Wil je je tuin afschermen door een schutting te plaatsen? Een schutting biedt veel privacy tegen pottenkijkers en voorbijgangers en daarnaast krijgt je tuin een stijlvolle uitstraling als je een mooie schutting plaatst. Het plaatsen van een schutting kan moeilijk lijken, maar met de juiste benodigdheden en met een goed stappenplan kom je al een heel eind vooruit in je eentje. In deze tekst hieronder kom je te weten hoe je een schutting komt plaatsen.
Een schutting plaatsen
Een schutting is ideaal om je tuin af te schermen voor extra privacy. Daarnaast krijgt je tuin een stijlvolle uitstraling en gaat de waarde van je woning omhoog als je een schutting plaatst. Een schutting kan ook afscherming bieden in verband met kleine kinderen of huisdieren of voor bescherming tegen wind. Het plaatsen van een schutting hoeft niet ingewikkeld te zijn, aangezien er genoeg bouwpakketten zijn met de bijbehorende instructies om zelf aan de slag te gaan.
Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor het zelf plaatsen van je schutting hangt af van wat soort schutting je kiest, de afmetingen, het materiaal, de afwerking en dergelijke. Ga je de schutting zelf plaatsen, dan moet je slechts de materialen kopen. Schakel je een timmerman in om de schutting in elkaar te zetten, dan ben je gemiddeld € 45 tot € 65 per uur kwijt.
Soorten schuttingen
Je kunt kiezen uit verschillende soorten schuttingen. De meest populaire keuze is de houten schutting (bamboe, hout, geïmpregneerd hout), maar men kiest steeds vaker ook voor beton (betonplaten of betonplaten met hout), kunststof, composiet of metaal. Andere opties zijn afschutten met gaaspanelen, tuingaas, hekwerk, tuinschermen, weideschuttingen, tuinafscheidingen en dergelijke. Opties zijn er zat.
De benodigdheden
Om een schutting te plaatsen heb je slechts de materialen en bepaalde gereedschappen nodig. Bij materiaal kan je denken aan de palen van de schutting zelf en de schermen, terwijl je natuurlijk een hoop gereedschap nodig hebt om de schutting in elkaar te klussen. Hieronder tref je een lijstje aan met de meest nodige spullen om een schutting te plaatsen:
- Tuinschermen;
- Houten of betonnen palen;
- Bevestigingsmateriaal;
- Afdekkappen;
- Waterpas, landmeter en meetlint;
- Touw;
- Schep;
- Hamer en zaag;
- Boor en boormachine;
- Zwarte teer;
- Beits;
- Snelbeton.
Vergeet overigens niet om jezelf te beschermen door het dragen van werkhandschoenen. Zo voorkom je dat je je handen en vingers pijn doet tijdens het plaatsen van de schutting.
Stap 1: Bereid de grond voor
De allereerste stap bij het plaatsen van een schutting is het voorbereide van de grond. Je gaat de grond waar je de schutting wilt zetten goed schoon moeten maken. Je moet immers gemakkelijk kunnen werken tijdens de plaatsing zonder verstoringen. Hier komt nog bij dat de grond vlak moet zijn.
Stap 2: De eerste schuttingpaal plaatsen
Je gaat de schuttingpalen moeten beschermen tegen houtrot. Hier kan je zwarte teer voor gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat de schuttingpalen langer zijn dan de schermen van de schutting. Plaats de eerste schuttingpaal vervolgens minstens een derde van de paal de grond in zodat je zeker weet dat de schutting zo stevig mogelijk blijft. Gebruik een boor om een gat te maken in de paal, hou de paal zo recht mogelijk en sla deze de grond in. Het is verstandig om erna nog een waterpas te gebruiken aan beide zijden. Ben je klaar met het plaatsen van de eerste paal? Dan moet je de grond eromheen nog aanstampen.
Stap 3: De tweede schuttingpaal plaatsen
Nu dat de eerste schuttingpaal stevig vastzit kan ook de tweede paal geplaatst worden. De tweede paal plaats je door eerst een lijn vanaf de eerste paal tot aan het einde van de schutting te plaatsen. Deze lijn moet haaks op de gevel lopen, rekening houdend met wat speling. Boor vervolgens het gat en de tweede paal kan worden geplaatst. Check bij het plaatsen van elke paal met een waterpas of de palen recht staan.
Stap 4: De schuttingsteunen bevestigen
Nu moet je nog de schuttingsteunen plaatsen in de palen. Deze schuttingsteunen moet je op de hoogte plaatsen van de tussenplanken. Neem de afmetingen van de bovenkant op, boor een gat in de paal en schroef de schuttingsteunen vast aan de paal. Hoe lang de schuttingpaal die je nodig hebt is moet zijn, hangt af van de grond. Gaat het om een schuin aflopende bodem, dan moet je langere schuttingpalen kopen dan als je grond recht is.
Stap 5: De schuttingdelen schroeven
Bevestig de steunen van de schuttingpalen vast aan het eerste schuttingdeel. Ook hierbij moet je checken of het geheel waterpas is en dat de schuttingdelen boven de grond hangen. Zo voorkom je het risico op waterschade waardoor de schutting vanaf de onderkant kan gaan rotten.
Stap 6: Rest schutting plaatsen
Herhaal vervolgens stap 3 tot 5 om de hele schutting te plaatsen. In principe kan je de schutting in een enkele dag plaatsen, vooral als je vraagt om hulp van een vriend of familielid.
Stap 7: De afwerking
Werk de schutting nog netjes af zodat je van een mooie uitstraling verzekerd bent. Je kunt afdekkappen, ook wel paalhoedjes genoemd, op de palen plaatsen om de schutting tegen alle weersomstandigheden te beschermen. Afdekkappen brengen ook een stijlvolle look met zich mee waardoor je schutting er netjes en strak uit blijft zien. Wil je voor een extra touch zorgen? Beits de schutting dan en hang wat kleurrijke bloemetjes in bakjes of potten aan de schutting. Je kunt ook kiezen voor het laten groeien van een klimplant tegen de schutting.
Offertes vergelijken
Ben je zelf geen echte klusser? Laat het plaatsen van je nieuwe schutting dan liever over aan een echte deskundige die je kan verzekeren van een mooi geplaatste schutting die je tuin helemaal opfleurt. Door eerst meerdere offertes aan te vragen bij verschillende experts kom je te weten bij welke timmerman je van de beste kwaliteit kunt profiteren tegen de meest voordelige prijs. Zo weet je zeker dat je op de kosten van het plaatsen van een schutting bespaart zonder dat je op de kwaliteit in hoeft te leveren.