Wil je je huidige keuken opknappen zonder dat je een fortuin uit moet geven aan een verbouwing? Dan is het schilderen van de keuken een leuk idee. Je kunt de keuken zo namelijk van een nieuwe en frisse uitstraling voorzien. De keuken kan je zelf schilderen als je de correcte spullen in huis haalt en volgens een stappenplan te werk gaat. Hieronder lees je op welke manier je een keuken kunt schilderen.

 

Een keuken schilderen

Een keuken schilderen lijkt gemakkelijk werk. Je hoeft slechts een kwast of roller, verf en wat energie te hebben. Helaas is dit niet helemaal correct. Je hebt namelijk ook kennis en ervaring nodig met de verschillende soorten verfmaterialen, verftechnieken en dergelijke. Redenen om een keuken te schilderen zijn onder andere:

 

 • Een nieuwe uitstraling;
 • Een nieuwe interieurstijl;
 • De waarde van het huis verhogen;
 • De keuken beschermen;
 • De levensduur van de keuken verlengen.

 

Wat heb ik nodig?

Ga je een keuken schilderen, dan zijn er een aantal zaken die je moet kopen of in huis moet hebben. Hieronder is een korte opsomming te vinden van de meest belangrijke spullen die nodig zijn:

 

 • Schuurpapier;
 • Verfrollers;
 • Verfkwasten;
 • Grondlaag op oliebasis;
 • Afwerking laag op oliebasis;
 • Schroevendraaiers;
 • Reinigingsmiddel, spins en emmer;
 • Afdekmiddelen ter bescherming.

 

Laat je de keuken door een expert schilderen, dan moet je geen materialen kopen aangezien de schilder zelf kwalitatief goede verfspullen meeneemt. De schilder rekent gemiddeld € 450 tot € 800 in beslag voor het schilderen van heel je keuken, al hangt de prijs af van de afmetingen van de keuken en van de staat van de huidige verflaag. Gaat het om een kleine keuken, dan kan je uitgaan van € 250 tot € 500 terwijl je bij een grote keuken eerder aan € 1.500 tot € 3.000 kunt denken.

 

Stap 1: De ramen en deuren demonteren

Demonteer eerst alle ramen en deuren zodat je gemakkelijk kunt schilderen. Los de fronten van de laden en verwijderen de scharnieren en handvaten van keukendeuren. Zet de ramen en de deuren in een andere ruimte zodat ze niet in de weg zitten. Plak vervolgens de ruimte goed af, bedek de vloer in je huis en verwijder of bedek grote meubels.

 

Stap 2: Schuren en repareren

Schilderen kan pas als de oppervlakte goed is geschuurd. Een ondergrond die schoon is, vetvrij, stofvrij en egaal is kan zich beter hechten voor een mooier eindresultaat. Maak gebruik van schuurpapier met een fijne korrel en vul eventuele gaten op met plamuur. 

 

Stap 3: Reinigen

Zitten er losse schilferstukken in het huidig verfwerk, dan moet je de verflaag eerst verwijderen. Doe je dit niet, dan zal de nieuwe verflaag niet gaan hechten en los schilferen na enige tijd. Voor het reinigen heb je geen speciale reinigingsmiddelen of chemische stoffen nodig die bijtend zijn en je keuken kunnen beschadigen. Gebruik in de plaats daarvan biologische middelen of kies het liefst voor een doekje met wat water.

 

Stap 4: Grondlaag

Maak gebruik van een primer voor een optimale hechting van de verf op de ondergrond. Kies voor een primer op oliebasis en strijk de oppervlakte gelijkmatig in voor een nette afwerking. Een enkele laag grondverf is meer dan voldoende, maar check eerst wat voor soort primer je gebruikt zodat je de correcte soort kiest.

 

Stap 5: De afwerking

Breng de afwerkingslaag aan door goed aan te rollen in elke richting. Je gaat in de meeste gevallen minstens twee lagen moeten aanbrengen voor een goed dekkend resultaat. Ben je klaar met het schilderwerk? Laat de verflaag nu volledig gedurende 24 tot 48 uur drogen. Dan pas kan je controleren in hoeverre er nog een extra verflaag nodig is. Maak de kwasten en ander schildergerei goed schoon zodat je ze een andere keer opnieuw kunt gebruiken.

 

Stap 6: Onderhoud het schilderwerk

Nadat de keuken is geschilderd wil je de ruimte natuurlijk zo lang mogelijk netjes mogelijk houden. Zo kan je de levensduur van je keuken overigens ook verlengen. Dit kan je doen door rekening te houden met:

 

 • Het goed ventileren van de keukenruimte om te voorkomen dat de verf uitdroogt door de verschillende dampen. Dergelijke dampen kunnen scheurtjes veroorzaken in het schilderwerk.
 • Gebruik een doekje dat vochtig is om het schilderwerk van tijd tot tijd te reinigen. Je hebt geen chemische middelen nodig aangezien deze de verflaag kan gaan beschadigen.
 • Controleer het schilderwerk om de zes maanden zodat je de staat in de gaten kunt houden. Let vooral op scheuren, schilfering, schimmel, verrotting of verkleuring zodat je direct over kunt gaan tot het nemen van actie.

 

Besparen op het schilderwerk

Wil je op de kosten van het schilderwerk besparen, ga dan na of je de materialen tegen een lager prijsje in kunt kopen. Check bijvoorbeeld waar ze aanbiedingen hebben op verfproducten die je kunt kopen tegen een voordelige prijs of onderhandel met de winkelier over de kosten. Je kunt ook altijd eerst een vergelijking maken van meerdere materiaalsoorten zodat je kunt kiezen voor de kwalitatief beste en goedkoopste producten. Ook als je een schilder inhuurt kan je besparen door:

 

 • Eerst een vergelijking te maken om voor de goedkoopste optie te kiezen.
 • Voor een lokale schilder te kiezen die minder aan reiskosten zal vragen.
 • Na te gaan welke schilders aanbiedingen hebben momenteel.
 • Te checken in hoeverre de buren mee willen doen voor kwantumkorting.
 • Te onderhandelen met de schilder over de prijs.
 • Voor een winterschilder te kiezen die goedkoper uitvalt.
 • De schilder een grotere schilder klus aan te bieden dan slechts je keuken.
 • Zelf wat voorbereidend werk uit te voeren zodat de schilder minder hoeft te doen.

 

Offertes vergelijken

Ga je de keuken voorzien van een vernieuwing door een verflaag aan te brengen, maar wil je alsnog een expert inhuren? Een goede schilder vind je gemakkelijk door in je eigen buurt te checken zodat je offertes op kunt vragen. Vergelijk deze offertes met elkaar en maak een keuze. Kies voor de schilder waarbij je profiteert van een lage prijs tegen goed kwaliteit zodat je optimaal op de kosten van het schilderen van je keuken kunt besparen.