Is je gevel toe aan een opknapbeurt en overweeg je zelf aan de slag te gaan met opknapwerk door de gevel te schilderen? Dan ga je wel rekening moeten houden met bepaalde aandachtspunten, zoals het kiezen van een geschikte verfsoort, wel of geen primer gebruiken en het gebruik van een handig stappenplan zodat je niets hoeft te vergeten als je bezig bent met schilderen. Wil je alles te weten komen over hoe je een gevel kunt schilderen en wat je allemaal nodig hebt? Lees dan het artikel hieronder.

 

Een gevel schilderen

Je gevel schilderen zorgt voor een frisse uitstraling waardoor je gevel er weer zo goed als nieuw uit ziet. Je kunt kiezen om je gevel zelf te schilderen of om een schildersbedrijf in te schakelen, al bespaar je natuurlijk flink op de kosten als je zelf aan de slag gaat met het verfwerk. De voordelen van het schilderen van de gevel zijn:

 

 • Je gevel ziet er netjes onderhouden en stijlvol uit.
 • De levensduur van je gevel en muur wordt verlengd.
 • De gevel is beter tegen de weersinvloeden beschermd.
 • Je kunt eventuele beschadigingen direct repareren.

 

Geschikte verfsoort kiezen

Je kunt je gevel niet met zomaar elke verf schilderen. De verf die je gebruikt moet namelijk over bepaalde eigenschappen beschikken, waaronder weersbestendigheid. Slim is om voor acrylverf te kiezen, al kiest men ook vaak voor bijvoorbeeld kalkpleister of dampopen verf. Weet je niet zeker welke verfsoort het meest geschikt is voor je gevel? Vraag dan om advies aan een deskundige.

 

Wanneer?

Het beste moment om de gevel te schilderen is op moment dat de vochtigheidsgraad lager ligt dan 5%. Ligt de vochtigheidsgraad juist hoger, dan riskeer je dat de verf niet goed gaat hechten aan de gevel waardoor je het schilderwerk gaat moeten herhalen. Schilder daarnaast pas als heel de gevel vrij is van beschadigingen om vochtproblemen te voorkomen in de toekomst.

 

Wat heb ik nodig?

Om een gevel te schilderen heb je niet veel nodig. Je gaat natuurlijk een geschikte verfsoort en primer moeten kopen en daarnaast heb je bepaalde verfmaterialen nodig. Hieronder tref je een handig lijstje aan met de juiste benodigdheden om aan de slag te kunnen gaan:

 

 • Primer;
 • Gevelverf;
 • Kwasten en rollers;
 • Telescoopsteel;
 • Verfmixer en roerhoutje;
 • Ladder;
 • Borstel;
 • Vulmiddel;
 • Neutral reinigingsmiddel;
 • Steekmes;
 • Voegmortel;
 • Afplaktape.

 

Wil je liever een professionele schilder inschakelen voor het schilderen van de gevel, dan betaal je gemiddeld € 20 tot 40 per uur inclusief alle materialen en het schilderwerk.

 

Stap 1: Voorbereidend werk

Bereid de gevel voor op het schilderwerk door deze goed te reinigen. Je kunt water en een neutraal reinigingsmiddel gebruiken. Is er sprake van aanslag op de muur, dan kan je een kunststofborstel gebruiken of deze met verdund bleekwater te verwijderen. Zitten er delen van de verflaag los, dan kan je een steekmes gebruiken om ze los te krijgen. Herstel daarnaast loskomende voegen en barsten, reinig en ontvet de gevel en egaliseer de oppervlakte. Vermijd ten slotte het gebruik van chemische middelen of een hogedrukreiniger om het beschadigen van de gevel te voorkomen, plak de randen goed af met afplaktape en haal de juiste verfsoort, primer en verfmaterialen in huis.

 

Stap 2: Laag grondverf

Gaat het om een gevel die reeds geschilderd is, dan is het niet noodzakelijk om een laag grondverf aan te brengen. Wil je echter een onbeschilderde, intensief gereinigde of een herstelde gevel schilderen, dan moet je wel eerst een primer gebruiken. Het aanbrengen van een laag primer is verstandig om de gevel te beschermen tegen de verschillende weersinvloeden. De gevel wordt namelijk blootgesteld aan regen, wind, sneeuw, zon en dergelijke. Breng een enkele laag grondverf of primer aan op de gevel door een borstel of langharige roller te gebruiken. Zorg ervoor dat de oppervlakte egaal blijft.

 

Stap 3: Schilderen

Nu kan het schilderwerk pas echt beginnen. Roer de verf eerst goed op zodat het kleurresultaat homogeen is. Maak gebruik van een roller of een kwast en breng de verf royaal aan. Start met het aanbrengen van een eerste laag verf en vergeet niet om ook de moeilijker bereikbare plekjes te schilderen zoals randen, voegen en hoeken.

 

Stap 4: De afwerking

Je gaat na het laten drogen van de eerste laag verf nog een tweede laag aan moeten brengen. Een tweede verflaag zorgt voor een betere dekking en een mooier resultaat. Zo blijft de gevel langer mooi onderhouden. Zorg voor een egaal resultaat en verwijder de afplaktape op moment dat de verf nog nat is voor een mooie afwerking.

 

Stap 5: Het onderhoud

Is je gevel geschilderd, dan moet je nog denken aan de nazorg. Om er zeker van te zijn dat de gevel er lang netjes uit blijft zien na al je harde werk is het verstandig om de gevel regelmatig te reinigen met een vochtig doekje. Meer hoef je zelf niet te doen, aangezien je een jaarlijks onderhoudscontract kunt afsluiten bij een expert die dan elk jaar langskomt om je gevel van een flinke onderhoudsbeurt te voorzien. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt de gevel gecontroleerd op beschadigingen en wordt er een nieuwe laag verf aangebracht voor een nette en strakke uitstraling. Een onderhoudscontract kost je maandelijks niet meer dan € 10 of € 15.

 

Alternatieven

Naast het schilderen van je gevel kan je nog kiezen voor andere alternatieven. Zo kan je zonder te hoeven schilderen je gevel van een nieuwe look voorzien. Denk aan interessante opties zoals het cementeren van de gevel door het aanbrengen van een zandcementlaag op de gevel. Je kunt ook geheel nieuwe gevelbekleding plaatsen en je gevel van gevelisolatie voorzien.

 

Offertes vergelijken

Wil je van efficiënt en professioneel schilderwerk verzekerd zijn? Kies dan voor het inschakelen van een ervaren schilder die kwaliteit levert door in je eigen regio rond te kijken. Aangezien de tarieven enorm variëren is het verstandig om eerst meerdere offertes op te vragen die je dan kunt vergelijken met elkaar. Op deze manier kan je helder inzicht krijgen om de goedkoopst geprijsde en kwalitatief beste deal te scoren voor het schilderen van je gevel.