Investeren in een warmtepomp is een slim idee. Je bent namelijk energiezuinig en milieuvriendelijk bezig, je kunt van een subsidie profiteren, warmtepompen zijn onderhoudsarm en het kopen van een warmtepomp hoeft helemaal niet zo duur te zijn als je zou denken. Koop je een warmtepomp, laat het systeem dan wel door een erkend bedrijf plaatsen om van een correcte installatie verzekerd te zijn. In het artikel hieronder lees je hoe je een warmtepomp kunt laten plaatsen.

 

Een warmtepomp plaatsen

Een warmtepomp is een installatie die gebruik maakt van energie om alle aanwezige ruimte in een bron op slimme wijze te benutten. De energie wordt namelijk gebruikt voor het opwekken van nog meer warmte, waardoor je een hoop bespaart op de energiekosten. We kunnen drie verschillende soorten warmtepompen onderscheiden, namelijk:

 

  • Lucht/water warmtepomp
  • Water/water warmtepomp
  • Lucht/lucht warmtepomp
  • Grond/water warmtepomp

 

Koop je een warmtepomp, dan zit de installatie meestal inclusief. Wil je echter ruim 65% besparen op de kosten, dan kan je zelf de warmtepomp kopen en plaatsen zonder dat je een installateur in hoeft te schakelen.

 

Stap 1: Soort warmtepomp kiezen

Je gaat eerst moeten starten met het kiezen van de soort warmtepomp. Doe grondig onderzoek naar de meest geschikte optie voor je woonsituatie, je persoonlijke wensen, de energiebehoeftes van je huishouden en je budget. Je kunt ook om professioneel advies vragen aan een expert. Wil je een warmtepomp kopen zonder dat je een fortuin kwijt bent? Vergelijk dan eerst een aantal opties met elkaar en kies dan pas de kwalitatief beste en laagst geprijsde warmtepomp.

 

Stap 2: Installateur zoeken

Ga op zoek naar een betrouwbaar installatiebedrijf bij je in de buurt. Kijk in je eigen regio zodat je minder aan reiskosten betaalt en sneller aan de beurt bent vanwege de korte afstand. Vraag offertes aan bij meerdere installateurs, vergelijk ze en kies de installateur uit die je de offerte aangeboden heeft met de laagste prijs tegen de beste voorwaarden. Vergeet niet dat het verstandig is om een erkend bedrijf in te schakelen als je van garantie op je warmtepomp wilt profiteren. Installeer je de warmtepomp zelf of laat je de warmtepomp plaatsen door een niet-erkende installateur, dan komt je garantie alsnog te vervallen.

 

Stap 3: De meterkast controleren

Controleer vervolgens je meterkast om te kijken wat de capaciteit is van de aansluiting. De installateurs gaat deze informatie namelijk nodig hebben om na te gaan in hoeverre er bepaalde aanpassingen nodig zijn als het om de netbeheerder gaat. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, dus ga direct aan de slag met het vragen van een wijziging van de aansluiting indien dit in jouw situatie noodzakelijk is.

 

Stap 4: Vergunning aanvragen

In hoeverre je een vergunning moet gaan aanvragen voor de plaatsing van je warmtepomp hangt af van welke warmtepomp je koopt. Gaat het om een bodem-warmtepomp, dan ben je wel verplicht om langs de gemeente te gaan om een omgevingsvergunning aan te vragen. Voor de overige soorten warmtepompen geldt dat je ze vergunningsvrij kunt plaatsen. Wil je het echter 100% zeker weten, neem dan even contact op met de gemeente.

 

Stap 5: Subsidie aanvragen

Plaats je een warmtepomp, dan kan je een subsidie aanvragen om de kosten te verlagen. Het gaat om de ISDE-regeling, een landelijke subsidie die elke Nederlander aan kan vragen. Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet je echter wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Naast de ISDE-regeling kan je bij bepaalde gemeenten terecht voor een lokale subsidieregeling. Hoeveel subsidie je precies kunt krijgen hangt af van zaken als het vermogen van de warmtepomp, de soort warmtepomp, de prijs van de warmtepomp en het rendement.

 

Stap 6: Warmtepomp plaatsen

Nu dat je de warmtepomp al in huis hebt en alles hebt geregeld kan de plaatsing starten. Een ervaren installateur heeft een warmtepomp al snel binnen een aantal uur geplaatst, zeker als je zelf zorgt voor de nodige voorbereidingen. Denk zo bijvoorbeeld aan het opruimen van de ruimte waar de binnen- en de buitenunit van de warmtepomp wordt geplaatst. Op deze manier help je de installateur een handje waardoor het werk sneller af is en jij minder betaalt.

 

Stap 7: De werking controleren

Ga na in hoeverre de warmtepomp volledig goed functioneert. De installateur dient de werking van de warmtepomp bij oplevering eerst grondig te controleren. Tijdens deze controle wordt er ook gekeken naar het energie- en het gasverbruik vóór de plaatsing en erna.

 

Stap 8: Onderhoud regelen

Nadat de warmtepomp is geplaatst en in gebruik kan worden gesteld is het nog tijd om te zorgen voor het onderhoud. Een warmtepomp is onderhoudsarm, waardoor je zelf amper iets hoeft te doen. Je kunt bladeren, stof, takken en dergelijke van de buitenunit verwijderen en de binnenunit schoonhouden met een vochtig doekje. Sluit verder een onderhoudscontract af met een installateur uit je regio zodat deze jaarlijks langskomt om je warmtepomp van een grondige onderhoudsbeurt te voorzien. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt de werking van het systeem gecheckt, maar ook het rendement, eventuele beschadigingen en slijtage en dergelijke.

 

Garantie

Je hebt de warmtepomp door een erkende installateur laten plaatsen, dan heb je recht op garantie. Dankzij de garantieperiode ben je namelijk beter gedekt mocht er iets verkeerd gaan met de warmtepomp. Ga na hoe lang de garantieperiode is en check wat de exacte voorwaarden zijn die hierbij komen kijken. Bij de meeste warmtepomp leveranciers in Nederland krijg je standaard 2 en soms 3 jaar garantie, met de mogelijkheid om deze uit te breiden tot ruim 5 jaar dekking.

 

Offertes vergelijken

Het plaatsen van een warmtepomp kan je het beste aan een expert overlaten die de juiste ervaring en kennis heeft om je te garanderen van een foutloze installatie. De beste manier om een expert te vinden is door in je eigen omgeving te kijken, offertes aan te vragen en dan door te vergelijken met elkaar totdat je een keuze kunt maken die past bij je eigen persoonlijke wensen, woonsituatie en budget. Bespaar op de kosten door te checken bij wie je van de beste prijs-kwaliteit profiteert.