Een appelboom in de tuin brengt een mooie uitstraling met zich mee, maar het is wel een kunst om je appelboom regelmatig te snoeien als je van de bloei van gezonde en mooie appels verzekerd wilt zijn. Wil je weten hoe je dit precies moet doen? De tekst hieronder geeft duidelijkheid over hoe je een appelboom moet snoeien.

 

Waarom appelboom snoeien?

Appelbomen kunnen hard groeien en soms wel hoger dan 3 meter worden, al zijn er ook appelbomen die nóg groter kunnen worden met de juiste snoeitechnieken. Wil je je appelboom in de ideale conditie houden? Dan is het noodzakelijk om de appelboom regelmatig te blijven snoeien. Er zijn verschillende redenen om een appelboom te snoeien. De meest voor de hand liggende redenen zijn:

 

  • De appelboom kan niet té groot worden en de levensduur van de boom wordt verlengd.
  • De boom blijft er netjes en verzorgd uitzien voor een prachtige uitstraling in de tuin.
  • De groei van de appels wordt bevorderd. Je krijgt dan gezondere en mooiere appels.
  • Ook de aanwas van nieuwe appels wordt verbeterd door de extra ruimte.
  • De kans op verrotting is vele malen kleiner.

 

Snoei je een appelboom helemaal niet, dan groeien er na een aantal jaar geen appels meer aan de boom. De boom is namelijk niet langer vruchtbaar. Ook te vaak snoeien of verkeerd snoeien brengt problemen met zich mee.

 

Soorten appelbomen

We kunnen verschillende soorten appelbomen onderscheiden. Welke snoeimethode je gebruikt, hangt af van welke appelboom je in je tuin hebt staan. De soorten appelbomen kunnen onderverdeeld worden in laagstam appelbomen, halfstam appelbomen en hoogstam appelbomen. De meest verkochte appelbomen in Nederland zijn de:

 

  • Goudreinette;
  • Notarisappel;
  • Jonagold;
  • Santana;
  • Elstar;
  • Discovery.

 

Ideale moment om te snoeien

Appelbomen snoei je niet zomaar wanneer je dit wilt. Je moet een appelboom voor het beste resultaat in januari, februari of maart doen, op moment dat het buiten niet vriest. Appelbomen zijn namelijk zeer vatbaar voor vocht, wat het ontstaan van vochtproblemen en andere ziektes op kan roepen als je de boom in een natte periode snoeit. De tweede snoeibeurt kan je gedurende de lente en de vroege zomer doen (mei en juni). Het snoeien van een appelboom in de herfst is niet aangeraden aangezien de nieuwe groei direct afsterft door de koude winterperiode.

 

Wat heb ik nodig?

Zorgen voor goed gereedschap is verstandig als je de appelboom zo min mogelijk wilt beschadigen tijdens het snoeien. Wil je je appelbomen snoeien op de juiste manier, dan heb je minstens de onderstaande spullen nodig:

 

  • Snoeischaar;
  • Takkenschaar;
  • Snoeizaag;
  • Takken- of vouwzaag;
  • Ladder;
  • Wond afdekmiddel.

 

Belangrijk te noteren bij dit lijstje is dat het gereedschap zo scherp mogelijk moet zijn. Zo zorg je voor snoeiwonden die gladder zijn waardoor de appelboom zich beter en sneller herstelt.

 

De voorbereiding

Naast goed letten op de periode van het jaar moet je jezelf ook voorbereiden op het snoeiwerk door beschermende kleding aan te doen. Denk aan het dragen van een lange broek, een trui met mouwen en stevige handschoenen. Tijdens de voorbereiding moet je ook over de vorm van de appelboom nadenken en kiezen tussen een bolvorm of een piramidevorm. Welke vorm je kiest is een persoonsgebonden keuze.

 

Stap 1: Weet welke bomen je moet snoeien

Ga na wat voor soort appelbomen je hebt staan in je tuin. zo weet je welke bomen je wel moet snoeien en op welk moment. Niet alle appelbomen moet je namelijk snoeien, zeker niet als de boom jonger is dan 3 jaar. Hierbij geldt:

 

  • Jonge of kleine appelboom: Snoei deze bomen voor het creëren van een goede uitgangsvorm.
  • Grote en volgroeide appelboom: Deze bomen worden gesnoeid voor het stimuleren van een gezonde bloei met mooie en grotere appels. Daarnaast blijft de boom de vorm behouden.

 

Stap 2: Nieuwe uitlopers verwijderen

Verwijder nieuwe uitlopers die groeien op de stam om zo te zorgen voor een mooie vorm van de boom. Deze uitlopers moet je tot aan de basis van de boomkruin verwijderen.

 

Stap 3: Dood hout verwijderen

Haal al het dode hout weg uit de boom door te snoeien. Gaat het om een tak die ook ziek of beschadigd is, verwijder de tak dan tot aan de stam of tot een dikke zijtak. Je kunt zieke, beschadigde en dood hout gemakkelijk herkennen aan de verkleurde of schilferende bast.

 

Stap 4: Uitdunnen

Groeien er takken omhoog, dan is het verstandig om ze weg te halen door wat snoeiwerk of uitdunwerk. Omhoog groeiende takken kunnen het evenwicht van gezonde appels namelijk niet dragen. Daarnaast nemen ze teveel ruimte, water, licht en energie in die andere takken die wél gezond zijn kunnen gebruiken. Snoei zijtakken weg die buiten het geheel van de vorm van de boom groeien.

 

Stap 5: Waterloten wegsnoeien

Als je waterloten of ongewenste uitlopers hebt tegen de stam, dan is het slim om ze weg te snoeien om te voorkomen dat ze teveel energie nemen die naar vruchtzetting kan gaan. Laat echter ongeveer 2 centimeter van de loot zitten zodat er weer vruchthout op kan gaan groeien.

 

Stap 6: Verzorging en onderhoud

Ook het onderhouden en verzorgen van de appelboom is belangrijk als je gezonde en mooie vruchten wilt hebben. Een appelboom moet tweemaal per jaar onderhouden worden zoals hierboven omschreven, maar je kunt ook de bodem bemesten, de bodem kalken en de appels op de juiste manier oogsten voor een verbeterde vruchtgroei.

 

Hoe een verwaarloosde appelboom snoeien? 

Is de appelboom in je tuin verwaarloosd? Dan kan je de boom alsnog opknappen door een aantal stappen te volgen:

 

  1. Dode en beschadigde takken moet je wegsnoeien.
  2. Snoei de lage takken weg die in de schaduw zitten. 
  3. Snoei ook alle takken weg die zich in de kern van de boom bevinden. 
  4. Ook de in de war geraakte takken moet je snoeien. 

 

Offertes vergelijken

Appelbomen snoeien is geen ingewikkeld werk, maar als je dit liever aan een expert overlaat dan is het verstandig om eerst offertes te vergelijken. Vergelijk de opgevraagde offertes met elkaar en kies voor de deal met de beste prijs-kwaliteitverhouding.