Is je badkamer toe aan een nieuwe verfbeurt en wil je op de kosten besparen door het schilderwerk zelf te doen? Het schilderen van een badkamer is vrij gemakkelijk, maar dan moet je wel weten op welke wijze je te werk moet gaan. Om te weten hoe je een badkamer schildert moet je doorgaan met het lezen van de tekst hieronder.

 

De badkamer schilderen

De badkamer heeft, net zoals elke ruimte in je huis, ook een nieuwe verfbeurt nodig van tijd tot tijd. Door de badkamer te schilderen zorg je voor een schone, onderhouden en frisse uitstraling en daarnaast gaat je badkamer langer mee. Het schilderen van de badkamer is geen moeilijk werk en daarnaast heb je niet veel spullen nodig om zelf aan de slag te gaan met het verfwerk. Zorg er echter voor dat je een geschikte verfsoort kiest voor het schilderen van de muren en het plafond, dat je de juiste verfmaterialen in huis haalt, dat je volgens een stappenplan werkt en dat je goed opruimt wanneer je klaar bent.

 

Kenmerken goede badkamerverf

Een goede badkamerverf moet aan bepaalde kenmerken voldoen. Je kunt goede badkamerverf herkennen op de onderstaande manier:

 

  • De verf moet bestand zijn tegen verschillende temperaturen.
  • De verf moet vochtbestendig zijn en tegen condens bestand zijn.
  • Het moet gaan om verf die zich goed aan de muur hecht.

 

De benodigdheden

Naast geschikte kleding is het vanzelfsprekend dat je bepaalde materialen in huis moet halen. Denk niet alleen aan de verf en de primer, maar ook aan de verfartikelen. Hieronder volgt een lijstje met een aantal standaard spullen die je nodig hebt als je de badkamer wilt gaan schilderen:

 

  • Geschikte verf;
  • Primer;
  • Rollers;
  • Kwasten;
  • Verfbak;
  • Roerstok;
  • Afplaktape;
  • Afdekzeil;
  • Schuurpapier;
  • Plamuurmes;
  • Ladder.

 

Ben je van plan om alsnog een schilder in te huren? Dan betaal je ongeveer € 35 tot € 40 per uur. Schilder je de badkamer zelf, dan bespaar je dus flink op de arbeidskosten. 

 

Stap 1: Schimmel verwijderen

Start door het verwijderen van schimmel, vooral schimmel tegen de muren en op het plafond. Schimmelvorming kan vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer ontstaan en is eenvoudig weg te halen door wat soda op te lossen in warm water. Met een borstel kan je het mengsel schrobben op de muren of het plafond. Een andere manier om schimmel te verwijderen is met schuurpapier, op moment dat de muur of het plafond droog is.

 

Stap 2: Beschadigingen repareren

Over de loop der jaren heen zullen de muren in de badkamer hier en daar vast beschadigd zijn. Je kunt eventuele gaten of barsten in de muren of op het plafond vullen met een speciale vuller door middel van een plamuurmes. Schuur de oppervlakte daarna fijntjes met schuurpapier en maak de muren en het plafond na het schuren weer stofvrij.

 

Stap 3: Afplakken

Alles wat je niet gaat schilderen kan nu helemaal afgeplakt worden. Zo voorkom je dat je de omliggende spullen, kozijnen, leidingen en dergelijke beschadigt met verfspatjes. Je kunt ook een dekzeil plaatsen over meubels of andere objecten. Ook het plaatsen van een aantal kranten op de vloer is een verstandig idee om het risico op beschadiging van de vloer te minimaliseren.

 

Stap 4: Primer aanbrengen

Als de badkamer nog nooit eerder is geschilderd, dan is het aanbrengen van voorstrijk essentieel. Door eerst een primer of grondverf te gebruiken zorg je voor een optimale hechting wanneer je de verf aanbrengt. Een enkele laag volstaat meestal wel, al kiezen veel mensen voor een tweede laag voorstrijk. Het geheel moet nu minstens een halve dag drogen voordat je verder gaat met het schilderen van de badkamer.

 

Stap 5: Start met de randen en moeilijke plekjes

Begin met het schilderwerk door eerst de randen en de moeilijk bereikbare plekken aan te pakken. Maak gebruik van een kleine acrylkwast als je niet gemakkelijk overal komt. Vergeet niet dat als je straks het geheel gaat schilderen en voor een tweede verflaag gaat, dat je ook de randen en moeilijk te bereiken plekjes opnieuw van een verflaag voorziet. Zo voorkom je alsnog kleurverschillen in het eindresultaat.

 

Stap 6: Schilder de badkamer

Nu dat de randen en de moeilijk te bereiken plekjes geschilderd zijn kan je de rest van de badkamer schilderen, voornamelijk de muren en het plafond. Gebruik een roller en een kwast en werk snel om kleurverschil in het schilderwerk te voorkomen wanneer de verf droogt.

 

Stap 7: De tweede verflaag

Na het aanbrengen van de eerste verflaag moet je het geheel eerst goed laten drogen. Is het resultaat niet naar wens en wil je meer dekking? Breng dan een tweede laag verf aan op de muren en op het plafond. De meeste mensen die de badkamer schilderen brengen een tweede verflaag aan zodat de verf extra dekt.

 

Stap 8: De schilderstape verwijderen

Je gaat de schilderstape moeten verwijderen zodra je klaar bent met het schilderen van de badkamer. De verf moet namelijk nog nat zijn anders riskeer je het losrukken van de opgedrukte verflaag of achtergebleven lijmresten. Wil je de muur erna nog reinigen, zorg er dan voor dat de verflaag volledig is gedroogd.

 

Stap 9: Opruimen en afval

Na het schilderen kan je alles weer netjes opruimen. De kwasten en rollers kan je goed uitspoelen met lauwwarm water en erna ophangen zodat ze kunnen drogen zonder uit te harden. Ga je de kwasten en rollers weggooien, doe dit dan niet zomaar bij de stort. Lever gebruikte verfkwasten, rollers en ander verfmaterialen in bij het klein chemisch afval.

 

Offertes vergelijken

Schilder je de badkamer liever niet zelf of heb je geen vrije tijd over, dan kan je ook een schilder inschakelen om de badkamer voor je te verven. Elke schilder hanteert echter eigen tarieven waardoor ze onderling flink kunnen variëren. Je kunt enorm besparen op de kosten van het schilderen van je badkamer als je eerst een vergelijking maakt van meerdere offertes. Zo kan je namelijk meer inzicht hebben om te kunnen bepalen bij welke schilder je de laagste prijs scoort tegen de beste kwaliteit.