Wil je extra woonruimte in huis creëren door een muur te plaatsen, dan kan je binnen slechts één dag zelf een muur hebben geplaatst. Voor je het weet heb je zo een extra slaapkamer, studeerkamer of opslagruimte. Er komt echter een tal van zaken kijken bij de plaatsing van een muur. Lees daarom de tekst hieronder goed door zodat je te weten komt hoe je een muur moet plaatsen.

 

Een muur plaatsen

Het plaatsen van een muur in huis biedt verschillende voordelen. Denk zo aan de extra ruimte die je kunt creëren voor verschillende doeleinden, waarbij de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn. Daarnaast kan je een kleine ruimte optisch vergroten door middels een muur te zorgen voor een scheiding voor extra privacy en woonruimte. Een muur hoeft lang niet altijd saai en simpel te zijn. Je kunt namelijk kiezen voor het plaatsen van muren en deze dan schilderen in elke gewenste kleur of kleurcombinatie. Zo creëer je een eigen interieurstijl aan de hand van de geplaatste muur.

 

De benodigdheden

Je gaat een aantal spullen in huis moeten halen als je een muur wilt plaatsen. De meest relevante benodigdheden die je moet kopen zijn als volgt:

 

  • Houten balken of metalen profielen;
  • Muurframe;
  • Waterpas;
  • Gipsplaten en gipsschroeven;
  • Schroeven;
  • Pluggen;
  • Isolatie materiaal;
  • Hamer en boormachine;
  • Rolmaat en potlood;
  • Zaag;
  • Winkelhaak.

 

Voor de materialen betaal je gemiddeld € 750 tot € 1.000 afhankelijk van wat voor soort muur je kiest, de afmetingen en dergelijke. Vergeet daarnaast niet dat je voor dergelijke klusjes altijd je eigen veiligheid voorop moet zetten door het dragen van gehoorbescherming, een veiligheidsbril en handschoenen.

 

Zelf doen of toch expert inschakelen?

Een muur plaatsen kan je in principe zelf doen, maar dan moet je wel precies weten op welke manier dit moet en genoeg tijd vrij maken. Heb je geen ervaring of kennis, dan kan je de ruimte waar je de muur plaatst juist flink beschadigen of zorgen voor een schuine muur. Kan je het werk allemaal zelf aan en ben je een echte klusser, dan kan je met de juiste benodigdheden uit het lijstje hierboven en het stappenplan hieronder direct aan de slag.

 

Stap 1: Bereken de wand en het materiaal

Bereken hoe groot de muur die je wilt plaatsen precies moet zijn. Je kunt dit doen door eerst een lijn langs de muren te tekenen, maar ook op het plafond en op de vloer waar de muur komt. Heb je al vloerbedekking of laminaat, verwijder deze dan eerst en meet dan op hoe groot de muur is. Hier kan je een tekening van maken zodat je uiteindelijk ook kunt bepalen wat voor soort materiaal en hoeveel je moet aanschaffen. Verstandig zou zijn om tijdens deze stap ook een budget op te stellen en om een plan te maken van heel her proces.

 

Stap 2: De onderbalk

Je moet goed weten waar je de muur wilt plaatsen voordat je de onderbalk plaatst. Weet je het inmiddels zeker, plaats de onderbalk dan precies op de nauwkeurige lijn die je in gedachten had. De onderbalk kan je met bouwlijm vastlijmen of schroeven aan de ondervloer. Welke methode je moet gebruiken hangt voornamelijk af van wat voor soort ondervloer je hebt.

 

Stap 3: De buitenste staanders en de bovenbalk

Je gaat nu de twee buitenstaanders en de bovenbalk moeten plaatsen, tegelijkertijd. Hierdoor heb je een tweede persoon nodig die je tijdens deze stap even kan helpen. Je kunt hierbij kiezen voor het schroeven van de constructie tegen het plafond of voor lijmen tegen het plafond. Welke optie je kiest is geheel persoonsafhankelijk. Weet je niet precies wat de beste methode is voor je specifieke situatie, dan kan je in de bouwmarkt waar je de materialen in gaat kopen altijd vragen om deskundig advies.

 

Stap 4: Plaatsing van de buitenstaanders

Zet de tussenstaanders op het frame door rekening te houden met de juiste afstand. Bevestig de tussenstaanders met metalen hoeken aan zowel de onder- als de bovenbalk en ga na of ze volledig waterpas staan. Het is namelijk essentieel dat alle delen nauwkeurig recht staan, anders heb je straks een ingezakte of schuine muur die niet stabiel staat.

 

Stap 5: Isolatie

Laat de muur isoleren door middel van muurisolatie. Zo weet je zeker dat je woning aangenaam warm blijft zonder dat je te veel betaalt aan energiekosten elke maand. Het isoleren van de muur kost iets meer geld en je gaat vaak een isolatie expert in moeten schakelen voor het isolatiewerk, maar dan ben je wel van extra wooncomfort in huis verzekerd door de aangename temperatuur en daarnaast zijn de maandelijkse energiekosten lager.

 

Stap 6: De afwerking

Werk de gipsplaten netjes af door strijkmiddel te gebruiken voor het afdichten van eventuele voegen en garen. Hoe gladder de muur, des te netter de uitstraling.  Tijdens de afwerking is het ook nog noodzakelijk om elektriciteit- en datakabels direct te maken in de muur. In de meeste gevallen ga je hier een erkend elektricien voor in moeten huren om gevaarlijke situaties te voorkomen.

 

Stap 7: Het onderhoud

Is de muur inmiddels geplaatst, dan ga je aan het onderhoudswerk moeten denken. Door de muur te blijven onderhouden zorg je voor het verlengen van de levensduur en voor een mooie en frisse uitstraling binnenshuis. Reinig de muren van tijd tot tijd met een vochtig doekje en vermijd het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen, bijtende zeepsoorten of een hogedrukreiniger. Dergelijke zaken kunnen de verflaag flink beschadigen waardoor je meer kosten moet maken aan het opnieuw verven van je muren. Wil je van het onderhoudswerk af zijn? Sluit dan een onderhoudscontract af met een schilder zodat deze jaarlijks langskomt om je muren van een nieuwe schilderbeurt te voorzien. 

 

Offertes vergelijken

Kom je er zelf toch niet uit of heb je geen tijd om alle muren binnen en buiten zelf te gaan schilderen? Schakel dan liever een expert in door eerst offertes op te vragen. Deze offertes gebruik je vervolgens voor vergelijkingsmateriaal zodat je kunt checken bij welke offerte je profiteert van de beste prijs tegen de hoogste kwaliteit.