Nederlanders investeren volgens cijfers van recente onderzoeken steeds meer in zonnepanelen om milieuvriendelijk en duurzaam te leven. Met een set zonnepanelen ben je namelijk energiezuinig bezig waardoor je maandelijkse energiekosten flink verlagen. De installatie van zonnepanelen kan ingewikkeld lijken, maar met een goed stappenplan en de juiste gereedschappen kom je zelf een heel eind vooruit. Je kunt het artikel hieronder even goed doornemen als je wilt weten hoe je zelf zonnepanelen kunt plaatsen.

 

Zelf zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen kan je zelf plaatsen op je dak, al hangt de installatie af van welke soort zonnepanelen je koopt en van wat voor soort dak je hebt. Je bespaart flink op de kosten als je zelf je zonnepanelen installeert. De installatie van een set zonnepanelen kan namelijk al gauw € 1.300 kosten. Hoe lager de begininvestering, des te sneller je de zonnepanelen hebt terugverdiend. Dit is reden genoeg om zelf aan de slag te gaan met de plaatsing. Ben je niet technisch ingesteld of wil je van een maximale opbrengst verzekerd zijn, zorg dan voor een correcte installatie door een erkend vakman in te schakelen.

 

De benodigdheden

Wil je zelf zonnepanelen gaan plaatsen op het dak, dan moet je natuurlijk zelf de panelen kopen. De prijs die je gaat betalen is afhankelijk van zaken zoals de soort zonnepaneel, de soort dak, de capaciteit, het merk en dergelijke. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde aanschafkosten van alle onderdelen als je zonnepanelen zelf gaat monteren:

 

Onderdelen zonnepanelen set Kosten
Zonnepanelen € 175 tot € 750 per paneel
Draagstructuur € 25 tot € 100 per paneel
Omvormer € 750 tot € 1.200
Bekabeling € 2 tot € 5 per meter

 

Naast het materiaal heb je ook bepaalde spullen nodig voor de plaatsing van zonnepanelen zoals een boormachine, een ladder, schroeven en dergelijke.

 

Stap 1: Inspectie

Het is belangrijk om eerst een inspectie te doen van het dak. Zo kom je te weten in hoeverre je dak geschikt is voor zonnepanelen. Je komt namelijk te weten of je dak het gewicht van de panelen wel aankan, je kunt nagaan hoeveel ruimte je vrij hebt op je dak voor zonnepanelen en je kunt checken of je last gaat hebben van schaduwvorming door objecten in de buurt zoals bomen of gebouwen. Check tijdens de inspectie overigens ook wat de staat is van je dakbedekking.

 

Stap 2: Zonnepanelen legplan opstellen

Ga vervolgens door met het opstellen van een legplan om zo na te gaan wat de ideale positie is voor een maximale opbrengst. Hou rekening met zaken zoals het jaarlijks stroomverbruik, de oriëntatie van het dak, de hellingsgraad en dergelijk en kies vervolgens hoeveel zonnepanelen je moet kopen en waar je ze gaat plaatsen op het dak.

 

Stap 3: Het dak voorbereiden

Bereid het dak goed voor op de plaatsing door de oppervlakte goed op te ruimen. Verwijder grote objecten die in de weg zitten en maak de ruimte vrij van stof door een bezem te gebruiken. Hoe beter het dak is opgeruimd, des te sneller en gemakkelijker de plaatsing zal zijn.

 

Stap 4: De draagconstructie monteren

Heb je een legplan opgesteld en is het dak opgeruimd, dan kan je de draagconstructie gaan monteren op het dak. Gebruik dakhaken en bevestig de rails hieraan om vervolgens het frame te plaatsen. Hou bij het monteren van de draagconstructie rekening met de hellingsgraad en de oriëntatie voor een maximale opbrengst. Zorg er overigens voor dat alles goed stevig vastzit zodat een harde rukwind de zonnepanelen niet kan losmaken.

 

Stap 5: De zonnepanelen installeren

Bevestig de zonnepanelen voorzichtig op de draagconstructie zodat je de cellen niet beschadigd. Hoe je de panelen precies moet monteren hangt af van welke soort zonnepanelen je koopt. De gemakkelijkste manier is door te kiezen voor klikpanelen, die je gemakkelijk in elkaar kunt klikken door klemmen te gebruiken.

 

Stap 6: De bekabeling plaatsen

Ook de bekabeling moet geplaatst worden. Plaats de kabels vanaf het dak tot in het huis zodat deze op de omvormer kunnen aansluiten. Je kunt hier een dakdoorvoer voor gebruiken, maar het is ook mogelijk om gaten in de muur te boren om de kabels door te kunnen trekken naar de locatie van de omvormer.

 

Stap 7: De omvormer plaatsen

Je kunt vervolgens de omvormer van het systeem plaatsen. De omvormer moet in een ruimte met een optimale ventilatie worden geplaatst anders kan deze te heet worden. De ruimte mag overigens niet stoffig worden en het moet waterbestendig zijn. Je kunt de omvormer volgens de bijgeleverde instructies gemakkelijk aansluiten.

 

Stap 8: Keuring installatie

Het systeem is inmiddels geïnstalleerd, maar je moet de zonnepanelen nu nog door een erkende keurder laten keuren voordat je ze gaat gebruiken. Er wordt tijdens een keuring naar de installatie zelf gekeken om zo een keuringsverslag op te stellen. Voldoet de installatie aan de vereisten, dan pas mag je gebruik maken van de zonnepanelen.

 

Aandachtspunten zelf zonnepanelen plaatsen

Je bespaart natuurlijk een hoop geld als je zelf je zonnepanelen gaat plaatsen, maar er zijn wel enige aandachtspunten waar je wat tijd aan moet besteden. Hou rekening met deze aandachtspunten:

 

  • Je krijgt geen garantie op de panelen en de installatie als je zelf de zonnepanelen gaat plaatsen.
  • Zelf aansluiten betekent dat je de kans hebt dat je de aansluiting niet geheel correct doet. Hierdoor werken de zonnepanelen niet optimaal.
  • Je kunt niet van financiële voordelen zoals subsidies profiteren. Om een subsidie aan te vragen moet de installatie gedaan zijn door een erkend bedrijf.
  • Je moet na de installatie nog denken aan de registratie bij de netbeheerder.
  • Het aanvragen van een elektriciteitskeuring na de installatie is overigens verplicht.

 

Offertes vergelijken

Je kunt je zonnepanelen zelf plaatsen, maar wil je van gericht en professioneel advies verzekerd zijn, hoogwaardige zonnepanelen laten plaatsen, zeker zijn van een deskundige uitvoering en garantie krijgen op de panelen? Schakel dan liever een expert in die erkend is. Je kunt in je eigen regio kijken welke experts betrouwbaar zijn door een aantal offertes te vergelijken totdat je de ideale deal gevonden hebt met de beste prijs-kwaliteitverhouding.