts offertes aan te vragen bij een aantal experts uit je omgeving en dan de ontvangen offertes plaatsen naast elkaar voor beter overzicht van de verschillen in prijzen, in kwaliteit en in voorwaarden. Kiezen voor de beste en voordeligste optie wordt zo veel gemakkelijker.