Als je regelmatig kampt met kalkproblemen thuis, dan kan het plaatsen van een waterontharder de ideale oplossing bieden. Zacht water is namelijk beter voor de gezondheid en voor je elektrische apparaten, maar je moet wel weten hoe de plaatsing van een waterontharder precies in elkaar zit om van een efficiënte werking en een lange levensduur verzekerd te zijn. Je komt in deze tekst te weten op welke manier je een waterontharder plaatst.

 

Een waterontharder plaatsen

Als je een waterontharder gekocht hebt en deze zelf wilt installeren, dan is het slim om eerst te kijken naar welke soort waterontharder je hebt gekocht. De manier van plaatsing verschilt namelijk per soort waterontharder. Je kunt uit twee verschillende soorten waterontharders kiezen, namelijk een waterontharder met zout en een waterontharder zonder zout. Welke soort waterontharder je moet kopen hangt af van het waterverbruik van je huishouden. De meest populaire plekken om een waterontharder te plaatsen zijn de meterkast, de trapkast, de was- of cv-ruimte, de kruipruimte, de kelder, de bijkeuken en de watermeterput.

 

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Ga je zelf met de plaatsing van de waterontharder aan de slag, dan bespaar je flink op de arbeidskosten aangezien je geen expert in hoeft te huren. Hou echter wel rekening dat de plaatsing amper een uurtje tijd in beslag neemt waardoor je ook bij het inhuren van een expert niet veel betaalt. Wil je de waterontharder zelf kopen en installeren, dan is dit ook mogelijk. Onthoud echter dat je geen garantie krijgt op het toestel als je de plaatsing zelf regelt.

 

Wat heb ik nodig?

De plaatsing van een waterontharder kan je zelf doen, maar dan moet je de nodige materialen zoals de ontharder zelf in huis halen. Hieronder tref je een kostentabel aan met de gemiddelde aanschafkosten van een waterontharder:

 

Soort waterontharder Materiaalkosten
Mechanische waterontharder € 1.000 – € 1.400
Elektronische waterontharder € 1.600 – € 2.000

 

Stap 1: De locatie bepalen

Bepaal ten eerste op welke locatie je de waterontharder wilt gaan plaatsen. De meeste mensen plaatsen een waterontharder op een minder zichtbare plaats zoals de garage, de kruipruimte, de kelder, de berging en dergelijke. De waterontharder moet zich dichtbij mogelijk op de waterleiding aangesloten worden, vlak na de watermeter. De waterontharder mag verder niet dichtbij een warme bron geplaatst worden en moet waterpas staan.

 

Stap 2: De bypass installeren

Installer nu de bypass van de waterontharder. Dit werk moet de installateur verrichten, tenzij je zelf ervaring hebt met werken met stroom. Er moet een stukje van de leiding verwijderd worden door deze uit te slijpen of door een tussenstuk los te koppelen. Vervolgens wordt er een bypass gemonteerd op de leiding. Dankzij de bypass kan je gebruik maken van zowel hard als zacht water in het huishouden op moment dat je dit wenst.

 

Stap 3: De waterontharder aansluiten

Sluit de waterontharder aan door middel van de aanvoerslang en de afvoerslang. Deze slangen zorgen ervoor dat het harde water in de waterontharder terecht komt en dat zacht en schoon water uit de kraan komt voor gebruik in het huishouden.

 

Stap 4: De afvoer aansluiten

Nadat de waterontharder aangesloten is moet je nog de afvoer naar de riolering regelen. De installateur moet de waterontharder op het riool aan gaan sluiten zodat het afvalwater dat er ontstaat gemakkelijk afgevoerd kan worden.

 

Stap 5: De overloop aansluiten

Ook de overloop moet goed worden aangesloten. Gaat er iets verkeerd met het systeem waardoor het waterniveau in het zoutvat te hoog wordt, dan zal het overtollige water via de overloop gemakkelijk afgevoerd worden. De installateur zal de overloopslang op de afvoer naar de riolering aansluiten.

 

Stap 6: De waterontharder starten

Start de waterontharder op om na te gaan of het systeem wel werkt na de plaatsing. De installateur is goed op de hoogte van de juiste procedures die genomen moeten worden om er zeker van te zijn dat de waterontharder goed werkt. Hierbij wordt de werking van de waterontharder getest en als laatste wordt het waterniveau in de waterontharder gecontroleerd. Er moet namelijk gezorgd worden dat het waterniveau blijft tot maximaal 1 centimeter boven het zoutniveau.

 

Stap 7: Het onderhoud regelen

Het is verstandig om je waterontharder van tijdig onderhoud te voorzien. Dit geldt niet alleen om een lange levensduur te garanderen, maar ook als je zeker wilt zijn van een optimale werking na verloop van tijd. Geef de waterontharder jaarlijks een grondige onderhoudsbeurt door een expert in te schakelen. Voor een onderhoudsbeurt betaal je ongeveer € 60 tot € 85. Zelf kan je regelmatig ook vuil, bladeren, takken en ander vuil van de waterontharder verwijderen.

 

Onderhoudscontract

Wil je liever geen losse onderhoudsbeurten inplannen en zelf niet meer denken aan het onderhoud van het apparaat? Dan kan je ook een onderhoudscontract afsluiten met een installateur die periodiek langskomt om het apparaat van een zeer grondige onderhoudsbeurt te voorzien. Tijdens deze onderhoudsbeurt zal de installateur nagaan of er sprake is van eventuele beschadigingen, verschijnselen van slijtage, roest en dergelijke zodat je op tijd in kunt springen tot actie. Het afsluiten van een onderhoudscontract kost je ergens tussen de € 5 en € 15 per maand, wat uitkomt op een vrij voordelige prijs als je uitgaat dat je het onderhoud van een waterontharder slechts eenmaal per jaar moet uitvoeren. Hier komt nog bij dat het gaat om professioneel onderhoudswerk waarbij gebruik wordt gemaakt van kwalitatief goede materialen voor de schoonmaak en eventuele reparaties.

 

Offertes vergelijken

Het valt best mee om zelf een waterontharder te plaatsen. Sommige mensen hebben echter helemaal geen tijd, geen gereedschappen of zijn helemaal niet handig waardoor er gekozen wordt voor het inschakelen van een ervaren expert om de waterontharder te plaatsen. Vind de beste experts uit je regio, vraag offertes op en maak een vergelijking van alle ontvangen offertes zodat je kunt nagaan bij wie je de goedkoopste prijs en de beste kwaliteit scoort. Dit is dan de expert met de beste prijs-kwaliteitverhouding waardoor je door het aannemen van deze offerte alsnog op de kosten van het plaatsen van een waterontharder kunt besparen.